Ιράκ: Πώς η ξηρασία έφερε στο φως παλάτι 3.400 ετών μιας μυστηριώδους αυτοκρατορίας

Κεντρική εικόνα: Το παλάτι που ανακαλύφθηκε στο φράγμα της Μοσούλης / Φωτογραφία: Universitaet Tuebingen

Η υποχώρηση της στάθμης στον ταμιευτήρα υδάτων του φράγματος της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ συνέβαλε σε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή, ενός παλατιού ηλικίας 3.400 ετών που ανήκε στην μυστηριώδη αυτοκρατορία του Μιτάνι.

Η ανακάλυψη από μια ομάδα Γερμανών και Κούρδων αρχαιολόγων έγινε εφικτή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στην περιοχή αυτή του βορείου Ιράκ, ανακοίνωσε το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Tuebingen.

Γερμανοί και Κούρδοι αρχαιολόγοι στον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο φράγμα της Μοσούλης / Φωτογραφία: Universitaet Tuebingen

«Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, που σκιαγραφεί την επιτυχία της κουρδο-γερμανικής συνεργασίας», δήλωσε ο Κούρδος αρχαιολόγος Χασάν Αχμέντ Κασίμ της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Ντουχόκ. H oμάδα των αρχαιολόγων ξεκίνησε πέρυσι μια εσπευσμένη επιχείρηση διάσωσης των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν όταν υποχώρησαν τα νερά στις όχθες του ποταμού Τίγρη. «Η αυτοκρατορία Μιτάνι είναι από εκείνες της αρχαίας Εγγύς Ανατολής που έχουν ερευνηθεί ελάχιστα», λέει η αρχαιολόγος Ιβάνα Πούλτζιτς του Πανεπιστημίου του Τuebingen. «Ούτε η τοποθεσία της πρωτεύουσάς της [της Βασουγκάνι] δεν έχει ταυτοποιηθεί».

Η ομάδα είχε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της προτού ανέβει πάλι η στάθμη των νερών και καλύψει τα ερείπια. Μέσα στο παλάτι -άλλο ένα αρχαιολογικό κόσμημα για το Ιράκ – βρέθηκαν τουλάχιστον δέκα πήλινες πινακίδες με σφηνοειδή γραφή, αλλά και υπολείμματα τοιχογραφιών σε φωτεινές αποχρώσεις του κόκκινου και του γαλάζιου.

Στα ερείπια του παλατιού βρέθηκαν υπολείμματα τοιχογραφιών και ενεπίγραφες πήλινες πινακίδες / Φωτογραφίες: Universitaet Tuebingen

«Κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. οι νωπογραφίες ήταν πιθανότατα τυπικό χαρακτηριστικό των ανακτόρων στην αρχαία Εγγύς Ανατολή, αλλά σπάνια τις βρίσκουμε καλοδιατηρημένες. Η ανακάλυψη νωπογραφιών στο Κεμούνε προκαλεί αίσθηση στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα», λέει η Γερμανίδα αρχαιολόγος.

Το βασίλειο του Μιτάνι
Ομάδα ερευνητών θα προσπαθήσει τώρα στη Γερμανία να αποκρυπτογραφήσει τις πινακίδες με τη σφηνοειδή γραφή, ελπίζοντας ότι θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για το μυστηριώδες βασίλειο που εκτεινόταν σε περιοχές της σημερινής Συρίας και της βόρειας Μεσοποταμίας, ανατολικά του Ευφράτη.

Ο χάρτης καταγράφει την επικράτεια του βασιλείου του Μιτάνι γύρω στο 1.400 π.Χ. (Χάρτης: Wikipedia)

Το βασίλειο του Μιτάνι, που οι Ασσύριοι αποκαλούσαν «Χανιγκαλμπάτ», άκμασε μεταξύ του 1500 π.Χ. και του 1365 π.Χ. και διατηρούσε καλές σχέσεις με την Αίγυπτο, οι οποίες ενισχύονταν και με επιγαμίες.

Πινακίδα με σφηνοειδή γραφή των Μιτάνι / Φωτογραφία: Wikipedia

Πηγή