Οι πόλεις του κόσμου όπου ανθούν οι δανειστικές βιβλιοθήκες

Μόνο σε μια χρονιά, οι κάτοικοι μιας πόλης δανείστηκαν 112εκατ φορές βιβλία από την Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη.

Ποιος είπε ότι το βιβλίο, στη κλασσική του μορφή, έχει πεθάνει; Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο οι άνθρωποι όχι μόνο συνεχίζουν να αγοράζουν βιβλία, αντί να κατεβάζουν e-books αλλά συνεχίζουν να απευθύνονται σε βιβλιοθήκες και να δανείζονται βιβλία.

Η ιστοσελίδα Wold Cities Culture διαθέτει στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των βιβλίων που δανείζονται αναγνώστες κάθε χρόνο από τις βιβλιοθήκες μεγάλων πόλεων ανά τον κόσμο.

Όπως φαίνεται οι αναγνώστες στον Τόκιο της Ιαπωνίας είναι προφανώς οι μεγαλύτεροι βιβλιοφάγοι οι οποίοι επιλέγουν τη διαδικασία του δανεισμού και μέσα σε μια χρονιά, όπως φαίνεται και στο infographic του Statista που ακολουθεί, δανείστηκαν βιβλία σχεδόν 112 εκατ. φορές από την Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη. Ακολουθεί η Σαγκάη με περισσότερους από 86εκατ δανεισμούς και η Νέα Υόρκη με περισσότερους από 56εκατ.

Το Λονδίνο βρίσκεται στην τελευταία θέση στο infograpic με 25,8 εκατ δανεισμούς αλλά στην πλήρη λίστα του Wold Cities Culture τα λιγότερα βιβλία δανείστηκαν οι κάτοικοι της Λισαβώνας, δηλαδή μόλις 200.000.

Προφανώς βέβαια ο αριθμός των βιβλίων έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των κατοίκων μιας πόλης. Ωστόσο διαγράφεται και μια τάση αφού πχ το Τόκιο έχει ένα πληθυσμό 9,2 εκατ κατοίκων και είναι πρώτο και το Λονδίνο με 8,8 εκατ. ΗΓ διαφορά όμως ανέρχεται σε 87εκατ περισσότερους δανεισμούς και φυσικά δεν δικαιολογείται μόνο από τη διαφορά στον πληθυσμό.

Infographic: The Cities Where Libraries Are Thriving | StatistaYou will find more infographics at Statista

Κεντρική εικόνα: Javenlin via Getty Images

Πηγή