Το ελληνικό Game of Thrones χωριό που «κόβει την ανάσα»

Από τα ωραιότερα της χώρας

Πάπιγκο /Φωτογραφία: Shutterstock

Από την Αθανασιάδου Βιολέττα

Μπορεί οι διακοπές των Χριστουγέννων να οδεύουν προς το τέλος τους, τα παραμύθια όμως δεν τελειώνουν ποτέ. Και θέλουμε να τα έχουν όλα: κάστρα, νεράιδες, θρύλους.
To Πάπιγκο είναι ίσως το ιδανικό σκηνικό για μια τέτοια μοναδική εμπειρία…

Το ειδυλλιακό αυτό τοπίο μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό της διάσημης τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones. Εδώ όμως κανένας σκηνοθέτης δεν χρειάζεται να «βάλει τα δυνατά του», ώστε να σας καθηλώσει.

Όλα αυτά βέβαια για τους επισκέπτες μόνο. Γιατί, οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να τα χαίρονται όλο το χρόνο. Αν λοιπόν ψάχνετε τον επόμενο σας προορισμό, το Πάπιγκο αξίζει σίγουρα μια θέση στην checklist σας.
Χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης, ο μοναδικός αυτός οικισμός αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και είναι μάλιστα ανακηρυγμένος παραδοσιακός. Ιδανικός για όσους αναζητούν έναν ήρεμο και μέσα στη φύση προορισμό κυρίως το χειμώνα.

Το Πάπιγκο περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους.


Πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια, πέτρινες σκεπές, καλοδιατηρημένα καλντερίμια, όμορφες πέτρινες βρύσες, χρυσοκίτρινα φύλλα είναι μερικά μόνο από αυτά που θα συναντήσετε στο Πάπιγκο και θα σας εντυπωσιάσουν.

Γνωστό σημείο, επίσης κοντά στον οικισμό, είναι οι κολυμπήθρες. Ονομάζονται έτσι επειδή πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που γεμίζουν νερό και θυμίζουν πράγματι κολυμπήθρα. Το καλοκαίρι μάλιστα οι επισκέπτες απολαμβάνουν εκεί το δροσερό τους μπάνιο.

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, της ορειβασίας αλλά και του καλού φαγητού, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Πάπινγκο με την πρώτη ευκαιρία.

Κι αν αναζητάτε επιπλέον δόσεις φυσικού κάλλους, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το φαράγγι του Βίκου, ένα από τα πιο ξακουστά στην Ελλάδα. Είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως και αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Και η χιονισμένη εκδοχή του Πάπιγκου

Φωτογραφίες: Shutterstock

Πηγή