Plan Bee: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει να σώσει τις μέλισσες

MANUEL MEDIR VIA GETTY IMAGES

Κυψέλες μελισσών σε όλα τα δημόσια κτήρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να εγκαταστήσει κυψέλες μελισσών στα δημόσια κτήρια, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με σκοπό να καταπολεμήσει τον αφανισμό τους.

Σύμφωνα λοιπόν με ένα προσχέδιο το οποίο καταρτίστηκε από εργαζόμενους όλων των τμημάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ξεκίνησε μία εκστρατεία, που σκοπό έχει να περάσει το μήνυμα, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, νοιάζεται για το γεγονός πως, τα έντομα αποδεκατίζονται, με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Το έγγραφο αναφέρει πως, «Οι μέλισσες είναι εξαιρετικά σημαντικές για το περιβάλλον και την οικονομία. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέξει να δράσει, για την υπεράσπισή τους, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τη μοίρα των εντόμων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ένα άλλο σημείο του προγράμματος, έχει να κάνει με την τοποθέτηση «κουτιών βιοποικιλότητας» στα σχολεία, μέχρι τα τέλη του 2020, με την χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ποσό αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα υπάρξουν συμπληρωματικά κονδύλια που θα προέλθουν από την Κοινή Γεωργική Πολιτική [ΚΓΠ].

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητοποίηση στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στην αύξηση των κομμάτων των οικολόγων, στο ευρωκοινοβούλιο.

Στα σχέδιά του για την επόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική, ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, πρότεινε την αύξηση της χρηματοδότησης της μελισσοκομίας από 36 εκατ. ευρώ, σε 60 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε πως, από το 2013, δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά τη διασφάλιση της συμφωνίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια σειρά αυστηρότερων κανόνων, για την έγκριση των παρασιτοκτόνων, τα οποία κάνουν κακό στις μέλισσες. Η συμφωνία αυτή είναι πιο γνωστή ως Έγγραφο Καθοδήγησης για τις Μέλισσες.

Η πρόταση για την δημιουργία των κυψελών στα δημόσια κτήρια των χωρών της Ευρώπης, θα εγκριθεί από τον νέο επίτροπο γεωργίας.

Ήδη η Βουλγαρία προτείνει για νέο επίτροπο γεωργίας, την Μαρίγια Γκαμπριέλ, σημερινή επίτροπο για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία. Η Γκαπριέλ, τάσσεται υπέρ των περιορισμών για τα  νεο-νικοτινοειδή φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες, ενώ καθιέρωσε το ευρωπαϊκό φόρουμ μελισσοκόμων και αγροτών.

Πηγή: Politico via