Αφιέρωμα θάλασσα: Windsurf ή καγιάκ;

Από την Αλεξάνδρα Τζαβέλλα

Κεντρική εικόνα: Το windsurfing είναι από τα πιο αγαπημένα σπορ για δραστήριους ταξιδιώτες. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Ακολουθούμε τις συμβουλές των εκπαιδευτών και δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας στα πιο δημοφιλή θαλάσσια σπορ.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ

Waterski δεν γίνεται μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη λίμνη. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Το προφίλ του αρχαρίου: Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικοι έως 65 ετών που ξέρουν καλό κολύμπι μπορούν να κάνουν το πρώτο τους μάθημα, ακόμα κι αν δεν βρίσκονται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Στην αρχή τα μαθήματα είναι εύκολα, αλλά προοδευτικά αυξάνεται η δυσκολία.
Πού να πάω για να μάθω: Καλές συνθήκες για εκμάθηση και έμπειρους προπονητές θα βρείτε στη λίμνη Καϊάφα στην Ηλεία, στο κανάλι της Αλιάρτου στη Βοιωτία, στη γέφυρα της Χαλκίδας, στο Πόρτο Χέλι, στη Νάξο και στη Βουλιαγμένη.
Κόστος:  Ένα μάθημα διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά και κοστίζει συνήθως 40 ευρώ.
Οι πρώτες συμβουλές του εκπαιδευτή: Χέρια χαλαρά, λυγισμένα γόνατα.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Το προφίλ του αρχαρίου: Μπορούν να δοκιμάσουν από παιδιά 6 ετών μέχρι ενήλικες με σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Εξίσου σημαντικά είναι τα ψυχικά προσόντα, όπως η πειθαρχία, η ομαδικότητα και η υπευθυνότητα.
Πού να πάω για να μάθω: Κατάλληλη «πίστα» για τα μαθήματα των αρχαρίων θεωρείται ο προστατευμένος από τα δυνατά μελτέμια Σαρωνικός. Στον Πειραιά, στο Φάληρο, στη Ραφήνα και στη Βουλιαγμένη λειτουργούν ναυτικοί όμιλοι με έμπειρους εκπαιδευτές.
Κόστος: Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων διαρκεί ένα δίμηνο, περιλαμβάνει 8 ημερήσια μαθήματα και κοστίζει περίπου 360 ευρώ.
Οι πρώτες συμβουλές του εκπαιδευτή: Φέρμα (τέντωσε σχοινιά), λάσκα (χαλάρωσε σχοινιά), βίρα (σήκωσε πανί), μάινα (κατέβασε πανί), όρτσα (στρίψε προς τον άνεμο).

FLYBOARD

Κάνοντας flyboard, θα αισθανθείτε για λίγο… σούπερ ήρωας. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Το προφίλ του αρχαρίου: Το flyboard είναι για τους λάτρεις της αδρεναλίνης. Θα σας φανεί πιο εύκολο αν έχετε καλή ισορροπία ή εμπειρία από rollerblades ή skateboard. Φοράτε ένα ζευγάρι μπότες κολλημένες σε σανίδα, κάτω από την οποία υπάρχουν τουρμπίνες που εκτοξεύουν νερό και σας ανυψώνουν σε όρθια στάση. Στα πρώτα μαθήματα θα φτάσετε σε ύψος 1-1,5 μέτρου, ενώ σταδιακά μπορεί να ξεπεράσετε τα 6 μέτρα.
Πού να πάω για να μάθω: Εκπαιδευτές με εξειδίκευση στο flyboard θα βρείτε σε σχολές θαλάσσιων σπορ στην παραλία Καραθώνα στην Αργολίδα, στον Άλιμο, στην παραλία του Αλμυρού στην Καλαμάτα και στην Τσαμπίκα στη Ρόδο.
Κόστος: Το πρώτο μάθημα για έναν αρχάριο έχει διάρκεια 15-30 λεπτά. Μία 20λεπτη προπόνηση υπολογίστε ότι κοστίζει από 70 έως 130 ευρώ.
Οι πρώτες συμβουλές του εκπαιδευτή: Πάτησε σταθερά, όχι στις μύτες ή στη φτέρνα, μη γέρνεις αριστερά ή δεξιά.

SURF

Το προφίλ του αρχαρίου: Το σερφ απευθύνεται τόσο σε παιδιά (από 8 ετών) όσο και σε ενήλικες. Καλό κολύμπι και υπομονή είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις. Βοηθάει το να έχεις καλή αντίληψη του σώματός σου στον χώρο.
Πού να πάω για να μάθω: Δύο από τις πιο δημοφιλείς σχολές βρίσκονται στην παραλία της Κολυμπήθρας στην Τήνο και στη Μεσακτή της Ικαρίας. Μπορείτε επίσης να κάνετε μαθήματα στα Χανιά, στη Βουλιαγμένη και στη Βάρκιζα.
Κόστος: Οι τιμές κυμαίνονται από 30 ευρώ (μαθήματα σε γκρουπ) έως 55 ευρώ (ατομικό μάθημα).
Οι πρώτες συμβουλές του εκπαιδευτή: Κάνε paddling (κολύμπα με τη σανίδα για να πιάσεις το κύμα), κράτα χαμηλά το κέντρο βάρους, κοίτα μακριά.

SUP

Δοκιμάστε SUP μόνοι σας ή και με παρέα. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Το προφίλ του αρχαρίου: Στο SUP (Stand up Paddling) δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία ή στο βάρος, ούτε είναι προϋπόθεση η καλή φυσική κατάσταση. Είναι ιδανικό για όσους μετά από δύο τρία μαθήματα θέλουν να ασκηθούν και ταυτόχρονα να περάσουν καλά χωρίς καθοδήγηση.
Πού να πάω για να μάθω: Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη, αλλά και στη Σιθωνία, στη Μεσσηνία, στο Πήλιο και στον Άγιο Νικόλαο στην Αρτέμιδα.
Κόστος: Την πρώτη φορά που θα έρθετε σε επαφή με το σπορ, η άσκηση διαρκεί μία ώρα και το κόστος είναι στα 35 ευρώ μαζί με τον εξοπλισμό.
Οι πρώτες συμβουλές του εκπαιδευτή: Λυγισμένα πόδια, τεντωμένο το χέρι που δίνει ώθηση, κοίτα μπροστά.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΓΙΑΚ

Καγιάκ στο μαγευτικό τοπίο του Σαρακήνικου, στη Μήλο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Το προφίλ του αρχαρίου: Όσοι αγαπούν την άσκηση και την εξερεύνηση –από 12χρονα παιδιά μέχρι 80χρονοι ηλικιωμένοι– μπορούν να πάρουν θέση στο cockpit του καγιάκ και να ανακαλύψουν διά θαλάσσης έναν τόπο.
Πού να πάω για να μάθω: Στη Μήλο, στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Αντίπαρο, στην Κεφαλονιά και στο Ηράκλειο Κρήτης μπορείτε να κάνετε ενδιαφέρουσες θαλάσσιες διαδρομές σε γκρουπ, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων από τη Βρετανική Ομοσπονδία Κανόε-Καγιάκ οδηγών.
Κόστος: Μία εκδρομή μισής ημέρας (διάρκειας περίπου 8 ωρών) στοιχίζει περίπου 75-80 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει πικνίκ.
Οι πρώτες συμβουλές του εκπαιδευτή: Τοποθετήσου σωστά στη θέση, πόδια ελαφρώς λυγισμένα, κράτα το κουπί στο άνοιγμα των ώμων.

ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Το προφίλ του αρχαρίου: Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, η κατάδυση είναι σπορ χαμηλής δυσκολίας και απευθύνεται σε όλους –ακόμα και σε υπέρβαρους ή ηλικιωμένους–, αρκεί να μην έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα από 10 ετών.
Πού να πάω για να μάθω: Στην Ελλάδα λειτουργούν καταδυτικά κέντρα με πιστοποίηση από την PADI (Επαγγελματική Ένωση Εκπαιδευτών Καταδύσεων). Βυθοί-ατραξιόν είναι αυτοί της Λέρου και της Τζιας λόγω των ναυαγίων, της Σαντορίνης λόγω των ηφαιστειακών πετρωμάτων, της Καρπάθου και της Αμοργού λόγω της πλούσιας θαλάσσιας ζωής και των σπηλαίων.
Κόστος: Στο πακέτο κατάδυσης αναψυχής το μάθημα κοστίζει 45 ευρώ και περιλαμβάνει έξι βουτιές. Η πρώτη σε βάθος 6 μέτρων.
Οι πρώτες συμβουλές του εκπαιδευτή: Δίνεται έμφαση στο πώς εξισώνεις την πίεση του αέρα των αυτιών με του εξωτερικού περιβάλλοντος και πώς πετυχαίνεις ουδέτερη πλευστότητα. Η υποβρύχια επικοινωνία με τον εκπαιδευτή γίνεται με σήματα.

WINDSURF

Το προφίλ του αρχαρίου: Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, δεν απαιτεί ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη, προϋποθέτει όμως υπομονή για να αφομοιώσετε τις τεχνικές κινήσεις του και να τις εκτελείτε αυτόματα. Τα παιδιά πρέπει να είναι πάνω από 25 κιλά και να έχουν κλείσει το 6ο έτος, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του εκπαιδευτή.
Πού να πάω για να μάθω: Προπονητές με εμπειρία και σχολές με σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργούν στα πιο δημοφιλή μέρη για windsurfing στην Ελλάδα, όπως το Πρασονήσι (Ρόδος), η Βασιλική (Λευκάδα), ο Κουρεμένος (Σητεία), ο Αφιάρτης (Κάρπαθος), ο κόλπος του Κέρους (Λήμνος) και η παραλία του Αγίου Νικολάου (Λούτσα Αττικής).
Κόστος: Οι τιμές κυμαίνονται από 15 ευρώ την ώρα (μάθημα σε γκρουπ) έως 20 ευρώ (ατομικό μάθημα), συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού.
Οι πρώτες συμβουλές του εκπαιδευτή: Σας βοηθάει να εξασκηθείτε στη στατική στροφή, στο tack και στο jibe (στροφή, με το πανί να γέρνει στην πλώρη ή στην πρύμνη αντίστοιχα).

ΚΙΤΕ

Το προφίλ του αρχαρίου: Αν έχετε πετάξει χαρταετό ή έχετε προηγούμενη εμπειρία σε αθλήματα σανίδας, θα αντιληφθείτε πιο εύκολα τη φιλοσοφία του αθλήματος. Tα πρώτα μαθήματα γίνονται στη στεριά, δεν απαιτείται μυϊκή δύναμη για να δοκιμάσετε, ωστόσο προϋπόθεση είναι να αισθάνεστε άνετα με το κολύμπι στα βαθιά. Το σπορ δεν ενδείκνυται για ανηλίκους.
Πού να πάω για να μάθω: Η Μικρή Βίγλα στη Νάξο, ο Άη Γιάννης στη Λευκάδα, το Δρέπανο στην Αχαΐα, η Πούντα στην Πάρο και ο Κόρφος στη Μύκονο είναι γνωστά στέκια «καϊτάδων». Εκεί μπορείτε να κάνετε τα πρώτα βήματα, υπό την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών.
Κόστος: Στα 40 ευρώ την ώρα, αν επιλέξετε ένα πακέτο 6-8 ωρών. Οι περισσότερες σχολές προσφέρουν το πρώτο μάθημα δωρεάν.
Οι πρώτες συμβουλές του εκπαιδευτή: Σας μαθαίνει τα συστήματα ασφαλείας, όπως το quick release, δηλαδή πώς να απελευθερώνεσαι γρήγορα από τον αετό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή