Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει «κάθε όργανο»

Μεγάλη αποκαλυπτική έρευνα «που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι γιατροί». Μυαλό και σώμα επηρεάζει η μολυσμένη ατμόσφαιρα  

Από την Αθηνά Λεβέντη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει «κάθε όργανο και κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος», σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα της Περιβαλλοντικής Επιτροπής των Διεθνών Αναπνευστικών Εταιρειών που δημοσίευσε πρώτος σε μεγάλο αφιέρωμα ο Guardian.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία», με περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού να υποφέρει από τον τοξικό αέρα. Η ανάλυση δείχνει 8,8 εκατομ. πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, καθιστώντας την ατμοσφαιρική ρύπανση μεγαλύτερο δολοφόνο ακόμα κι από το κάπνισμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως «σιωπηλό δολοφόνο», διότι οι ευρέως διαδεδομένες παθήσεις που προκαλεί δεν αποδίδονται ακόμη σε αυτήν

Η έρευνα εντοπίζει βλάβες από την κορυφή μέχρι τα νύχια, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονικής νόσου (άσθμα, εμφύσημα, καρκίνος), της άνοιας, ακόμα και της μειωμένης νοημοσύνης. Οι βλάβες αυτές είναι αποτέλεσμα των ρύπων που προκαλούν φλεγμονή και στη συνέχεια απλώνονται σε όλο το σώμα, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί σοβαρή βλάβη στην καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών καθώς οι αρτηρίες στενεύουν και οι μυς εξασθενούν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως «σιωπηλό δολοφόνο», διότι οι ευρέως διαδεδομένες παθήσεις που προκαλεί δεν αποδίδονται ακόμη σε αυτήν.

Οι επιστήμονες συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με πολυάριθμους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να ευθύνεται ακόμα για τον διαβήτη, την άνοια, προβλήματα του ήπατος, καθώς και για εύθραυστα οστά και δερματολογικά προβλήματα ενώ η γονιμότητα και τα έμβρυα επηρεάζονται επίσης.

Νέα ανάλυση δείχνει πως 8,8 εκατομ. πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο, καθιστώντας την ατμοσφαιρική ρύπανση μεγαλύτερο δολοφόνο από το κάπνισμα

Ένας από τους λόγους για τους οποίας η ατμοσφαιρική ρύπανση μας βλάπτει τόσο πολύ, είναι ότι πολύ μικρά σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και να μεταφερθούν στο σώμα. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορούν ακόμη και να ταξιδέψουν μέχρι το οσφρητικό νεύρο στον εγκέφαλο, ενώ μπορούν να επηρεάσουν και τη λειτουργία των γονιδίων.

Τα παιδιά βλάπτονται ιδιαίτερα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με το χαμηλό βάρος στα νεογέννητα, που μπορεί να έχει συνέπειες δια βίου. Επίσης οδηγεί σε καχεκτικούς πνεύμονες και αυξάνει τις πιθανότητες για λευχαιμία.

Οι επιστήμονες λένε πως πολλοί γιατροί αγνοούν τις ευρείες αυτές ζημίες που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Dean Schraufnagel, του πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, επισημαίνει: «Κάποιοι δεν έχουν ιδέα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα όργανα στα οποία ειδικεύονται. Πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή, να μιλήσουν και να δράσουν».

Πηγή