«Διαβάζοντας» κτήρια βιβλιοθηκών

Περίπου είκοσι πέντε κτήρια βιβλιοθηκών από όλη την Ελλάδα προσφέρονται για «ανάγνωση» μέσα από τα αρχιτεκτονικά σχέδιά τους και φωτογραφικό υλικό. Η έκθεση, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, και με την υποστήριξη της Τεχνόπολης, παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Θησείο) και θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο (14/9).

Ο τίτλος της «Βιβλιοθήκες: ανάγνωση κτηρίων» προϊδεάζει για τον χαρακτήρα και το περιεχόμενό της. Επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες διαχειρίζονται τον πλούτο των γνώσεων, των τεκμηρίων, των βιβλίων διαφόρων εποχών και πολιτισμών. Ανακαλύπτει και αναγνωρίζει την παρουσία του αρχιτέκτονα μέσα από την ένταξη του κτηρίου στον περιβάλλοντα χώρο. Καταγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κτηρίων, βιβλιοστάσια, προθήκες, διάταξη στον χώρο. Ερευνά τους προτεινόμενους τρόπους δημιουργίας κοινών σημείων συνάντησης και εκδηλώσεων, πληροφόρησης, αναζήτησης, ανάγνωσης και έρευνας. Το ιστορικό των βιβλιοθηκών και ο πλούτος τους αναπτύσσονται σε banners, τα οποία διαχωρίζουν θεματικά κάθε κτήριο. Επίσης, εκτίθενται σε προθήκες προπλάσματα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αρχιτέκτων Άννα Σκιαδά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. ‘Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10.00-20.00, Κυριακή 10.00-14.00, Δευτέρα κλειστά.

 

Πηγή