Τα φυτά ουρλιάζουν όταν στρεσάρονται

Βγάζουν συγκεκριμένους ήχους όταν διψούν και άλλους ήχους όταν κόβονται οι βλαστοί τους, υποστηρίζουν Ισραηλινοί ερευνητές  

Από την Πέρσα Νικηφόρου

Αν και θεωρούνται «σιωπηλά», φαίνεται πως τα φυτά τελικά έχουν φωνή. Απλώς δεν την ακούμε. Ισραηλινοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα φυτά όχι μόνο μιλάνε, αλλά μάλιστα «φωνάζουν» όταν βιώνουν καταστάσεις στρες, όπως είναι η ξηρασία ή η κοπή των βλαστών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον Ιτζάκ Καΐτ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στη βάση δεδομένων bioRxiv (ακόμη δεν έχει υπάρξει κανονική επιστημονική δημοσίευση), υποστηρίζουν πως τα φυτά εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές, που δεν γίνονται αντιληπτές από τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως με τα κατάλληλα όργανα, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να ακούν τα φυτά, πράγμα που θα ειδοποιούσε έγκαιρα για προβλήματα στις γεωργικές καλλιέργειες

Για να το διαπιστώσουν, τοποθέτησαν ευαίσθητα μικρόφωνα κοντά σε ντοματιές και φυτά καπνού, που βίωναν συνθήκες στρες. Τα μικρόφωνα «έπιασαν» υπερηχητικά ουρλιαχτά από απόσταση περίπου δέκα εκατοστών. Οι ήχοι κυμαίνονται από 20 έως 100 kilohertz και μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από μερικούς οργανισμούς σε απόσταση έως πέντε μέτρων από τα φυτά. Μάλιστα οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι κραυγές αυτές ακούγονται από ορισμένα έντομα, άλλα ζώα και φυτά. Το New Scientist αναφέρει πως οι «κραυγές» διαφοροποιούνται ανάλογα με το πρόβλημα: οι ντοματιές βγάζουν κατά μέσο όρο περίπου 35 υπερηχητικές κραυγές την ώρα σε περίπτωση έλλειψης νερού και 25 όταν κάποιος κόβει ένα κλαδί τους. Στα φυτά του καπνού οι κραυγές στις δύο αυτές περιπτώσεις στρες είναι 11 και 15 αντίστοιχα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως με τα κατάλληλα όργανα, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να ακούν τα φυτά, πράγμα που θα ειδοποιούσε έγκαιρα για προβλήματα όπως η έλλειψη νερού στις γεωργικές καλλιέργειες.

Αν και οι επιστήμονες εξέτασαν μόνο ντοματιές και καπνά, πιστεύουν πως και άλλα φυτά μπορεί να παράγουν ήχους όταν στρεσάρονται. Επίσης δεν ερεύνησαν κατά πόσο τα φυτά «φωνάζουν» επίσης σε περίπτωση ασθένειας, ακραίας θερμοκρασίας κ.ά.. Καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά όλο και πιο ευάλωτο το οικοσύστημα σε αλλαγές και ξηρασία, ευρήματα σαν κι αυτό, ίσως θα μπορούσαν να γίνουν το κλειδί για την γεωργία του μέλλοντος.

Πηγή