Slow travel, η νέα τάση στα ταξίδια

Η αναδυόμενη τάση του ‘slow travel’ σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες επιλέγουν να επιβραδύνουν το ρυθμό τους και να βιώσουν τους προορισμούς σε ένα βαθύτερο επίπεδο – καθιστώντας πιο γνήσιες τις σχέσεις με τους ντόπιους και τους πολιτισμούς στην πορεία του ταξιδιού.

Από την Βίκυ Καραντζαβέλου

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις των πελατών τους για ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ το να ταξιδεύει κανείς με χαλαρούς ρυθμούς και οι προσωποποιημένες υπηρεσίες γίνονται όλο και πιο σημαντικά για τον κόσμο. Είναι οι δύο κορυφαίες τάσεις για το 2020, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ABTAABTA Travel Trends 2020.

Εκτός από τη δημοσιοποίηση πέντε βασικών τάσεων ταξιδιού που αναμένεται να διαμορφώσουν τις επιλογές για διακοπές το 2020, η έκθεση αποκαλύπτει επίσης 12 προορισμούς που αξίζει να βγουν στο προσκήνιο.

Μια βασική τάση σύμφωνα με την ABTA είναι ότι οι ταξιδιώτες αναζητούν διάφορους τρόπους για υποστηρικτικές υπηρεσίες κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής κράτησης. Πολλοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των TUIHays Travel και Travel Counselors, υιοθετούν μια προσέγγιση πολλαπλών καναλιών για την εξατομίκευση της υπηρεσίας τους προς τους πελάτες ως απάντηση σε αυτήν τη ζήτηση.

Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει την οικοδόμηση ομάδων εξυπηρέτησης πελατών στα Social Media, αναγγελίες τεχνολογικών αναβαθμίσεων κόστους πολλών εκατομμυρίων λιρών και απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες μέσω εφαρμογών messenger, αναφέρει η ABTA.

Η αναδυόμενη τάση του “slow travel” εν τω μεταξύ, σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες επιλέγουν να επιβραδύνουν το ρυθμό τους και να βιώσουν τους προορισμούς σε ένα βαθύτερο επίπεδο – καθιστώντας πιο γνήσιες τις σχέσεις με τους ντόπιους και τους πολιτισμούς στην πορεία του ταξιδιού.

Η έκθεση ABTA λέει: ”Η διαδικασία του αργού ταξιδιού είναι εξίσου απολαυστική όσο και ο προορισμός και μια λιγότερο στάνταρτ διαδρομή αφαιρεί την πίεση σε κάποιον, ότι πρέπει να επισκεφθεί όλα τα συνηθισμένα τουριστικά αξιοθέατα. Δαπανώντας περισσότερο χρόνο σε έναν προορισμό, μειώνεται το ‘αποτύπωμα’ του ταξιδιού και δίνεται στους ταξιδιώτες η ευκαιρία να υποστηρίξουν περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και την  κοινότητα”.

Μετά από ένα πολύ καλό έτος για το τουρισμό, το 2019, οι οργανωμένες διακοπές αναμένεται να διατηρήσουν την ελκυστικότητά τους και το 2020, κυρίως λόγω του “value-for-money”, δηλώνει η ABTA.

Η έρευνα δείχνει ότι το ταξίδι αποτελεί προτεραιότητα στις δαπάνες για τον επόμενο χρόνο, ενώ πάνω από το 1/4 των ατόμων (27%) σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα για τις διακοπές τους, από 25% που δήλωσε το ίδιο πέρυσι.

Η Ευρώπη παραμένει στην κορυφή της λίστας των για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν τους επόμενους 12 μήνες, ενώ σχεδόν τα 2/3 των ατόμων (57%) σχεδιάζουν να την επισκεφθούν.

Μετά από έναν αριθμό ρεκόρ διανυκτερεύσεων το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2019, οι διακοπές εντός Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αποδώσουν εξίσου καλά και το επόμενο έτος.

Μεταξύ των άλλων κύριων τάσεων που καταγράφονται στην έκθεση είναι η αυξημένη εστίαση στις συγκεκριμένες επιπτώσεις του τουρισμού, με τους καταναλωτές όλο και περισσότερο να συνειδητοποιούν τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των διακοπών τους.

Ο εξατομικευμένος τουρισμός εξελίσσεται επίσης σε τάση, με τις ταξιδιωτικές εταιρείες να αναπτύσσουν νέους τύπους ευέλικτων και εντυπωσιακών ταξιδιωτικών προϊόντων.

Η μεγαλύτερη έμφαση που δίνεται στην ηλεκτρική αεροπορία είναι η πέμπτη τάση που εντοπίζει ο ABTA, λέγοντας ότι ”το μέλλον των ηλεκτρικών αεροσκαφών φαίνεται λαμπρό τόσο για αναψυχή όσο και για επαγγελματικά ταξίδια”.

Λιγότερο πολυσύχναστες και λιγότερο επισκέψιμες χώρες είναι οι 12 προορισμοί στους οποίους εστιάζει η ABTA για το 2020, συνδέοντάς τους και με την τάση για “slow travel” που προσδιορίστηκε στην έκθεση Travel Trends.

Οι προορισμοί που βρίσκονται στη λίστα είναι:

  • Basilicata, μια “πιο χαλαρή” εκδοχή της ακτής του Amalfi της Ιταλίας
  • Σικάγο και Λίμνη Μίτσιγκαν
  • Γεωργία
  • Grenada στην Καραϊβική
  • Μαδρίτη και γειτονικές πόλεις
  • Μαρόκο
  • Ναμίμπια
  • Σιγκαπούρη
  • Νότια Κορέα
  • Ολλανδία
  • Ουρουγουάη
  • Βιέννη

Ο διευθύνων σύμβουλος του ABTA, Mark Tanzer, δήλωσε: ”Με τόση πολλή πολιτική αβεβαιότητα, όπως το σχήμα της νέας βρετανικής κυβέρνησης και το αποτέλεσμα της διαδικασίας του Brexit, είναι δύσκολο να προβλέψουμε με σιγουριά τι θα φέρει το 2020. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι το ταξίδι εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα στις δαπάνες για την επόμενη χρονιά. Στην περυσινή έκθεση, προβλέψαμε επίσης ότι το 2019 θα είναι το έτος κατά το οποίο τα ζητήματα βιωσιμότητας θα είναι η κυρίαρχη τάση – και αυτό αποδείχθηκε ότι συνέβη, με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή ειδικότερα”.

Πηγή