Ο «Ματωμένος Γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από το σωματείο «Τερψιχόρη»

Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, ώρα 21:30
Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός»
Είσοδος: 5 ευρώ

Σωματείο «Οι Φίλοι του Χορού και του Θεάτρου Τερψιχόρη»

Μια δραματική ιστορία αγάπης όπου ο φόβος και η επιθυμία, το δίκαιο και το άδικο, ο θάνατος και ο έρωτας δημιουργούν καθολικές και αιώνιες ρωγμές στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Α Πράξη
Η Μάνα, πικραμένη από το θάνατο του συζύγου και του μεγαλύτερου γιου της από το χέρι των Felix, δίνει την ευχή της στο μικρότερο γιο της για να παντρευτεί μια κοπέλα που ζει κοντά στην πόλη και δηλώνει την επιθυμία της να δει εγγόνια. Μια γειτόνισσα συζητάει με τη Μάνα και της αποκαλύπτει πως η Νύφη ήταν παλιά αρραβωνιασμένη με το Λεονάρντο, συγγενή των Felix που σκότωσαν την οικογένειά της. Ο Λεονάρντο είναι τώρα παντρεμένος με την ξαδέρφη της Νύφης και μένει μαζί με τη γυναίκα του και την πεθερά του. Όταν γυρίζει σπίτι από τη δουλειά, τις ακούει να νανουρίζουν το μικρό γιο του. Όταν ένα μικρό κορίτσι καταφτάνει και τους λέει τα νέα για τις προετοιμασίες του γάμου του Γαμπρού με τη Νύφη, ο Λεονάρντο όλο οργή ορμάει έξω από το σπίτι. Η Υπηρέτρια μένει κάποια στιγμή μόνη με τη Νύφη, την πειράζει για τα δώρα του Γαμπρού, ενώ της αποκαλύπτει ότι ο Λεονάρντο έρχεται τα βράδια κάτω από το παράθυρό της. Εκείνο το βράδυ, τη συναντά και της εκμυστηρεύεται τον πόθο του και το λόγο που δεν την παντρεύτηκε παλιότερα. Η Νύφη επιχειρεί να τον κάνει να σωπάσει, αλλά δεν αρνείται ότι ακόμα έχει αισθήματα γι’ αυτόν. Η υπηρέτρια διώχνει το Λεονάρντο, ενώ καταφτάνουν οι καλεσμένοι για το γάμο.

Β Πράξη
Μετά το γάμο, όλος ο κόσμος γυρίζει στο σπίτι της Νύφης για το γαμήλιο γλέντι. Εκεί, αναζητούν τη Νύφη και το Λεονάρντο, αλλά ανακαλύπτουν ότι το έσκασαν με το άλογο. Ο Γαμπρός εξοργισμένος βγαίνει να κυνηγήσει και να σκοτώσει το Λεονάρντο, ενώ η Μάνα διατάζει όλους τους καλεσμένους να χωριστούν σε ομάδες και να ψάξουν το ζευγάρι.

Γ Πράξη
Στο δάσος, όπου βρίσκονται ο Λεονάρντο και η Νύφη, εμφανίζεται το Φεγγάρι σαν χαρακτήρας και σε ένα μονόλογο πενθεί την μοναξιά του και δηλώνει την επιθυμία του να χυθεί αίμα, προκειμένου να τιμωρήσει τους ανθρώπους που το άφησαν έξω από τα σπίτια τους. Ρίχνει το φως του στο δάσος, ενώ συνοδεύεται από μια ζητιάνα, που είναι ο Θάνατος προσωποποιημένος και μαζί συμφωνούν το θάνατο των ανδρών.

Ο Γαμπρός ψάχνει στο σκοτεινό δάσος. Λίγο πιο μακριά, ο Λεονάρντο και η Νύφη αγκαλιάζονται και σκέφτονται το μέλλον τους, ρομαντικοί αλλά με ένα ασίγαστο και σκοτεινό πάθος ο ένας για τον άλλο. Ο Γαμπρός ανακαλύπτει το ζευγάρι και ακολουθεί μια διένεξη και των τριών.

Πίσω στην πόλη, οι γυναίκες έχουν μαζευτεί κοντά στην εκκλησία και συζητούν για τα γεγονότα. Ο θάνατος εμφανίζεται σαν ζητιάνα και δηλώνει ότι θάνατος απλώθηκε στο δάσος. Θυμωμένη και πικραμένη η Μάνα βλέπει τη Νύφη να γυρίζει, με το νυφικό της γεμάτο αίματα από τους δυο άνδρες που αλληλοσκοτώθηκαν στο δάσος.

Συντελεστές:

Χορός: Ελευθερία Βρεττού, Βασιλική Βλάχου, Σεβαστιανή Γρηγόρη, Εύα Διγενή, Νικολέτα Κονιδάρη, Ευαγγελία Μεσσήνη, Δανάη Μεσσήνη, Παναγιώτα Στόλλα, Υρώ Τρανού, Ιωάννα Φουρνιώτη, Γεωργία Χαλικιοπούλου, Δήμητρα Χαλικιοπούλου, Ειρήνη Χαλικιά, Στάθης Βλάχος, Κοσμάς Κίτσος, Σπύρος Σταματέλος

Νύφη: Ιωάννα Κηρολίβανου
Λεονάρντο: Δημήτρης Κοψιδάς
Γαμπρός: Σπύρος Βλάχος
Γυναίκα Λεονάρντο: Μαρία Ναστούλη
Πατέρας Νύφης: Κώστας Αρβανίτης
Μητέρα: Ευρυδίκη Μεσσήνη
Φεγγάρι: Κώστας Γράψας
Ζητιάνα: Κατερίνα Κύρκου

Σχεδιασμός μακέτας: Σωτήρης Θεριανό
Κατασκευή μακέτας: Δημήτρης Κουβάτσης
Κοστούμια : Μαλίνα Ντίλο
Βίντεο επεξεργασία: Μάρκος Σφέτσας
Σύλληψη Concept βίντεο: Νίκος Σταματέλος
Ηχοληψία και Φωτισμός: Βασίλης Μάρκου
Επιμέλεια αφίσας: Θωμάς Σβορώνος
Εκτύπωση προγράμματος και αφίσας: Δημήτρης Σκλαβενίτης
Σκηνοθεσία –Χορογραφίες: Ευρυδίκη Μεσσήνη – Νίκος Σταματέλος
Χορογραφίες Φλαμένκο: Μελίνα Τάτση
Ιπανική κιθάρα: Δημήτρης Κουκουλιτάκης
Χορωδία και Μαντολινάτα Νέας Χορωδίας Λευκάδας
Τραγπούδο: Μαρία Ναστούλη – Σάκης Τοκατλίδης

Σε συνδιοργάνωη με τον Δήμο Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο