Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα Μονοπάτια Πολιτισμού

Ανακοινώθηκαν την Τρίτη  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Europa Nostra οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείων Europa Nostra 2019.

Οι 25 βραβευθέντες από 16 χώρες αναγνωρίσθηκαν για τα επιτεύγματά τους στην αποκατάσταση, την έρευνα, τη μακροχρόνια προσφορά, αλλά και την εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς . Ανάμεσα στους βραβευθέντες της τελευταίας αυτής κατηγορίας και το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» από την Ελλάδα. Οι βραβευθέντες θα τιμηθούν σε ειδική Τελετή στις 29 Οκτωβρίου στο Παρίσι, υπό την αιγίδα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ειδικό βραβείο θα απονεμηθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Παρισιού για τον αγώνα που έδωσε στην πρόσφατη  πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, η οποία απέτρεψε την ολική καταστροφή της κύριας κατασκευής του μνημείου και της διάσωσης ανεκτίμητων  χειροτεχνημάτων στο εσωτερικό.

Οι πολίτες από όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο μπορούν  να ψηφίσουν διαδικτυακά για το Βραβείο Κοινού και να προσελκύσουν υποστήριξη για το επίτευγμα ή τα επιτεύγματα της δικής τους χώρας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής.

Στους νικητές των Βραβείων 2019 τα Μονοπάτια Πολιτισμού, από την Ελλάδα

Πρόκειται για  ένα ολοκληρωμένο, πολυεπιστημονικό πρόγραμμα επιλογής, συντήρησης, καθαρισμού, σηματοδότησης και σύνδεσης δημόσιων μονοπατιών σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής ή πολιτιστικής σημασίας στην Ελλάδα.

Η γεωγραφική του έκταση αφορά συνολικά 658 χιλιόμετρα αποκατεστημένων περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται στην αρχαία και μεσαιωνική εποχή, σε 13 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, συγκεντρώνει επιστήμονες από πολλούς τομείς (γεωγράφους, αρχαιολόγους, ιστορικούς, δασκάλους, ορνιθολόγους), καθώς επίσης  θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους των επιχειρηματικών και τουριστικών βιομηχανιών.

Πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς 2019 μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

* Η Έλλη Ιωακείμογλου είναι δημοσιογράφος

Πηγή