To Bookwave ενισχύει τη φιλαναγνωσία εξ απαλών ονύχων

Μαργαρίτα Πουρναρά

Κάθε χρόνο, για μία εβδομάδα, το Μπενάκη στην οδό Πειραιώς θυμίζει την αποθήκη της Amazon: φορτηγά μεταφέρουν εκεί εκατοντάδες βιβλία. Πρόκειται για το Βookwave, την ετήσια, μεγάλη εθελοντική δράση του Library4all, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του μουσείου και έχει σκοπό να ενισχύσει τις σχολικές βιβλιοθήκες σε ολόκληρη την Ελλάδα – και όχι μόνο. Τα βιβλία που μαζεύονται είναι καινούργια ή σε άριστη κατάσταση. Προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, εταιρειών, εκδοτών, συγγραφέων, εικονογράφων και άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων. Σχολεία της Αττικής, κυρίως ιδιωτικά, διοργανώνουν «βιβλιοφιλικό έρανο» στην έδρα τους και ύστερα προσφέρουν με τη σειρά τους τα βιβλία στο Bookwave.

Ο στόχος εφέτος είναι, από τις 3 μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερα βιβλία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σχολικών βιβλιοθηκών που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις. Το Library4all είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013 από μία ομάδα επιστημόνων που αγαπούν το βιβλίο και την εθελοντική προσφορά, με στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της υποστήριξης σχολικών βιβλιοθηκών. Ο φορέας λαμβάνει ενημέρωση για τις ανάγκες των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και εν συνεχεία τα βοηθά να δημιουργήσουν τη βιβλιοθήκη τους ή να διευρύνουν την υπάρχουσα συλλογή τους.


Εκ των πρωτεργατών του εγχειρήματος η Ελένη Γερουλάνου.

«Περισσότερα βιβλία για όλα τα παιδιά» είναι το βασικό σύνθημα και η κινητήρια δύναμη του Library4all. Η Ελένη Γερουλάνου, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης, νιώθει ιδιαίτερα το βάρος της ευθύνης για την επιλογή των βιβλίων. Ως εκπαιδευτικός –διευθύνει το Νηπιαγωγείο της Σχολής Μωραΐτη– είναι πολύ αυστηρή με τα βιβλία που μπαίνουν σε κάθε κουτί. «Χαρίζουμε βιβλία που θα χαιρόμασταν και εμείς να τα έχουμε στη βιβλιοθήκη μας», εξηγεί. Από το 2013 μέχρι σήμερα, το Library4all έχει προσφέρει περισσότερα από 76.000 βιβλία σε 1.900 βιβλιοθήκες σχολείων στην Αττική και στην Περιφέρεια. Βιβλία έχουν ταξιδέψει σε ελληνικά σχολεία στην Ιμβρο, στο Κατάρ, στην Τιφλίδα, στο Κέμπριτζ και στη Νέα Υόρκη. Επίσης, έχουν προσφερθεί περισσότερα από 120.000 βιβλία, όχι κατάλληλα για σχολικές βιβλιοθήκες, σε διάφορους κοινωνικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα και περισσότερα από 2.000 βιβλία σε επτά παιδιατρικά νοσοκομεία. Μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, το Library4all φροντίζει να στέλνει ξενόγλωσσα βιβλία, κυρίως στην αγγλική, στη γαλλική και στην αραβική γλώσσα, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και σε σχολεία όπου φοιτούν προσφυγόπουλα. Σημαντική στήριξη στο έργο του Library4all παρέχουν η «Αθηναϊκή Μεταφορική» του Κωστή Παπαζήση, το ΚΙΚΠΕ και άλλα ιδρύματα. Οσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν ή να προσφέρουν βιβλία: info@library4all.com.

Πηγή