Ο Βιμ Βέντερς ζωντανεύει τους πίνακες του Χόπερ

Ο μεγάλος Γερμανός σκηνοθέτης δίνει ζωή στους πίνακες του Αμερικανού καλλιτέχνη, με ένα 3D κινηματογραφικό installation

Από τη Λένα Λυδάκη

«Ο Χόπερ επαναλαμβάνει την θεματολογία του, όπως κάνουν αντίστοιχα και οι μεγάλοι Αμερικανοί κλασικοί κινηματογραφιστές – ο Κάπρα, ο Χίτσκοκ, ο Φορντ, ο Νίκολας Ρέι: την ιστορία μοναχικών ανθρώπων σε άδεια δωμάτια, ζευγαριών που ζουν ξεχωριστές ζωές σε χωρίς να μιλούν.» -Βιμ Βέντερς

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Βιμ Βέντερς έχει επηρεαστεί από άλλες τέχνες εκτός από αυτή του σινεμά. Οι ταινίες του έχουν αισθητική που αντλεί στοιχεία από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τους φιλοσόφους, το μεταφυσικό, τους ποιητές. Από τις μεγάλες του επιρροές είναι και ο εικαστικός καλλιτέχνης, Έντουαρντ Χόπερ.

«Οι καμβάδες του πάντα μου έδιναν την αίσθηση πως είναι κάδρα από ταινίες που δεν έγιναν ποτέ»

«Οι πίνακες του Χόπερ με προκαλούν να σκεφτώ: ποια ιστορία ξεκινά από αυτόν τον πίνακα; Από αυτό το πλάνο; Τι θα μπορούσε να συμβεί στους ήρωες μέσα στο επόμενο λεπτό; Οι καμβάδες του πάντα μου έδιναν την αίσθηση πως είναι κάδρα από ταινίες που δεν έγιναν ποτέ.»

«Κι έχει πάντα παράθυρα! Ξάνα και ξανά υπάρχουν παράθυρα και δεν έχει διαφορά αν βρισκόμαστε μέσα βλέποντας έξω  ή έξω βλέποντας μέσα. Το γυαλί μοιάζει να μην είναι εκεί, δεν υπάρχουν ποτέ αντανακλάσεις. Μέσα και έξω είναι οι ίδιοι αφιλόξενοι, μη πραγματικοί χώροι.»

«Το Μπούτε της Μοντάνα, ήταν κάποτε μια μεγάλη πόλη. Για εμένα, αυτή η πόλη είναι σαν μια μεγάλη σκηνή του Έντουαρντ Χόπερ. Θα μπορούσατε να βάλετε την κάμερά σας οπουδήποτε και αισθανθείτε ότι κοιτάζετε τα έργα του.»

Ο Βέντερς ζωντανεύει σ’ ένα 3D film-installation τους διάσημους πίνακες του ζωγράφου, μέσα από μια ταινία/ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που δημιουργήθηκε για να συνοδεύσει μια ρετροσπεκτίβα για τον καλλιτέχνη στο Fondation Beyeler της Ελβετίας. Στο τρέιλερ του «Two or Three Things I Know about Edward Hopper» ο σκηνοθέτης μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε τον κόσμο του Χόπερ μέσα από ένα τρισδιάστατο ταξίδι.

Η έκθεση στο Fondation Beyeler θα διαρκέσει από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Μαΐου 2020.

Πηγή