Μπανανόφυλλα αντί για σακούλες

Και χόρτα αντί για καλαμάκια. Τα σουπερμάρκετ της Ασίας δείχνουν το δρόμο για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης  

Από την Πέρσα Νικηφόρου

Κάθε χρόνο, 8 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού, βρίσκουν τον δρόμο προς τους ωκεανούς μας. Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί ολοένα και πιο κοντινή απειλή για το μέλλον, οι προσπάθειες να μειωθεί το πλαστικό εντείνονται παγκοσμίως. Και η Ασία έχει μερικές νέες ιδέες σχετικά με τις αντικατάσταση των πλαστικών με πιο οικολογικά υλικά.

Μεγάλα σουπερμάρκετ στο Βιετνάμ πλέον χρησιμοποιούν φύλλα μπανάνας αντί για πλαστικό, ως εναλλακτική λύση συσκευασίας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το σούπερ μάρκετ Rimping της Ταϊλάνδης και σύντομα την εντόπισαν και τα μεγάλα βιετναμέζικα σούπερ μάρκετ.

Εκτός από την περιτύλιξη λαχανικών και φρούτων, τα φύλλα θα χρησιμοποιηθούν και για προϊόντα νωπού κρέατος

Αλυσίδες όπως οι Lotte Mart, Saigon Co.op και Big C, άρχισαν να ακολουθούν τα βήματα του ταϊλανδέζου καταστήματος δοκιμάζοντας τα μπανανόφυλλα ως εναλλακτική λύση. Και εκτός από την περιτύλιξη λαχανικών και φρούτων, τα φύλλα σύντομα uα χρησιμοποιηθούν και για προϊόντα νωπού κρέατος.

Η απαγόρευση ή η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης στα σούπερ μάρκετ, είναι μια τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ασία. Για παράδειγμα η αλυσίδα Big C, ήδη προσφέρει στα καταστήματά της βιοδιασπώμενες σακούλες φτιαγμένες από άμυλο καλαμποκιού. Πρόσφατα, η Νότια Κορέα απαγόρευσε τη χρήση πλαστικών σακουλών μιας χρήσης, απαιτώντας από τα σούπερ μάρκετ να παρέχουν επίσης στους πελάτες και δοχεία για ανακύκλωση.

Η Κίνα απαγόρευσε τη χρήση λεπτών πλαστικών σακουλών το 2008. Πλέον η μείωση τους φτάνει το 66%

Τα σούπερ μάρκετ της Σιγκαπούρης ξεκίνησαν εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ανάγκη μείωσης της χρήσης πλαστικών τσαντών ενώ τα καταστήματα της Ταιβάν άρχισαν να χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης για να αποθαρρύνουν τους πελάτες από τη χρήση τους.

Τα αποτελέσματα φαίνονται στην Κίνα, όπου απαγόρευσε τη χρήση λεπτών πλαστικών σακουλών το 2008 και μέσα σε μια δεκαετία, η μείωση τους έφτασε το 66%.

Το Βιετνάμ κατασκευάζει καλαμάκια που προέρχονται από ένα άγριο χόρτο

Εκτός από τις σακούλες και τις συσκευασίες τροφίμων, τα πλαστικά καλαμάκια επίσης εντείνουν το πρόβλημα. Το Βιετνάμ βρήκε κάτι που ίσως να δώσει λύση σε παγκόσμιο επίπεδο: κατασκευάζει καλαμάκια που προέρχονται από ένα άγριο χόρτο.

Για να φτιαχτούν τα καλαμάκια χόρτου, αρχικά πλένονται και τεμαχίζονται σε κομμάτια μήκους 20 εκατοστών. Χρησιμοποιώντας μια ράβδο σιδήρου, το εσωτερικό του στελέχους καθαρίζεται. Μετά από επανειλημμένα ξεβγάλματα με νερό, τα φρέσκα πράσινα καλαμάκια τυλίγονται μέσα σε φύλλα μπανάνας και διοχετεύονται αγορά. Βάλτε μας ιδέες.

Πηγή