9ο Zagori Mountain Running: 2.500 δροµείς στο φαράγγι του Βίκου και τη Δρακόλιµνη

Η διοργάνωση, που ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια από µια µικρή παρέα, φέρνει στα χωριά της Ηπείρου 12.500 επισκέπτες, που «αφήνουν» στην περιοχή 2 εκατ. ευρώ

Άρχισε δειλά το 2011 από ένα στοίχηµα, µε στόχο την προσέλκυση 150 επισκεπτών στα Ζαγοροχώρια για ένα τριήµερο σε µια περίοδο χαµηλής ζήτησης για την περιοχή, στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Οκτώ χρόνια µετά έχει καθιερωθεί ως µία από τις δηµοφιλέστερες γιορτές αθλητισµού, περιβάλλοντος και αναψυχής, µε διεθνή απήχηση και αναπτυξιακή διάσταση. Φέρνει στο Ζαγόρι πάνω από 12.500 επισκέπτες, διαφηµίζει το µοναδικό ηπειρώτικο τοπίο σε όλο τον κόσµο και «προικοδοτεί» την περιοχή µε περισσότερα από 2 εκατοµµύρια ευρώ.

Το 9ο Zagori Mountain Running διεξάγεται στο τέλος της ερχόµενης εβδοµάδας, µε ρεκόρ συµµετοχών 2.500 αθλητών από 37 χώρες, που θα δοκιµάσουν τις δυνάµεις τους σε µία από τις τέσσερις ειδυλλιακές διαδροµές στο Εθνικό Πάρκο Βίκου – Αώου. Η ζήτηση για συµµετοχή ξεπέρασε τις διαθέσιµες θέσεις, γεγονός που υποχρέωσε τους διοργανωτές να κλείσουν νωρίτερα τις εγγραφές στους δύο µεγάλους αγώνες. Στα 47 χωριά του Ζαγορίου δεν υπάρχει εδώ και καιρό διαθέσιµο κρεβάτι, ενώ πολλοί από τους επισκέπτες θα χρειαστεί να στήσουν αντίσκηνα σε δύο χώρους που έχουν προβλεφθεί για τη διαµονή τους, µε πόσιµο νερό, ντουσιέρες και χηµικές τουαλέτες.

Ο αγώνας αποτελεί θεσµό, έχει ενταχθεί στο καλεντάρι των διεθνών αγώνων ορεινού τρεξίµατος και για πολλούς σηµατοδοτεί την αφετηρία των οικογενειακών τους διακοπών στις ακτές της Ηπείρου ή στα νησιά του Ιονίου. «Προγραµµατίζουν τις διακοπές τους µε βάση το Ζαγόρι. Ξεκινούν από εδώ, µένουν µε τις οικογένειές τους τρεις µέρες ή και περισσότερο, παίρνουν µέρος στον αγώνα και µετά συνεχίζουν τις διακοπές τους σε κάποια παραλιακή περιοχή, στην Πάργα, στα Σύβοτα, στην Κέρκυρα ή στους Παξούς» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο εκ των εµπνευστών και διοργανωτής του αγώνα Βασίλης Τζουµάκας. Αθλητής ορεινού τρεξίµατος και ο ίδιος, ήταν µέλος της παρέας των ντόπιων που πριν από εννέα χρόνια έβαλαν στο τραπέζι την ιδέα της διοργάνωσης ενός ορεινού αγώνα αντοχής.

zagori2.jpg

«Μας είπαν τότε από τον δήµο πως θα ήταν καλό αν αυτό θα αποτελούσε αφορµή για να έρθουν στο Ζαγόρι 150 επισκέπτες σε µια νεκρή περίοδο για την περιοχή. Τους απαντήσαµε µε ένα στοίχηµα πως θα φέρουµε διπλάσιους» θυµάται. Το στοίχηµα κερδήθηκε από την πρώτη χρονιά, µε 300 συµµετέχοντες στις δύο διαδροµές, αλλά ούτε και ο πιο αισιόδοξος από τους εµπνευστές της ιδέας δεν φανταζόταν τη ραγδαία εξέλιξη στα χρόνια που θα ακολουθούσαν. «Εχει υπολογιστεί πως οι επισκέπτες δαπανούν στην περιοχή αυτές τις µέρες πάνω από 2 εκατ. ευρώ, για διαµονή, φαγητό, διασκέδαση, καύσιµα, τρόφιµα, αναµνηστικά και άλλα» τόνισε ο κ. Τζουµάκας. Η επίδραση του Zagori Mountain Running στην προβολή και ανάπτυξη της περιοχής έχει αποτελέσει το αντικείµενο περιπτωσιακής µελέτης (case study) της διδάκτορος του Τµήµατος Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού του ΑΠΘ, Γιώτας Πολατίδου, το αποτέλεσµα της οποίας περιλήφθηκε στο βιβλίο «∆ιοίκηση Αθλητικού Τουρισµού» του Κωνσταντίνου Αλεξανδρή. «Τo hashtag #Zagori που αφορά την περιοχή και #Zagorirace που αφορά τη διοργάνωση, αλλά κυρίως τα #running, #trailrunning, #Ultrarunning, #moutainmarathon που παρακολουθούνται από εκατοµµύρια ερασιτεχνών δροµέων και φίλων του τρεξίµατος σε όλο τον κόσµο κατακλύζονται µε εικόνες της φυσικής οµορφιάς, της αρχιτεκτονικής, της παράδοσης, της κουζίνας του Ζαγοριού διαφηµίζοντάς το µε τον πιο ζωντανό και άµεσο τρόπο» επισηµαίνει η κ. Πολατίδου.

zagori3.jpg

 

Γεφύρια

Οι 2.500 συµµετέχοντες στις τέσσερις διαδροµές των 10, 21, 44 και 80 χιλιοµέτρων, που θα διεξαχθούν το τριήµερο 19, 20 και 21 Ιουλίου, θα δρασκελίσουν ιστορικά πέτρινα γεφύρια, δύσβατα µονοπάτια και τις περίφηµες σκάλες που ενώνουν τα Ζαγοροχώρια µεταξύ τους. Οσοι επιλέξουν µία από τις δύο µεγάλες διαδροµές, θα δοκιµάσουν τις αντοχές των ποδιών, της καρδιάς και των πνευµόνων, απολαµβάνοντας µια σχεδόν πλήρη περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο. Από το βάθος του φαραγγιού του Βίκου ως τις αετοφωλιές της Τύµφης σε υψόµετρο άνω των 2.000 µέτρων και από τις πηγές του Βοϊδοµάτη µέχρι το σαγηνευτικό αλπικό τοπίο της δρακόλιµνης.

Το φετινό κοινωνικό µήνυµα της διοργάνωσης αφορά την κυστική ίνωση, µια ασθένεια που αποτελεί µάστιγα στη Μεσόγειο, δυσκολεύοντας την αναπνοή και µειώνοντας το προσδόκιµο ζωής. Το βραχιολάκι ευαισθητοποίησης µε το σύνθηµα-προτροπή «Run and Win CF» δίνεται σε συµβολική τιµή, µε τα έσοδα να διατίθενται στο Τµήµα Κυστικής Ινωσης του Νοσοκοµείου Παίδων «Αγία Σοφία». Το 9ο Zagori Mountain Running τιµά τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισµού, µε τον συµβολικό εορτασµό της «Ανθεκτικότητας της µνήµης», µαζί µε την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και εκπροσώπων της Ενωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.

Πηγή