Ευδόκιμος Τσολακίδης: Καταφέραμε να αλλάξουμε τον χάρτη της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Για τα 20 χρόνια λειτουργίας του «Θεάτρου των Αλλαγών» που άφησε το απότυμα του στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας ενώ η φήμη του εξαπλώνεται στο εξωτερικό μίλησε στην Independent ο ιδρυτής του, σκηνοθέτης και ηθοποιός, Ευδόκιμος Τσολακίδης

Στη συνέντευξη του ο κ. Τσολακίδης παρουσίασε το Θέατρο και μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλουν ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

-Φέτος κλείνετε με το Θέατρο των Αλλαγών 20 χρόνια λειτουργίας. Κάντε μας έναν απολογισμό.

-Στα 20 χρόνια που λειτουργούμε καταφέραμε να αλλάξουμε τον χάρτη της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αυτό το πετύχαμε χάρη στον τρόπο λειτουργίας μας και χάρη στο πρόγραμμα σπουδών μας. Το Θέατρο των Αλλαγών είναι η πρώτη σχολή θεάτρου στην Ελλάδα στην οποία επιλέγει ο σπουδαστής τον δάσκαλο με τον οποίο θέλει να μάθει θέατρο. Το θέατρο όπως και όλες οι τέχνες είναι χημεία. Πρέπει να κάνεις χημεία με τον δάσκαλό σου για να μπορέσεις να λειτουργήσεις, για να βοηθηθείς να βγάλεις από μέσα σου τον καλύτερό εαυτό σου. Στο πρόγραμμα σπουδών του Θεάτρου των Αλλαγών για πρώτη φορά στην Ελλάδα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες μέθοδοι υποκριτικής (Adler, Hagen, Mamet, Chekhov, Meisner, Johnstone κλπ) ώστε το μάθημα να πάψει να γίνεται εμπειρικά και ο σπουδαστής να έχει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο στην διάθεσή του για να κάνει τη δουλειά του όσο γίνεται καλύτερα.

– Διδάσκετε πολύ συχνά στο εξωτερικό. Τι διαφορές βρίσκετε με την Ελλάδα;

Έχω την χαρά και την τύχη να διδάσκω σε δραματικές σχολές στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. αλλά και σε χώρες, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και την Ασίας. Με καλούν πολύ συχνά και σε διάφορα θεατρικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το επίπεδο της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα αλλά και του θεάτρου γενικότερα είναι πολύ υψηλό. Οι Έλληνες ηθοποιοί δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από κανέναν συνάδελφό τους ούτε σε σχέση με την εκπαίδευσή τους ούτε σε σχέση με το επίπεδο και την ποιότητα των παραστάσεων στις οποίες συμμετέχουν. Αν δεν υπήρχε το εμπόδιο της γλώσσας θα είχαμε εισαγωγή σπουδαστών από το εξωτερικό για να σπουδάσουν στις σχολές μας και εξαγωγή ηθοποιών και σκηνοθετών. Στο Θέατρο των Αλλαγών ξεκινάμε φέτος αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών για να μπορεί κάποιος να έρχεται να σπουδάσει στην Ελλάδα θέατρο.

-Με το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου που διοργανώνεται δε γίνεται κάτι ανάλογο;

– Το διεθνές μας φεστιβάλ που γίνεται από το 2005 κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου είναι ένα φεστιβάλ θεατρικών μεθόδων. Έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου για να διδάξουν την μέθοδό τους που αφορά στην υποκριτική, τη φωνή και το σώμα και παράλληλα έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου σπουδαστές για να πάρουν μέρος. Είναι μια διεθνής συνάντηση για να δούμε κάθε χρόνο τι κυκλοφορεί παγκοσμίως σε σχέση με την εκπαίδευση των ηθοποιών. Οι εγγραφές για το φετινό φεστιβάλ συνεχίζονται μέχρι και τον Ιούνιο.

-Εκτός από ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου είστε και συγγραφέας. Μιλήστε μας γι αυτό.

-Δεν γράφω πολύ συχνά γιατί είναι αρκετά μοναχική δουλειά και εμένα μου αρέσει όταν εργάζομαι να είμαι με κόσμο, μου αρέσει η επαφή και η επικοινωνία. Γι αυτό προτιμώ την διδασκαλία και την σκηνοθεσία. Από την ηθοποιία έχω απομακρυνθεί αρκετά αφού έχω να παίξω πολλά χρόνια αλλά για όλες τις δραστηριότητες μου που σχετίζονται με το θέατρο θεωρώ τον εαυτό μου πρωτίστως ηθοποιό γιατί πιστεύω ότι έτσι είμαι πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός αφού ο ηθοποιός είναι ο πυρήνας, το κέντρο του θεάτρου. Ως συγγραφές έχω γράψει μερικά θεατρικά έργα και κάποια βιβλία πρακτικά για το θέατρο και συγκεκριμένα για την υποκριτική και τον αυτοσχεδιασμό. Το τελευταίο μου βιβλίο κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις ΙΩΝ έχει τίτλο «Υποκριτική: Από την Θεωρία στην Πράξη» και η δεύτερη παρουσίασή του θα γίνει στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 20.00, στον πολυχώρο «The Meeting Point”, Τσόπελα 4 (πίσω από την Ε.Μ.Σ).