«Ερχόμαστε στην Ελλάδα για να στηρίξουμε τις startups»

Από την Ευγενία Τζώρτζη

Σημαντικό συνεταίρο των startups επιχειρήσεων στην Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει η Stripe, μία από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο, που επεκτείνει την παρουσία της και στη χώρα μας, παρέχοντας υπηρεσίες πληρωμών στις ψηφιακές επιχειρήσεις. Οπως εξηγεί στη συνέντευξή του στην «Κ» ο επικεφαλής για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική για τη Stripe, Φέλιξ Χάμπερ, ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε στην απόφαση επέκτασης στην Ελλάδα, είναι η δυναμική που εμφανίζει το startup οικοσύστημα και ο τομέας της πληροφορικής, που αναμένεται να δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020. Με αφορμή την έναρξη των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, ο κ. Χάμπερ εξηγεί τα σχέδια της Stripe για τη χώρα μας και πώς μπορούν να ωφεληθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

– Για ποιο λόγο επιλέξατε την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που θέλετε να επεκταθείτε στην Ευρώπη; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την επέκτασή σας στην ελληνική αγορά;

– Το Internet σήμερα παρέχει πολλές οικονομικές ευκαιρίες εξέλιξης παντού, και αυτά είναι εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα. Ο όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, αύξηση πάνω από 8% συγκριτικά με το 2018. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο τομέας του IT αναμένεται να δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα μέχρι το 2020, κάτι που προωθούν πολύ οι startups. Υπάρχει ένα δυναμικό startup οικοσύστημα στην Ελλάδα, με ενεργές κοινότητες που οργανώνουν αρκετά projects, συναντήσεις, tech days, σεμινάρια και πολλά ακόμα events σε όλη τη χώρα. Η Stripe θα αποτελέσει σημαντικό συνεταίρο για τις περισσότερες από αυτές και γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτεινόμαστε και στην Ελλάδα. Πετυχημένες ελληνικές startups όπως η Eventora, μια SaaS πλατφόρμα για διαχείριση events, ήδη κάνουν χρήση της Stripe. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις. Ενας ακόμα χρήστης της Stripe στην Ελλάδα είναι η Greenpeace, η οποία χρησιμοποιεί τη Stripe για την εξεύρεση πόρων. Η Greenpeace μας ενημέρωσε ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση δωρεών από τότε που άρχισαν να χρησιμοποιούν τη Stripe.

– Ποιες είναι οι λύσεις που παρέχετε για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές; Μπορούν οι πελάτες, καταναλωτές και επιχειρήσεις, να ανοίξουν έναν λογαριασμό Stripe;

– Η Stripe βοηθάει εκατομμύρια επιχειρήσεις σε πολλές χώρες να διαχειριστούν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο – μέχρι τώρα οι υπηρεσίες μας ήταν διαθέσιμες σε περιορισμένο αριθμό χωρών. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους επιχειρηματίες να κάνουν συναλλαγές με πελάτες παγκοσμίως, και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να λανσάρουμε τις υπηρεσίες Stripe Payments, Stripe Billing και Stripe Connect στην Ελλάδα και σε ακόμα επτά χώρες. Οι υπηρεσίες Stripe Payments έρχονται να βοηθήσουν τις ψηφιακές επιχειρήσεις να δεχθούν ψηφιακές συναλλαγές απ’ τον καθένα, ανά τον κόσμο, ενώ η εγκατάσταση της υπηρεσίας διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Οι Stripe Billing υπηρεσίες απευθύνονται σε εταιρικά μοντέλα τα οποία βασίζονται στις συνδρομές, όπως είναι το λογισμικό παροχής υπηρεσιών (SaaS). H υπηρεσία Stripe Connect παρέχει λύσεις σε αγορές και πλατφόρμες. Η Stripe παρέχει υποδομές πληρωμών σε ψηφιακές επιχειρήσεις, όχι σε καταναλωτές. Δεν αποτελούμε έναν ακόμα τρόπο πληρωμής, αλλά μια λύση για την επιχείρηση – αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό Stripe και να πληρώσουν μέσω Stripe. Οι πληρωμές διαχειρίζονται από τη Stripe, αλλά εμείς ως πάροχοι υπηρεσιών παραμένουμε «αόρατοι». Οι υπηρεσίες Stripe Issuing παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας, διανομής και διαχείρισης φυσικών και εικονικών καρτών. Προς το παρόν, η υπηρεσία Stripe Issuing δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα.

– Στην Ελλάδα, η μέση χρέωση για την πληρωμή μέσω κάρτας είναι 0,9%. Η τιμολόγησή σας είναι στο 1,4% + 0,25 ευρώ για ευρωπαϊκές κάρτες και 2,9% + 0,25 ευρώ για μη ευρωπαϊκές. Για ποιο λόγο μια ελληνική επιχείρηση θα πρέπει να σας επιλέξει; Θεωρείτε ότι έχετε ανταγωνιστικές τιμές συγκριτικά με τις ελληνικές τράπεζες;

– H Stripe δεν είναι απλά ένας αγοραστής, αλλά μια τεχνολογική πλατφόρμα που αφαιρεί όλες τις πολυπλοκότητες αναφορικά με την αποδοχή ψηφιακού χρήματος. Διαφέρουμε από άλλες υπηρεσίες πληρωμών με ποικίλους τρόπους. Ο πρώτος είναι η ταχύτητα: η Stripe είναι γρήγορη στην εφαρμογή της, επιτρέποντας στις άλλες εταιρείες να κινηθούν εξίσου γρήγορα. Ο δεύτερος σχετίζεται με τους προγραμματιστές: Στοχεύουμε στο να διευκολύνουμε τους προγραμματιστές να επιλύσουν προβλήματα και να διευκολύνουν τις πληρωμές. Τα API και τεκμήρια της Stripe είναι τα καλύτερα του είδους τους. Ο τρίτος τρόπος σχετίζεται με το παγκόσμιο εύρος: Η Stripe επιτρέπει σε επιχειρήσεις να δέχονται χρήματα απ’ όλους, ανά τον κόσμο, σε περισσότερα από 130 νομίσματα. Παρ’ όλα αυτά το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργούμε εντελώς καινούργια επιχειρηματικά μοντέλα: Με υπηρεσίες όπως το Connect και το Billing, η Stripe είναι σημαντικός υποκινητής για κάποιες από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο. Πιστεύουμε ότι κοστολογούμαστε ανταγωνιστικά γι’ αυτά που έχουμε να προσφέρουμε.

– Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου τα επόμενα χρόνια;

– Το Internet υπάρχει στη ζωή μας δεκαετίες τώρα, και η ψηφιακή οικονομία σίγουρα έχει αναπτυχθεί. Ωστόσο, σήμερα, μόνο το 5% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται ψηφιακά. Δεν υπάρχει λόγος να μην αυξηθεί ο αριθμός αυτός. Γιατί όχι 40, 50, 60 τοις εκατό; Οσο ανεπτυγμένη κι αν φαίνεται η ψηφιακή οικονομία, ζούμε ακόμα στην «εποχή του λίθου» όσον αφορά το ψηφιακό εμπόριο, και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Γι’ αυτό και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον του ψηφιακού εμπορίου και για την ευκαιρία που παρέχει σε όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν.

Η ιστορία της Stripe

H Stripe ιδρύθηκε το 2010 από τα αδέλφια Πάτρικ και Τζον Κόλισον, που ως προγραμματιστές συνέλαβαν την ιδέα για τη δημιουργία μιας ψηφιακής επιχείρησης και την ανάγκη για μια πλατφόρμα άμεσων πληρωμών, που θα διευκόλυνε τις επιχειρήσεις. Από το 2011, η Stripe κατάφερε συστηματικά να ενδυναμώσει και να προωθήσει την επανάσταση στον χώρο του κινητού εμπορίου, διαχειριζόμενη δισ. δολ. για εκατομμύρια επιχειρήσεις σε 34 χώρες. Η εταιρεία, που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην παροχή λύσεων για ψηφιακές πληρωμές, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτυχθεί, δημιουργώντας παγκόσμιες υποδομές που ενώνουν την ψηφιακή οικονομία. Σήμερα η Stripe παρέχει τη δυνατότητα για ηλεκτρονικό εμπόριο σε έναν μεγάλο αριθμό τεχνολογικών επιχειρήσεων, όπως οι Amazon, Facebook, Shopify, Kickstarter, Salesforce και πολλές ακόμη. H Stripe απασχολεί περισσότερα από 2.000 άτομα και τα γραφεία της βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο. Η αξία της εταιρείας αγγίζει τα 22,5 δισ. δολάρια, ενώ έχει λάβει χρηματοδοτήσεις ύψους 785 εκατ. δολαρίων. Μερικοί από τους συνεργάτες της Stripe είναι εταιρείες όπως η Sequoia Capital, η Andreessen Horowitz, η General Catalyst, η Capital G, η Elon Musk και η Peter Thiel,  καθώς και ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παίκτες του οικονομικού οικοσυστήματος, όπως η Visa και η American Express.

Κεντρική εικόνα: «Η Stripe βοηθάει εκατομμύρια επιχειρήσεις σε πολλές χώρες να διαχειριστούν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ισχυρό οικοσύστημα startups εταιρειών τις οποίες ερχόμαστε να στηρίξουμε, και αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος επέκτασης των δραστηριοτήτων μας στη χώρα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Φ. Χάμπερ.

Πηγή