10 τρόποι για να προστατεύσουμε τις μέλισσες

Πιο φιλόξενες πόλεις για τις «βασίλισσες», με απλές κινήσεις. Γιατί αν πεθάνει η μέλισσα, πεθαίνει και ο πλανήτης  

Από την Άννα Χαρίτου

Δεν είναι μόνο το μέλι, ο βασιλικός πολτός και η γύρη που κάνουν τη μέλισσα πολύτιμη. Η μέλισσα είναι απαραίτητη για τη διατροφική μας επάρκεια, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος. Περίπου το 85% των φυτών που καλλιεργούνται για ανθρώπινη κατανάλωση χρειάζονται τις μέλισσες για να τα γονιμοποιήσουν. Όμως οι μέλισσες απειλούνται με εξαφάνιση. Και αν πεθάνει η μέλισσα, πεθαίνει και ο πλανήτης. Κάποια είδη της έχουν ήδη εξαφανιστεί. Η κλιματική αλλαγή, η εντατικοποίηση της γεωργίας και τα παρασιτοκτόνα αποτελούν τους κύριους λόγους. Για να κάνουμε πιο φιλόξενες τις τσιμεντένιες πόλεις στις μέλισσες, αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν:

1. Αφήνουμε αγριόχορτα να ανθίσουν: Αποτελούν τροφή για τις πεινασμένες μέλισσες την Άνοιξη.

2. Περιορίζουμε το κούρεμα του γκαζόν: To τριφύλλι θρέφει τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.

3. Φυτεύουμε μελισσοκομικά φυτά πλούσια σε νέκταρ και γύρη, όπως: Καμπανούλα, Σινάπι, Ρίγανη, Μάραθος, Θυμάρι, Αμυγδαλιά, Σχινόπρασο, Δεντρολίβανο, Φασκόμηλο, Ερείκη η φθινοπωρινή, Μελισσόχορτο, Λεβάντα, Σπαθόχορτο, Kρεμμύδι, Κενταύριο, κ.α. Είναι σημαντικό να είναι βιολογικής καλλιέργειας και να μην υποβάλλονται σε επεξεργασία με παρασιτοκτόνα σε οποιοδήποτε φάση.

4. Αφήνουμε λίγο έδαφος γυμνό: Οι περισσότερες μοναχικές μέλισσες χρειάζονται γυμνό έδαφος για να φτιάξουν τη φωλιά τους.

5. Δεν ψεκάζουμε: Η χρήση ζιζανιοκτόνων μειώνει την διαθέσιμη τροφή για τους επικονιαστές.

6. Επιλέγουμε βιολογικά: Η βιολογική γεωργία αποφεύγει τη χρήση φυτοφαρμάκων και τεχνητών λιπασμάτων. Έτσι έδαφος και άνθη παραμένουν φιλόξενα για τις μέλισσες.

7. Φτιάχνουμε το δικό μας ξενοδοχείο εντόμων: Τα «ξενοδοχεία μελισσών» δίνουν τη δυνατότητα στις μοναχικές μέλισσες να βρουν μες στην πόλη ασφαλή σημεία για να εναποθέτουν τα αυγά τους. Σημείωση: Οι μοναχικές μέλισσες είναι αβλαβείς και καθόλου επιθετικές. Οι πιθανότητες να κεντρίσουν είναι μηδαμινές και το κέντρισμά τους δεν είναι οδυνηρό όπως άλλων ειδών μελισσών.

8. Παρατηρούμε την πόλη: Ποιά μέρη της πόλης έχουν ανάγκη για περισσότερο πράσινο;

9. Παρατηρούμε εμάς: Ποιές συνήθειες σου μπορεί να είναι βλαβερές για το φυσικό περιβάλλον και τις μέλισσες; Ποιές συνήθειές σου θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με άλλες πιο φιλικές προς το περιβάλλον;

10. Γινόμαστε εθελοντές: Η ενασχόληση με το περιβάλλον και τη διατήρηση των ειδών είναι σημαντική.

Πηγή