Φεστιβάλ της Βοβούσας στην Ήπειρο: Πάρτε τα βουνά προσωπικά!

Κεντρική εικόνα: Μέλη των Constellation Chor τραγουδούν κάτω από το γεφύρι.

Από τη Μαργαρίτα Πουρναρά

Το θερμόμετρο στο κοντέρ του αυτοκινήτου έδειχνε 12 βαθμούς Kελσίου, ώρα επτά το απόγευμα, μήνας Ιούλιος. Πλησιάζαμε τη Βοβούσα στο Ανατολικό Ζαγόρι και ένα κοπάδι από ράθυμες αγελάδες στην άσφαλτο, μας έκαναν να σταματήσουμε. Γαντζωμένο στα 1.000 μέτρα στα βουνά της Ηπείρου, το χωριό βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου, δίπλα στη Βάλια Κάλντα. Περιβάλλεται από ρωμαλέες κορυφές, αλλά το όνομά του το πήρε από τον Αώο, που το διασχίζει. Αφότου όμως φτιάχτηκε φράγμα, η βοή των υδάτων περιορίστηκε. Τώρα αφουγκράζεσαι μονάχα ένα ελαφρύ κελάρυσμα, ως υπόμνηση της δύναμης της φύσης που οι άνθρωποι έκαναν να σωπάσει.

Από αριστερά, Καμίλο Νόλλας, Κ. Δαγριτζίκος και Κρίστοφερ Κινγκ.

Αυτός ήταν ο λόγος που ορισμένοι από τους κατοίκους του χωριού και της περιοχής, αλλά και φίλοι της Βοβούσας, αποφάσισαν να αντιδράσουν στην παρέμβαση αυτή, με τρόπο δημιουργικό και πρωτότυπο. Με πρωτεργάτη τον φωτογράφο Καμίλο Νόλλα, που έλκει την καταγωγή του από το χωριό, ίδρυσαν το 2015 ένα φεστιβάλ μοναδικό στην Ελλάδα, με επίκεντρο πολιτιστικές δράσεις αλλά και την οικολογία. Σταδιακά έχει συγκροτηθεί μια κοινότητα νέων ανθρώπων που πηγαίνουν κάθε χρόνο μαζί με τα παιδιά τους για να παρακολουθήσουν προβολές, εργαστήρια κινηματογράφου, δημιουργικής γραφής, να ακούσουν μουσική κ.ά. Ολα φιλοξενούνται σε παλιές αποθήκες σίτου και ξυλείας, καθώς και στο ποτάμι, με το επιβλητικό πέτρινο γεφύρι του 18ου αιώνα.

Η ομάδα Μπουλούκι σε εργαστήριο για το ξύλο.

Κάτω από αυτό το όμορφο γεφύρι είδα μέλη του σχήματος Constellation Chor από την Αμερική. Με τις υπέροχες φωνές και τις a capella ερμηνείες τους έκαναν ξανά τον ποταμό να γεμίσει με ήχους. Υστερα, σε μια ωραία βόλτα μέσα στο χωριό, είδα τις δύο εκθέσεις για τον ποταμό. Την «Αώος-Vjosa: don’t touch» του Γιώργου Δέτση, ο οποίος έχει φωτογραφίσει το ελληνικό τμήμα του, και την «Kuçedra» του Αμερικανού Nick St. Oegger, ο οποίος έχει κάνει λήψεις στο αλβανικό τμήμα. Τα φωτογραφικά αυτά αφιερώματα πραγματοποιούνται από τις οργανώσεις «Save the Blue Heart» και «Πίνδος Περιβαλλοντική».

Αυτό που απόλαυσα περισσότερο ήταν η ομιλία και το ζωντανό dj set με ηπειρώτικα μοιρολόγια από τον γνωστό συγγραφέα Κρίστοφερ Κινγκ («Ηπειρώτικο Μοιρολόι», εκδόσεις Δώμα). Χάρη στις έξυπνες ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου, έγινε μια συναρπαστική συζήτηση για την αρχαιότερη ζώσα μουσική παράδοση της Γηραιάς Ηπείρου. Γύρισα γεμάτη οξυγόνο και όμορφες εικόνες από ένα φεστιβάλ που αναζωογονεί μία από τις πιο γοητευτικές περιοχές της πατρίδας μας.

Πηγή