«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ»: Ανοικτή η πλατφόρμα, δέχεται νέες αιτήσεις

Κεντρική εικόνα: Ακίνητα στην Αθήνα με θέα τον Παρθενώνα -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Για την έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, πάνω από 8.000 άτομα μπήκαν ήδη στη σχετική πλατφόρμα και υπέβαλλαν την αίτησή τους, ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται συνολικά για όλες τις περιφέρειες στα 280 εκατομμύρια ευρώ.

Τι ισχύει για τα μικρομεσαία νοικοκυριά

Οσον αφορά τα μικρομεσαία νοικοκυριά, η ενίσχυση από το νέο πρόγραμμα ανέρχεται σε 10.000-15.000 ευρώ και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, «είναι καλό για τους ιδιοκτήτες και για το περιβάλλον» να συμμετάσχουν σε αυτό όσοι έχουν τις προϋποθέσεις.

Οπως διευκρίνισε ο Κωστής Χατζηδάκης η ενίσχυση μπορεί να εισπραχθεί απευθείας, αλλά μπορεί ο δικαιούχος να πάρει και τραπεζικό δάνειο, ωστόσο σημείωσε ακόμα ότι ότι οι αιτήσεις συνεχίζονται κανονικά.

«Οι αιτήσεις δεν έχουν τελειώσει, η πλατφόρμα είναι ακόμα ανοιχτή και εξαρτάται από τη λειτουργία του συστήματος αλλά και από τον προϋπολογισμό πόσοι ακόμη μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα», είπε. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε και στη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή με βάση την οποία, αν ισχύσει το «πάγωμα» όσοι μπουν και στο εξοικονομώ θα έχουν υπερκέρδος.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος (https://exoikonomisi.ypen.gr/) και τη σχετική υποσελίδα για τον δεύτερο κύκλο (https://exoikonomisi-b.ypen.gr/).

Σημειώνεται ότι για να κριθεί μια κατοικία ως επιλέξιμη πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.
  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Πηγή