«Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά» της Ρέας Γαλανάκη στις προτάσεις του Guardian

Ως ένα από τα δέκα σημαντικότερα βιβλία που αφορούν την Ευρώπη

Tο σπουδαίο, πολυμεταφρασμένομυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά» (Spinanelcuore) συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του διακεκριμένουγάλλου συγγραφέα ΛορένΓκοντέ, που φιλοξενούνται στον Guardian.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ο ΛορένΓκοντέ επέλεξε δέκα βιβλία που έχουν διαμορφώσει την Ευρώπη όπως την ξέρουμε, ανάμεσά τους συναντάμε και τα ομηρικά έπη.

Για το βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η σύγχρονη ελληνίδα συγγραφέας αφηγείται τον αγώνα της Ελλάδας να απελευθερωθεί από τον οθωμανικό ζυγό μέσα από την αληθινή ιστορία δύο αδελφών, οι οποίοι καταλήγουν να μάχονται αντιμέτωποι».

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η αιχμαλωσία ενός αγοριού, η αλλαγή θρησκείας και η σταδιοδρομία του στη διοίκηση δεν ήταν ασυνήθιστο φαινόμενο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η περίπτωση του Ισμαήλ Φερίκ πασά υπήρξε, ίσως, διαφορετική. Μισόν αιώνα μετά την αιχμαλωσία του επέστρεψε στη γενέτειρα Κρήτη, ως αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, για να καταστείλει την επανάσταση του 1866-1868. Κατά τη διάρκειά της, όμως, δολοφονήθηκε ή σκοτώθηκε. Ο αδερφός του, με τον οποίο είχαν αιχμαλωτιστεί μαζί αλλά η μοίρα τού επιφύλαξε άλλη οδό, χρηματοδοτούσε και εμψύχωνε την ίδια επανάσταση από την Αθήνα. Όπως συμβαίνει με τα πρόσωπα που κινούνται στις παρυφές της Iστορίας, το κενό των γραπτών πληροφοριών καλύπτεται από τις προφορικές παραλλαγές και τον μύθο, αφήνοντας όλες τις απαραίτητες ρωγμές για την είσοδο της λογοτεχνίας. Το έργο παρακολουθεί στενά τις παραλλαγές, τον μύθο και τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, συνθέτοντας έτσι, με την «αυστηρή ελευθερία» της τέχνης, από την υπαρκτή δραματική ζωή του Ισμαήλ Φερίκ πασά τη μυθιστορηματική της διάσταση.

galanaki4618-3.jpg

galanaki4618-3

Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά