Κάτοικοι σε ένα χωριό στα Ιμαλάια ζουν χωρίς πλαστικά μιας χρήσης και τα απαγορεύουν και σε τουρίστες

Κεντρική εικόνα: Κάτοικοι σε ένα χωριό στα Ιμαλάια ζουν χωρίς πλαστικά μιας χρήσης και τα απαγορεύουν και σε τουρίστες

Πώς ένα χωριό στα Ιμαλάια απαγόρευσε επιτυχώς τα πλαστικά μια χρήσης

Στο χωριό των Ιμαλαΐων όπου τα πλαστικά μιας χρήσης κατάσχονται από τις αρχές οι οποίες ελέγχουν ακόμη και τα οχήματα των επισκεπτών αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας προέτρεψε τους κατοίκους να σταματήσουν τη χρήση των πλαστικών μίας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο την ώρα που πολλές πόλεις της χώρας προσπαθούν να βρουν τρόπο να διαχειριστούν τα πλαστικά απόβλητα, ένα μικρό χωριό των Ιμαλαΐων έχει δείξει τον «δρόμο» για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Το χωριό Λαχούν, που ανήκει στην Σικίμ, έχει απαγορεύσει επιτυχώς τα πλαστικά μίας χρήσης και έχει εφαρμόσει φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις.

Το εν λόγω χωριό προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο και όπως λένε οι κάτοικοι: «Οι πολλοί τουρίστες σημαίνει ότι μαζεύονται και πολλά πεταμένα πλαστικά».

Οι τοπικές αρχές θέσπισαν νόμο για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, ωστόσο και οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού προσάρμοσαν τις συνήθειες και την καθημερινότητά τους στην απαγόρευση. Χρησιμοποιούν αντί για πλαστικά μπουκάλια νερό, ειδικά μπουκάλια από μπαμπού και όταν βγαίνουν για ψώνια παίρνουν μαζί τους καλάθι από μπαμπού και όχι τις συνηθισμένες σακούλες.

Τα πλαστικά που έχουν μείνει στα σπίτια τους, δεν τα πετούν αλλά τα χρησιμοποιούν ακόμα και ως γλάστρες για τα φυτά τους. Για το Λαχούν η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης είναι μόνο η αρχή καθώς οι αρχές επιθυμούν να υπάρξει απαγόρευση όλων των ειδών πλαστικών στο άμεσο μέλλον.

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή