Co-Athens: Παλιοί και νέοι κάτοικοι της Αθήνας συνεργάζονται για μια βιώσιμη και φιλική πόλη

Από τη Ζωή Παρασίδη

Θέλετε να συμβάλετε στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και φιλικής πόλης, να υλοποιήσετε δράσεις που θα φέρουν θετικές αλλαγές στη γειτονιά σας, να συνεργαστείτε με πρόσφυγες που κατοικούν στην Αθήνα; Τώρα μπορείτε.

Κάτοικοι, πρωτοβουλίες πολιτών, πρόσφυγες και τοπική αυτοδιοίκηση ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους προς όφελος της πόλης στο Co-Athens.

Τι είναι το co-Athens: Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος ένταξης του δήμου Αθηναίων Curing the Limbo και της βραβευμένης πλατφόρμας της κοινωνίας των πολιτών συνΑθηνά, έχει σκοπό να υποστηρίξει συνέργειες μεταξύ προσφύγων και ομάδων πολιτών της Αθήνας οι οποίοι από κοινού σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις προς όφελος της γειτονιάς τους. Τα συνεργατικά σχήματα που θα επιλεγούν θα λάβουν χρηματοδότηση από 10.000 έως 20.000 ευρώ, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, από το στάδιο διαμόρφωσης της αρχικής ιδέας, έως την υλοποίησή της.

Το co-Athens είναι μια από τις σημαντικότερες ενέργειες του προγράμματος Curing the Limbo, που αναπτύσσει και αποτυπώνει ένα δυναμικό και καινοτόμο μοντέλο ένταξης με βασικό άξονα τη διασύνδεση των προσφύγων με ενεργούς πολίτες. Μαζί, πρόσφυγες και πόλη, ενεργοποιούνται, συνεργάζονται και συνυπάρχουν. Συνιστά συνέχεια των προηγούμενων βημάτων του Curing the Limbo και του συνΑθηνά που περιλάμβαναν χαρτογράφηση των ομάδων ενεργών πολιτών στις γειτονιές της Αθήνας, καταγραφή των αναγκών της πόλης, δικτύωση των συμμετεχόντων του Curing the Limbo με πρωτοβουλίες πολιτών και δημόσιες δράσεις με στόχο την ενεργοποίηση και την αλληλεπίδρασή τους με κατοίκους της πόλης.

Υποψηφιότητα για συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορούν να καταθέσουν άτυπες ομάδες ενεργών πολιτών οι οποίες αναπτύσσουν δράσεις με στόχο τη βελτίωση της ζωής στις γειτονιές τους, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συμπράξεις επαγγελματιών που θέλουν να οργανώσουν μια δράση στην πόλη, κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, φορείς ή οργανισμοί πολιτισμού, καλλιτεχνικές ομάδες κ.α.

Το co-Athens θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή καταθέτοντας λεπτομέρειες σχετικά με την εμπειρία τους σε δράσεις προς όφελος της πόλης, ενώ επιλέγουν θεματική κατηγορία δράσης και γεωγραφική περιοχή παρέμβασης. Στη συνέχεια ειδική επιτροπή αξιολόγησης, ορισμένη από τον δήμο Αθηναίων προκρίνει έως 20 σχήματα για να συνεχίσουν στη διαδικασία της δεύτερης φάσης. Οι επιλεγμένοι φορείς θα κληθούν να συνάψουν συνεργασίες με τους ενδιαφερόμενους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Curing the Limbo συν-διαμορφώνοντας προτάσεις προς χρηματοδότηση.

Οι θεματικές κατηγορίες δράσεων του co-Athens είναι οι εξής: Παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος, πολιτιστικές δράσεις γειτονιάς, δράσεις αθλητισμού και ευεξίας, δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, καθαρισμός και ανάδειξη επιφανειών-προσόψεων κτιρίων. Οι περιοχές παρέμβασης του co-Athens είναι: Κεραμεικός – Μεταξουργείο – Κολωνός – Ακαδημία Πλάτωνος, Βικτώρια – Μουσείο – Εξάρχεια – Νεάπολη, Πλατεία Αμερικής – Πλατεία Κολιάτσου – Άγιος Ελευθέριος – Κάτω Πατήσια.

Την Τρίτη 14 Ιανουάρίου στον χώρο του Ε.Δ.Ω. στον Κεραμεικό. περισσότερες από 40 οργανώσεις και άτυπες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών παραβρέθηκαν στη συνάντηση ενημέρωσης για το πρόγραμμα co-Athens. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στην οποία απαντήθηκαν ερωτήματα των παρευρισκόμενων σχετικά με τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος. Το σύνολο των ερωτημάτων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης έχουν καταγραφεί και πρόκειται να απαντηθούν και γραπτώς στην ενότητα Συχνές Ερωτήσεις.

Αν σας ενδιαφέρει να καταθέσετε αίτηση συμμετοχής στο co-Athens και θέλετε να υποβάλετε κάποιο διευκρινιστικό ερώτημα, μπορείτε να το κάνετε έως τις 21/1 στις 2 μ.μ. στέλνοντας email στην ηλεκτρονική διεύθυνση co-athens@developathens.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνΑθηνά στον σύνδεσμο: www.synathina.gr/el/co-athens. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στην Α’ Φάση του Co-Athens  λήγει στις 3 Φεβρουαρίου 2020.