Αφιερωμένο στην Χαρά Παπαδάτου το Ψηφιακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος

Το Ψηφιακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος, lexikolefkdas.gr, είναι μια εθελοντική προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης του λευκαδίτικου γλωσσικού ιδιώματος, που ξεκίνησε το 2015 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Το έργο αυτό, μέχρι στιγμής απαριθμεί σε περίπου 8850 λήμματα, που προέρχονται από έντυπα λεξικά, γλωσσάρια, ιστορικά, λαογραφικά, λογοτεχνικά και άλλα είδη βιβλίων, και αποτελεί έργο ζωής για μας. Οι δυσκολίες ωστόσο που κατά καιρούς αντιμετωπίσαμε σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν πολύ κοντά στο να μας πτοήσουν.

Αρωγός μας από τα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει η κα Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου, αρχιτέκτων, πολεοδόμος.

Η κα Παπαδάτου, πέρα από το ό,τι ευγενικά μας παραχώρησε την άδεια χρήσης του γλωσσάριου του έργου της “Τεχνικές ευστάθειας της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Λεξικό ιδιωματικών οικοδομικών όρων της Λευκάδας”, για τις ανάγκες της εργασίας μας, στάθηκε δίπλα μας, βοηθώντας μας με ποικίλους τρόπους.

Ήταν επίσης ο άνθρωπος που μας εμψύχωνε κάθε φορά που οι δυσκολίες μας κατέβαλαν, δίνοντας μας λύσεις και κουράγιο ώστε να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Η έμπρακτη βοήθεια της, οι συμβουλές, το διαρκές ενδιαφέρον της για την πορεία της προσπάθειας μας, αποτέλεσε για μας ένα στήριγμα, πάνω στο οποίο πατήσαμε γερά για να φέρουμε εις πέρας το έργο που εθελοντικά αναλάβαμε.

Η κυρία Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου, έχει προσφέρει τα μέγιστα στο νησί μας μέσα από την επιστημονική της δράση, το ερευνητικό και το συγγραφικό της έργο.

Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, πάντα θα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας και η αφιέρωση του έργου μας στο πρόσωπό της, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να της δείξουμε την εκτίμηση, την αγάπη και τον σεβασμό μας.

Από σήμερα λοιπόν, σε εμφανές σημείο της πλατφόρμας του λεξικού, εμφανίζεται η σχετική αφιέρωση.

Οι διαχειριστές του lexikolefkadas.gr

Νίκος Καββαδάς
Χρυσούλα Σκλαβενίτη