Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Όχι στην κύρωση των συμβάσεων: όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και στην καταστροφή του περιβάλλοντος

 

Με την κύρωση των συμβάσεων στη βουλή εντός της εβδομάδας, η Ελλάδα παραχωρεί θαλάσσια έκταση 50.000 τ.χλμ. σε Ιόνιο και Κρήτη σε πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Στο Ιόνιο πέλαγος, η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων γίνεται με μνημονιακούς νόμους που έχουν ως στόχο το γρήγορο μονοπωλιακό κέρδος, υποβαθμίζουν και θεωρούν κόστος την προστασία του περιβάλλοντος και τους ενδεχόμενους κινδύνους από την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Ομοφώνα με τις συλλογικότητες των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Ηπείρου και όλης της Ελλάδας, ζητάμε τη καταψήφιση των συμβάσεων αυτών, για του λογούς που έχουμε αναπτύξει στο από 13-05-19 αίτημα μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, το Βουλευτή Λευκάδας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το όποιο αναρτάται εδώ.

Συνοψίζοντας καταγγέλλουμε τις συμβάσεις παραχωρήσης προς έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων επειδή οι προβλεπόμενες δραστηριότητες:

-είναι άκρως ρυπογόνες με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία μας, τον πρωτογενή μας τομέα (αλιεία και γεωργία), την κλιματική αλλαγή, ενώ προβλέπονται να γίνουν και σε προστατευόμενες με διεθνείς συμβάσεις περιοχές, με θαλάσσια είδη που προστατεύονται σε όλο τον κόσμο. Ενέχουν το κίνδυνο ατυχήματος εξαιτίας παραγόντων που αφορούν σε κάθε εξόρυξη, αλλά και της πολύ υψηλής σεισμικότητας της περιοχής.

-είναι ασύμβατες με το ποιοτικό τουριστικό προϊόν που προσφέρουν τα νησιά μας, και τη στιγμή που υπογράφονται προγράμματα ανάπτυξης του θαλασσιού τουρισμού, εναλλακτικού τουρισμού, και γενικότερα δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη φύση. Οποιοδήποτε είδους τουριστική δραστηριότητα, ξενοδοχεία, ιστιοπλοΐα, φυσιολατρία, πολιτιστικός και Θρησκευτικός τουρισμός, … είναι ασύμβατο με τις εξορύξεις. Το ίδιο και η αλιεία.

-τα δημόσια έσοδα που προβλέπονται είναι πενιχρά0,3 % για την περιφέρεια και μόλις 6% για την χώρα, από: το προβλεπόμενο μέρισμα – φορολογία εταιρικού εισοδήματος 25% επί των καθαρών κερδών (4/5 στο κράτος και 1/5 στις περιφέρειες) – στρεμματική αποζημίωση. Ενώ οι ζημιές σε περίπτωση ατυχήματος σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή θα είναι τεράστιες και μόνιμες, με άμεση απώλεια έως 25.000 θέσεων εργασίας, παρά τις ψευδείς παχουλές υποσχέσεις περί νέων θέσεων εργασίας (παράδειγμα Σκουριών Χαλκιδικής).

-οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις είναι μικρές οικογενειακές μονάδες, οι οποίες θα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας οικολογικής καταστροφής, την απώλεια εισοδήματος, και τις νομικές μάχες για να λάβουν κάποια υποθετική αποζημίωση ενώ στη σύμβαση, δεν προβλέπεται  καμία αποζημίωση σε περίπτωση φυσικής καταστροφής (σεισμός…).

Ζητάμε από τον βουλευτή Λευκάδας Κο Θανάση Καββαδά, και από όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν την κύρωση των προαναφερόμενων συμβάσεων, και καλούμε εκ νέου τους εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, τους υπεύθυνους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άμεσα εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε άμεση ενεργοποίηση και συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης, καθώς και σε ένα δημόσιο διάλογο για προτάσεις σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, πηγών ενεργείας.

Η Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις, τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει διήμερο εκδηλώσεων με ομιλίες, ενημέρωση και συναυλία. Θα ακολουθήσει σύντομα σχετικό ΔΤ.

Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

 


 

Αίτημα πρωτοβουλίας πολιτών Λευκάδας κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων προς Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λευκάδας

Βουλευτή Λευκάδας

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 

Κύριοι,

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων σημαίνει ταυτόχρονα την ανάγκη υποστηρικτικών δομών στην στεριά και τα παρακείμενα λιμάνια για την κατεργασία, διαχωρισμό, μεταφορά και αποθήκευση των προϊόντων που προκύπτουν από την επεξεργασία της λάσπης του αργού πετρελαίου που αποτελεί μείγμα υγρών και αερίων υδρογονανθράκων, νερού και περιττών προσμίξεων που πρέπει να απομακρυνθούν. Ο κίνδυνος ατυχήματος στις πλατφόρμες εξόρυξης και στα μέσα μεταφοράς, επικίνδυνες διαρροές τοξικών ουσιών, διάρρηξη πυθμένα, διαφυγή υποπροϊόντων υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων, από τη συνολική διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, μπορεί να είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες για το φυσικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Οι εργασίες είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες και βάζουν σε κίνδυνο τα εδάφη, την ατμόσφαιρα, τα υπόγεια και επιφανειακά νερά. Η περιοχή περιλαμβάνει τρία εθνικά πάρκα (Θαλάσσιο Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου, Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Σταφυλλιάς και Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού), μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, τη σημαντικότερη περιοχή υδατοκαλλιεργειών στη χώρα και κυρίως, το σημείο το οποίο χαρακτηρίζεται από τους σεισμολόγους η πιο ενεργά σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης.

Η προσπάθεια εξόρυξης πετρελαίου σε μια περιοχή που αποτελεί ουσιαστικά την καρδιά μιας τοποθεσίας όπου έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί μεγάλα ενεργά σεισμικά ρήγματα με δυναμικό που μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7 ρίχτερ ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες και την τοπική κοινωνία.

Επειδή τραγική καταστροφή θα είναι η εφιαλτική παράμετρος των πολλαπλών επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος από το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός καταστροφικού σεισμού, (μια ματιά σε εικόνες διασποράς πετρελαιοκηλίδων σε αντίστοιχα ατυχήματα θα μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας).

Επειδή, οι εταιρίες, που θα δραστηριοποιηθούν στο Ιόνιο όπως η Γαλλική Total και η Ισπανική Repsol, είναι εταιρίες με βαρύ ιστορικό πρόκλησης πετρελαιοκηλίδων, (Πηγή: WWF Ελλάς).

Επειδή, οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων παραχωρούν παραπάνω από το 1/3 της χερσαίας και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας, με τα νησιά του Ιονίου να είναι περικυκλωμένα από έξι οικόπεδα συνολικής έκτασης περίπου 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. (Πηγή: Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων).

Επειδή δεν θέλουμε τη Λευκάδα ένα τεράστιο εργοτάξιο στο οποίο η κάθε εταιρία θα έχει το δικό της οικόπεδο, όπου θα δρα ανενόχλητη ενάντια στη φύση και τις τοπικές κοινότητες, υποσχόμενη τάχα πακτωλούς χρημάτων αποκρύπτοντας εντέχνως τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς κινδύνους που την συνοδεύουν.

Επειδή, η Ελλάδα ξεκινά τις εξορύξεις στα εδάφη της την στιγμή που υπόλοιπη Ευρώπη, όπως: η Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία (σε περιοχή του Ιονίου), Δανία, Ιρλανδία, Κροατία, ακύρωσαν τα προγράμματά τους και απαγορεύουν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και του τουρισμού και ενισχύουν, χρηματοδοτούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή ενέργεια, αιολική, ηλεκτρική και υδροηλεκτρική.

Επειδή, οι εργασίες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου επιτρέπονται σε όλο το Ιόνιο. Για τις προστατευόμενες περιοχές ισχύει μόνο ζώνη αποκλεισμού μόλις ενός χιλιομέτρου από την ακτή. (Πηγή: Κοινή Υπουργική Απόφαση Έγκρισης ΣΜΠΕ για τη Θαλάσσια Περιοχή Ιονίου).

Επειδή οι σεισμικές έρευνες οι οποίες αποδεδειγμένα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη θαλάσσια ζωή, εξαιρούνται από την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. (Πηγή: Κοινή Υπουργική Απόφαση Έγκρισης ΣΜΠΕ για τη Θαλάσσια Περιοχή Ιονίου).

Επειδή τα μεγάλα βάθη του Ιονίου σε συνδυασμό με την υψηλή σεισμικότητα της περιοχής καθιστούν τις εξορύξεις ιδιαίτερα επικίνδυνες με μεγάλο ρίσκο αστοχιών και ατυχημάτων.

Επειδή οι κλάδοι τουρισμού και αλιείας παρέχουν σχεδόν τα ¾ του εισοδήματος της Περιφέρειας Ιονίου, (ενδεικτικά ο μεν τουριστικός κλάδος συνεισέφερε 2,2 δις €, δηλ. 73% του ΑΕΠ της Περιφέρειας με 53.000 θέσεις εργασίας, ο δε κλάδος της αλιείας απασχολεί περίπου 3800 εργαζόμενους και συνεισφέρει στην οικονομία του Ιονίου 73.000.000€/έτος), η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μία πετρελαιοκηλίδα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τον τουρισμό και την αλιεία και κατά συνέπεια τις τοπικές κοινότητες. (Πηγή: ΙΝΣΕΤΕ)

Επειδή οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις του Ιονίου είναι μικρές οικογενειακές μονάδες και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν, τις συνέπειες μιας οικολογικής καταστροφής, την απώλεια εισοδήματος και τις νομικές μάχες για να λάβουν κάποια υποθετική αποζημίωση, καθόσον σε περίπτωση ατυχήματος από φυσικά αίτια (σεισμός) η εταιρεία απαλλάσσεται και στη σύμβαση δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση.

Επειδή ούτε θα γίνουμε Σαουδάραβες ούτε θα βγούμε από την κρίση με τις εξορύξεις, διότι όπως προκύπτει από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, το μοναδικό άμεσο έσοδο για την Περιφέρεια είναι το 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος (όχι του τζίρου) των εταιριών. Τα δε έσοδα για τη χώρα είναι αμελητέα, η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στις πετρελαϊκές εταιρίες. (Πηγή: ΥΠΕΝ)

Επειδή στις 17-4-19 το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ) με απόφασή του (3-9/17-4-19),  διαφώνησε (για τους ίδιους λόγους) με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο με όποιους όρους κι αν αυτή προταθεί ή συμφωνηθεί και ζητά την έμπρακτη δέσμευση όλων των αρμοδίων για την ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ κάθε δραστηριότητας εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου.

Επειδή στις 22-4-19, το δημοτικό συμβούλιο Ιθάκης, ψήφισε ομόφωνα τις θέσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, και είπε ΟΧΙ και στις συμφωνίες παραχώρησης προς