Η Ντε Μποβουάρ είπε

«Η ζωή κάποιου έχει αξία, αρκεί να αποδίδει αξία στη ζωή των άλλων»

Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια για τα δύο φύλα, και αυτή είναι μια αιτία των σοβαρών παρεξηγήσεων που τους χωρίζουν.

Η αντιπροσώπευση του κόσμου, όπως και ο ίδιος ο κόσμος, είναι έργο των ανδρών. Τον περιγράφουν από τη δική τους οπτική γωνία, την οποία συγχέουν με απόλυτη αλήθεια.

Η μοιρολατρία θριαμβεύει επάνω σ’ αυτούς που πιστεύουν σ’ αυτήν.

Αυτό θεωρώ αληθινή γενναιοδωρία: Να δίνει κανείς τα πάντα κι όμως να αισθάνεται ότι δεν του κοστίζει τίποτα.

Από μόνη της, η ομοφυλοφιλία είναι εξίσου περιοριστική με την ετεροφυλοφιλία: το ιδανικό θα πρέπει να είναι να μπορείς να αγαπάς μια γυναίκα ή έναν άνδρα ή ένα ανθρώπινο ον, χωρίς να αισθάνεσαι φόβο, αυτοσυγκράτηση ή υποχρέωση.

Μία γυναίκα νιώθει πως γέρασε, από τη στιγμή που οι άλλοι παύουν να την κακολογούν.

Αν ζήσεις πολύ, θα διαπιστώσεις ότι κάθε νίκη μετατρέπεται σε ήττα.

Άλλαξε τη ζωή σου σήμερα. Μη στοιχηματίζεις στο μέλλον, ενέργησε τώρα χωρίς καθυστέρηση.

Η ομορφιά έχει να πει ακόμα λιγότερα και από την ευτυχία.

Η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των γυναικών, προέρχεται από το γεγονός ότι ταυτίζονται μεταξύ τους. Αλλά για τον ίδιο λόγο, κάθε μία είναι εναντίον των άλλων.

Είμαι τρομερά άπληστη. Θέλω τα πάντα από τη ζωή. Θέλω να είμαι γυναίκα και άνδρας. Να έχω πολλούς φίλους και να έχω τη μοναξιά μου. Να δουλέψω πολύ και να γράψω καλά βιβλία, αλλά και να ταξιδεύω και να απολαμβάνω τον εαυτό μου. Να είμαι εγωίστρια και ανιδιοτελής. Βλέπετε, είναι δύσκολο να πάρετε όλα όσα θέλετε. Και εγώ όταν δεν μπορώ να το πετύχω, τρελαίνομαι από θυμό.

Η αποχή από την πολιτική είναι από μόνη της μια πολιτική στάση.

Κάποιες μέρες ο Θεός μοιάζει τόσο μακρινός που φαίνεται να είναι απών.

Το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης.

Αν θέλει να ξεχάσει κανείς μπορεί. Πρέπει όμως, να θέλει.

Αν ζήσεις πολύ, θα διαπιστώσεις ότι κάθε νίκη μετατρέπεται σε ήττα.

Το να κερδίσεις έναν άντρα είναι τέχνη. Το να τον κρατήσεις είναι επάγγελμα.

Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι γυναίκα.

Είναι τα γηρατειά μάλλον, παρά ο θάνατος που είναι το αντίθετο της ζωής. Τα γεράματα είναι η παρωδία της ζωής, ενώ ο θάνατος μετατρέπει τη ζωή σε πεπρωμένο.

Η ζωή κάποιου έχει αξία, αρκεί να αποδίδει αξία στη ζωή των άλλων.

Η Σιμόν ντε Μπoβουάρ (9 Ιανουαρίου 1908 – 14 Απριλίου 1986) ήταν Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και φεμινίστρια. Υπήρξε σύντροφος του διάσημου υπαρξιστή φιλόσοφου Ζαν-Πολ Σαρτρ. Το γνωστότερο έργο της ήταν Το Δεύτερο Φύλο, μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών. Άλλα έργα της που ξεχώρισαν ήταν Οι Μανδαρίνοι (1954) και Αναμνήσεις μιας καθώς πρέπει κόρης (1958). Η Μποβουάρ θεωρήθηκε η μητέρα του (μετά το 1968) φεμινισμού, με φιλοσοφικά γραπτά που συνδέθηκαν, αν και ήταν ανεξάρτητα, με τον σαρτριανό υπαρξισμό. Πέθανε από πνευμονία και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στο Κοιμητήριο Μονπαρνάς του Παρισιού.

Πηγή