IPK/ ITB: +7% ο τουρισμός πόλης στην Ευρώπη το 2019

Πηγή φωτό: Pixabay

Από τη Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ισχυρή ανάπτυξη στην ανατολική Ευρώπη, έκρηξη του τουρισμού πόλης και αύξηση άνω του μέσου όρου στα ταξίδια στη Γερμανία καταγράφει η έρευνα τάσεων για τα διεθνή ταξίδια των Ευρωπαίων, World Travel Monitor, που διενήργησε η IPK International για λογαριασμό της ITB Berlin.

Κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2019, τα διεθνή ταξίδια των Ευρωπαίων παρουσίασαν αύξηση 2,5%, σε χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από πέρυσι (+5%) και κάτω από το μέσο όρο παγκοσμίως (+3.9%).

Τα διεθνή ταξίδια των κατοίκων της ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν υψηλότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την αύξηση που καταγράφεται στους κατοίκους της δυτικής Ευρώπης. Σε επίπεδο ευρωπαϊκών αγορών εξερχόμενου τουρισμού, η ρωσική αγορά είχε αύξηση 7%, η πολωνική 6% και η τσεχική 5%. Αντίθετα, τα ταξίδια των Γερμανών είχαν αύξηση μόλις 2%, όπως και των Ελβετών και των Ολλανδών. Αύξηση 3% είχαν τα διεθνή ταξίδια των Ιταλών και των Γάλλων.

Τουρκία, Ελλάδα και Πορτογαλία στους κερδισμένους

Όσον αφορά την επιλογή προορισμών, το πρώτο οκτάμηνο του 2019 τα ταξίδια στην Ευρώπη είχαν αύξηση 3% έναντι αύξηση 2% των ταξιδίων την Ασία. Τα μακρινά ταξίδια στην Αμερική, τα οποία σημείωναν επιβράδυνση τα τελευταία χρόνια, επανήλθαν με αύξηση 3%.

Η Ισπανία, έπειτα από μια σταθερή χρονιά, είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός διαοπών για τους Ευρωπαίους, με μικρή αύξηση 1% το οκτάμηνο που εξετάζεται. Ωστόσο, οι κερδισμένοι της περιόδου αυτής είναι κυρίως η Τουρκία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Η Γερμανία είχε επίσης αύξηση άνω του μέσου όρου, της τάξης του 4% ενώ το Ην. Βασίλειο είχε μείωση επισκεπτών κατά 5%.

Tα city breaks είχαν ισχυρή αύξηση 7%, ενώ τα ταξίδια προς τη Γερμανία κατέγραψαν αύξηση 4 φορές επάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα city break ήταν άλλωστε και ο σημαντικότερος παράγοντας ανάπτυξης των ταξιδιών διακοπών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 3%. Μετά τα city break ακολούθησαν οι διακοπές στην ύπαιθρο και οι κρουαζιέρες με ανάπτυξη 5% καθεμία.

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών, δηλαδή οι διακοπές ήλιους θάλασσας, είχαν αύξηση 2%, ενώ τα ταξίδια με επιστροφή μόλις κατά +1%.

Για το 2020, η πρώτη ανάλυση τάσεων του World Travel Monitor δείχνει ισχυρότερη αύξηση των ταξιδίων από Ευρωπαίους στο εξωτερικό σε σχέση με το 2019, η οποία θα κυμανθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο +3% έως +4%.

Η έρευνα βασίζεται σε αντιπροσωπευτικές συνεντεύξεις σε πάνω από 500.000 άτομα σε περισσότερες από 60 χώρες από όλο τον κόσμο και διεξάγεται για περισσότερα από 20 χρόνια αναδεικνύοντας τις τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό.

Πηγή