Ταξίδι στις μαγευτικές ακτογραμμές της Ηπείρου

Από την Έλενα Στάθου-Ελευθερόγλου

Μπορεί ολόκληρος ο πλανήτης να έχει συνδυάσει την Ελλάδα με τα νησιά της, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας μας διαθέτει τόσες ομορφιές, που συναγωνίζεται επάξια το νησιωτικό.

Τρανό παράδειγμα, η Ήπειρος που καλεί τον ταξιδιώτη να την επισκεφθεί όχι μόνο το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι, καθώς διαθέτει μια ανεπανάληπτη ακτογραμμή που ξεκινά από την Πρέβεζα και τον Αμβρακικό κόλπο και φτάνει ψηλά στα βόρεια μέχρι τη γραφική Σαγιάδα.

Ο ταξιδιώτης που αγαπά την οδήγηση θα βρει σ΄αυτή τη γωνιά της Ελλάδας μοναδικά μέρη για εξερεύνηση, για κολύμπι, για χαλάρωση αλλά και για διασκέδαση. Η ακτογραμμή της Ηπείρου, που απλώνει τις ομορφιές της στα καταγάλανα νερά του Ιονίου, είναι πνιγμένη στο πράσινο και διάσπαρτη από παραθαλάσσιους οικισμούς, υπέροχες παραλίες, ορεινά χωριά αλλά και σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους.

Το ταξίδι μπορεί να ξεκινήσει από την Πρέβεζα, την όμορφη πόλη που είναι χτισμένη στο σημείο που το Ιόνιο συναντά τον Αμβρακικό. Τα νεοκλασικά κτίρια, τα καλντερίμια στο ιστορικό της κέντρο και ο παραλιακός πεζόδρομος που είναι ιδανικός για βόλτες δίπλα στα σκάφη είναι μόνο μερικές από τις ομορφιές που προσφέρει η Πρέβεζα στον επισκέπτη. Οι λάτρεις του αρχαίου πολιτισμού έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Αρχαία Νικόπολη με τα εντυπωσιακά δημόσια κτίρια που σώζονται μέχρι σήμερα και το Αρχαιολογικό της Μουσείο με τα αξιόλογα εκθέματα.

Η Πρέβεζα ωστόσο διαθέτει και υπέροχες παραλίες με καταγάλανα νερά, όπως το Μονολίθι, που είναι η μεγαλύτερη αμουδερή παραλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μήκος 25 χιλιομέτρων! Υπάρχει όμως και η Κυανή Ακτή, το Αλωνάκι και ο κοσμοπολίτικος Μύτικας αλλά και ο Όρμος του Οδυσσέα και η Αμμουδιά, όπου εκβάλλει ο Αχέροντας.

Από την Πρέβεζα το ταξίδι συνεχίζεται βόρεια προς την Πάργα. Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή, με τη μοναδική θέα του Ιονίου και τα καταπράσινα τοπία να ακολουθούν σε κάθε βήμα τον επισκέπτη. Στη μέση της διαδρομής αξίζει μια στάση στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα με την απίστευτη ενέργεια. Όπως αξίζει και μια στάση σε έναν από τους δεκάδες ορμίσκους για μια δροσιστική βουτιά στα διάφανα νερά.

Φτάνοντας στην Πάργα, ο επισκέπτης θα νομίζει ότι μεταφέρθηκε ξαφνικά σε ένα νησί! Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά ενός μικρού λόφου απλώνεται μέχρι τη θάλασσα και έχει απέναντι της τους Παξούς και τους Αντίπαξους αλλά και το λιλιπούτειο νησάκι της Παναγιάς, όπου είναι κτισμένη μια εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά ενετικά κτίσματα. Μια βόλτα στον πανέμορφο διατηρητέο οικισμό της με τα στενά και ανηφορικά δρομάκια του αλλά και μια επίσκεψη στο Ενετικό Κάστρο με την μοναδική θέα επιβάλλονται, όπως επίσης και ένας περίπατος στην παραθαλάσσια περαντζάδα!

Η Πάργα ωστόσο διαθέτει και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου. Ο κοσμοπολίτικος Βάλτος , ο καταπράσινος Λύχνος, η αμμουδιά Αγιαννάκη, οι μικρές Κρυονέρι και Πίσω Κρυονέρι και το Σαρακήνικο με την ψιλή άμμο, είναι μόνο μερικές από αυτές.

Φεύγοντας από την Πάργα, ο επόμενος προορισμός είναι τα Σύβοτα, που – δίκαια – έχουν χαρακτηριστεί «η Καραϊβική της Ελλάδας»! Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι που απλώνεται ανάμεσα στις καταπράσινες βραχονησίδες Μαύρο Όρος, Άγιος Νικόλαος και Μουρτεμένο. Τα πολλά μικρά καταπράσινα φυσικά λιμανάκια και φιορδ, που ανάμεσα τους κυλούν τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου και τα δέντρα μοιάζουν σαν να βγαίνουν από τη θάλασσα, σχηματίζουν ένα συγκλονιστικό εξωτικό τοπίο και μετατρέπουν τα Σύβοτα – ή Μούρτος – σε ένα παραδεισένιο θαλάσσιο λαβύρινθο!

Ακριβώς απέναντι από το χωριό, μια λωρίδα άμμου οδηγεί στο νησάκι Μουρτεμένο και στην μοναδικής ομορφιάς παραλία Μπέλλα Βράκα. Άλλες εξίσου υπέροχες παραλίες είναι η Μέγα και η Μικρή Άμμος, ο Γαλλικός Μώλος, η Ζέρη αλλά και η Πισίνα στο νησάκι του Αγίου Νικολάου , με μοναδικά τιρκουάζ νερά, που προσεγγίζεται μόνο δια θαλάσσης.

Το ταξίδι τελειώνει – ή μπορεί να αρχίζει για όσους έρχονται από τη βόρεια Ελλάδα – στην παραθαλάσσια Πλαταριά και στο ήσυχο ψαροχώρι Σαγιάδα, που βρίσκεται δίπλα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η Πρέβεζα έχει αεροπορική σύνδεση μέσω Ακτίου και συχνή λεωφορειακή σύνδεση με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και πόλεις της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Με ΙΧ μέσω Εγνατίας Οδού από τη βόρεια Ελλάδα ή μέσω Αθηνών – Κορίνθου και Ιονία Οδό από την Αθήνα και τη νότια Έλλάδα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

-Αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Νικόπολης
-Το Ενετικό Κάστρο στην Πάργα
-Το Κάστρο του Αλή Πασά μεταξύ Ανθούσας και Αγιάς
-Το Νεκρομαντείο του Αχέρωντα
-Το μνημείο του Ζαλόγγου
-Τα χωριά Σούλι και Κούγκι

Η Βαρκαρόλα, τον Δεκαπενταύγουστο, αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών στην πατρίδα μετά τον ξεριζωμό που επέφερε η πώληση της Πάργας από τους Άγγλους στον Αλή Πασά.

Από την Πρέβεζα η υποθαλάσσια σήραγγα οδηγεί στην Λευκάδα ενώ από την Πάργα καθημερινά φεύγουν καραβάκια για ημερήσιες εκδρομές σε Παξούς και Αντίπαξους.

Πηγή