Ορίστε τι άλλαξε εκεί που κυβερνούν οι γυναίκες

Νεβάδα, η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ με απόλυτη πλειοψηφία γυναικών σε Βουλή και Γερουσία. Η γυναικεία πλειοψηφία έχει τεράστια κοινωνική επίδραση  

Από τη Μαριανίνα Πάτσα

Η Νεβάδα είναι η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ με απόλυτη πλειοψηφία γυναικών σε Βουλή και Γερουσία. Οι γυναίκες στη Νεβάδα κατέχουν την πλειοψηφία με 23 έδρες στη Βουλή και 10 στη Γερουσία. Συνολικά το γυναικείο ποσοστό είναι 52%.

Ανάλογα παραδείγματα με μεγάλη παρουσία γυναικών, δεν είναι συνηθισμένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και κανένα άλλο νομοθετικό σώμα δεν έχει επιτύχει αυτό το ορόσημο στην ιστορία των ΗΠΑ. Μόνο το Κολοράντο πλησιάζει, με τις γυναίκες να αποτελούν το 47% των νομοθετών. Στο Κογκρέσο, ένας στους τέσσερις νομοθέτες είναι γυναίκα.

Η γυναικεία πλειοψηφία έχει τεράστια κοινωνική επίδραση: μονίμως ανοιχτές υποθέσεις αποτελούν η σεξουαλική κακοποίηση, η σεξουαλική διακίνηση και σεξουαλική κακομεταχείριση, με μέτρα που στοχεύουν στη διευκόλυνση της δίωξης των παραβατών.

Χωρίς τη γυναικεία παρουσία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Για παράδειγμα: Η Νεβάδα στρέφεται υπέρ των αμβλώσεων -στην Αλαμπάμα, όπου θεσπίστηκε πρόσφατα μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 15% των νομοθετών.

Μια συντονισμένη συνεργασία οργανώσεων που εκπαιδεύουν γυναίκες με την υποστήριξη των γυναικών μελών του Δημοκρατικού κόμματος, φαίνεται ότι βοήθησαν για το αποτέλεσμα

Η Νεβάδα δεν έφθασε σε αυτό το σημείο τυχαία. Το κατόρθωσε χάρη σε μια συντονισμένη συνεργασία ομάδων πολιτικής δράσης και οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες προσλαμβάνουν αλλά και εκπαιδεύουν τις γυναίκες. Μια από τις οργανώσεις αυτές, η Emerge Nevada, λέει ότι εκπαίδευσε τις διπλάσιες γυναίκες υποψήφιες για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, από όσες είχε εκπαιδεύσει συνολικά τα προηγούμενα 12 χρόνια. Εν τω μεταξύ, η εκλογή του Τραμπ το 2016 κινητοποίησε τις Δημοκράτισσες σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκριμένης πολιτείας όπου οι γυναίκες κρατούσαν ήδη το 40% των εδρών.

Το 2017, έγινε δημοψήφισμα για την κατάργηση του «ροζ φόρου» δηλαδή της φορολόγησης ειδών όπως τα ταμπόν και οι πάνες. Τον Νοέμβριο του 2018, οι ψηφοφόροι συμφώνησαν να καταργήσουν τον φόρο και ο θεσμοθέτης του, Jim Marchant, αντικαταστήθηκε από μια γυναίκα: την Shea Backus.

Οι αναφορές σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση οδήγησαν έναν άνδρα νομοθέτη να παραιτηθεί

Η αρσενική παλιά φρουρά έχει ταρακουνηθεί. Οι ατζέντες που δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των γυναικών έχουν φτάσει στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. Οι αναφορές σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση οδήγησαν έναν άνδρα νομοθέτη να παραιτηθεί.

Η Νεβάδα έχει μακρά ιστορία γυναικείας ηγεσίας. Η πρώτη γυναίκα εκλέχθηκε στο νομοθετικό σώμα το 1918. Και παρόλο που το κράτος δεν έχει ποτέ εκλέξει θηλυκό κυβερνήτη, είχε τουλάχιστον τέσσερεις γυναίκες υποδιοικητές, με την πρώτη να διορίζεται το 1962.

Πηγή