Η Aegean Rebreath στο Ιόνιο!

Ημερομηνία: 12-13 Οκτωβρίου 2019
Τύπος Δράσης: Υποβρύχια, Παράκτια, Διαβούλευση
Υποστήριξη: Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Δήμος Λευκάδας
Συνεργασία: Λευκογαία, Lefkas diving center

Ετοιμαζόμαστε για την αποστολή στη Λευκάδα και αδημονούμε, καθώς γνωρίζουμε πως θα συνεργαστούμε με έναν ενθουσιώδη Δήμαρχο και ιδιαίτερα ενεργούς πολίτες! Το Σάββατο θα ξεκινήσουμε με καθαρισμό λιμανιού, παράκτιες δράσεις και ανέλκυση αλιευτικών εργαλείων από υφάλους. Το απόγευμα του Σαββάτου θα βρεθούμε μαζί με την τοπική κοινωνία για να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα μας. Είναι πάντα σπουδαίο να βρίσκεις φορείς και ιδιώτες που μοιράζονται ίδιες ανησυχίες.

Απορρύπανση – Ανακύκλωση – Εκπαίδευση

Οι θάλασσές μας, τόσο πολύτιμες για την επιβίωσή μας, ασφυκτιούν καθημερινά. Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στα θαλάσσια ύδατα. Εντυπωσιακό είναι πως το 10% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων το αποτελούν αχρηστευμένα και αφημένα δίχτυα ψαρέματος. Η αγαπημένη μας Μεσόγειος περιβάλλεται σχεδόν αποκλειστικά από ξηρά, κάτι που συμβάλλει στο να παγιδεύονται τα απορρίμματα στα νερά της και να υπάρχει τεράστια συγκέντρωση μικρο-πλαστικών (θραύσματα πλαστικών μικρότερα των 5 χιλιοστών, αόρατα με γυμνό μάτι, που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα). Σύμφωνα με μελέτες το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα υπαρκτό και στο Αιγαίο.

Η Aegean Rebreath δημιουργήθηκε με στόχο να βοηθήσει τις ελληνικές θάλασσες να αναπνεύσουν ξανά, μέσω της συλλογής, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των θαλάσσιων απορριμμάτων, αλλά και μέσω της υιοθέτησης μιας νέας κουλτούρας από όλους μας, σχετικά με τα απορρίμματα.

Οδηγός μας στην προσπάθεια αυτή, οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και σύμμαχός μας όλοι εσείς, γιατί μόνο με συλλογική προσπάθεια θα μπορέσουμε να δώσουμε ξανά ζωή στον ανεκτίμητο πλούτο των θαλασσών μας.

Ιστορία της Aegean Rebreath

Η Aegean Rebreath ιδρύθηκε το 2017 για να απαντήσει στην επείγουσα ανάγκη για απορρύπανση των βυθών και να προάγει την προστασία της βιοποικιλότητας του Αιγαίου, η οποία αναμφισβήτητα κινδυνεύει λόγω της αλόγιστης εναπόθεσης απορριμμάτων στη θάλασσα. Μια μικρή αρχικά ομάδα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες δύτες, περιβαλλοντολόγους αλλά και ενεργούς πολίτες με κοινές ανησυχίες για την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών, ξεκίνησε δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών. Μέσα σε σύντομο διάστημα κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την υποστήριξη πολιτών και φορέων, με αποτέλεσμα η Aegean Rebreath να να διευρύνει ολοένα και περισσότερο το έργο της.

Το έργο της Aegean Rebreath

Από καθαρισμούς ακτών και βυθών, μέχρι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το έργο μας είναι πολυποίκιλο με ένα και μόνο στόχο. Να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ανθρώπων που θα μοιράζεται τις αξίες μας και το όραμά μας για καθαρές και υγιείς θάλασσες.

Αποστολή & Όραμα

Το θαλάσσιο περιβάλλον έχει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία του πλανήτη. Αποτελεί όμως και βασικό παράγοντα για την κοινωνική και οικονομική ευημερία αμέτρητων παράκτιων κοινοτήτων, στοιχείο που είναι ιδιαίτερα εμφανές στη Μεσόγειο. Η Aegean Rebreath, μέσω των δράσεων της, φιλοδοξεί να εισάγει μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Στόχος μας είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών μας για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία μας.

Γιατί Aegean Rebreath

Επιλέγουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ρύπανσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος με έναν ολοκληρωμένο και βιώσιμο τρόπο. Γι’ αυτό σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε ένα ολιστικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων από το βυθό, τη θάλασσα και τις ακτές, τη διάθεση των υλικών σε εταιρείες upcycling για την άμεση αξιοποίηση τους σε νέα προϊόντα και τη συνεργασία με εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με αλιευτικούς συλλόγους και δήμους για τη δημιουργία σταθμών συλλογής απορριμμάτων, πραγματοποιούμε μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία και υλοποιούμε ερευνητικές δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο κινητοποιούμε και ευαισθητοποιούμε τις τοπικές κοινότητες και τους πολίτες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε αναπτύξει τεχνογνωσία και δράση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τον εντοπισμό και την ανέλκυση των απορριμμάτων έως την επιπλέον αξιοποίηση τους. Βασική μας αρχή είναι η ειλικρινής και σταθερή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

Περισσότερες πληροφορίες στο aegeanrebreath.org