Η Ελληνίδα που νικά τον καρκίνο του μαστού

Η επιστήμονας Βάσω Αποστολοπούλου, ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως κατά του καρκίνου του μαστού

Από την Αθηνά Λεβέντη

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει λάβει πάνω από 100 βραβεία και διακρίσεις για τα επιτεύγματά της ενώ το αμερικανικό περιοδικό Times την έχει κατατάξει στους πιο επιτυχημένους Έλληνες εκτός Ελλάδας.

Η Βάσω Αποστολοπούλου είναι η επιστήμονας που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού. Τα συγκεκριμένα εμβόλια πολύ κοντά στην έξοδό τους στην αγορά και η δρ. Αποστολοπούλου πιστεύει πως σε λίγα χρόνια το εμβόλιο θα χορηγείται στις νέες γυναίκες, όπως συμβαίνει σήμερα με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πόσο αποτελεσματικό είναι; Μέχρι στιγμής οι κλινικές δοκιμές δείχνουν πως όσον αφορά sτην πρόληψη του καρκίνου του μαστού η επιτυχία φθάνει στο 100%. Όσον αφορά την θεραπεία του καρκίνου τα ποσοστά είναι χαμηλότερα αλλά και πάλι τα ποσοστά είναι υψηλά». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα άτομα τα οποία πήραν μέρος στις δοκιμές του εμβολίου πριν από δύο δεκαετίες, δεν προσβλήθηκαν ξανά από την επάρατη νόσο.

Η επιστήμονας κατάφερε αυτό το επίτευγμα, βασιζόμενη στη μέθοδο της ανοσοθεραπείας, όπου τονώνει συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να προγραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να θανατώνουν καρκινικά κύτταρα.

Η ίδια έχει επίσης συμβάλει και στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος, τα οποία βρίσκονται σε δομικές πιλοτικής φάσης στον άνθρωπο. Το έργο της για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του καρκίνου έχει δοκιμαστεί σε περισσότερες από 25 κλινικές μελέτες. Όλα τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του εμβολίου έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Βreast Cancer Research.

Πηγή