Πασχαλινά έθιμα σε όλο τον κόσμο

Από την ομελέτα γίγαντας της Γαλλίας μέχρι το… κυνήγι του πασχαλινού αυγού στην Αμερική. Δείτε κάποια από τα ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα του πλανήτη

Στην Ελλάδα τσουγκρίζουμε αυγά, σουβλίζουμε αρνιά και μαζευόμαστε γύρω από οικογενειακά τραπέζια ακούγοντας -κατά το έθιμο- παραδοσιακή μουσική. Τα έθιμα του Πάσχα είναι κοινά σε πολλές χώρες, όμως δεν λείπουν και οι ενίοτε παράξενες παραδόσεις με τις οποίες γιορτάζεται η Κυριακή του Πάσχα. Ας δούμε κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές.

Καινούρια ρούχα και μπουγέλα

Στη Νέα Υόρκη, το Πάσχα οι κάτοικοι φροντίζουν να φορέσουν καινούρια ρούχα, για να έχουν καλή τύχη όλο τον χρόνο, ακολουθώντας μια από τις παλιότερες προλήψεις που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Την Κυριακή του Πάσχα, στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές από τις περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, συνηθίζουν να ρίχνουν βαμμένα αυγά από τους λόφους, ενώ σε πολλές γειτονιές διοργανώνεται κάτι σαν «κυνήγι θησαυρού» με Πασχαλινά αυγά -όποιο παιδί βρει τα περισσότερα κερδίζει.

Στην Πολωνία, το έθιμο επιτάσσει μπουγέλο! Ναι σωστά διαβάσατε, κάθε Δευτέρα του Πάσχα, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου Smingus-dyngus, τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια σε ένα έθιμο που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Η ομελέτα γίγαντας και η άμαξα – πυροτέχνημα

Ένα από τα διασημότερα Πασχαλινά έθιμα, ακολουθείται κάθε χρόνοστην πόλη Haux της νοτιοδυτικής Γαλλίας, τη Δευτέρα του Πάσχα. Πρόκειται για την παρασκευή μιας γιγαντιαίας ομελέτας στην κεντρική πλατεία, για την οποία χρησιμοποιούνται περίπου 4.500 αυγά. Πέρα από την παράδοση, στόχος της είναι να ταΐσει πάνω από 1.000 άτομα.

Ενα φαντασμαγορικό θέαμα παρουσιάζει η Φλωρεντία την Κυριακή του Πάσχα, χάρις στο έθιμο του Scoppio del Carro, δηλαδή της ανατίναξης μιας άμαξας γεμάτης πυροτεχνήματα. Όταν η άμαξα φτάνει μπροστά στο Duomo, ο επίσκοπος ανάβει με το Άγιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού (Colombina), η οποία ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και φτάνει στην άμαξα, ανατινάζοντάς την και πλημμυρίζοντας με φως την πλατεία.

Ένα άλλο έθιμο της περιοχής υπαγορεύει στις οικογένειες να ανταλλάσσουν ως δώρα αυγά, στο εσωτερικό των οποίων κρύβονται εκπλήξεις. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, για πρωινό συνηθίζουν να τρώνε σαλάμι, αυγά και ένα παραδοσιακό κέικ, που περιέχει αμύγδαλα και καραμελωμένα φρούτα. Τη Δευτέρα του Πάσχα, συνηθίζονται τα οικογενειακά πικ νικ με αρνί, κουκιά και τυρί.

Το κάψιμο του Ιούδα δεν είναι μόνο κλασικό ελληνικό έθιμο, αλλά συναντάται και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, που την Κυριακή του Πάσχα συνηθίζουν να καίνε ομοιώματα του Ιούδα.

Μάγισσες και ζαχαρωτά αρνιά

Στη Φινλανδία, σε περιοχές της Σουηδίας και άλλων σκανδιναβικών χωρών, η γιορτή του Πάσχα έχει άρωμα και χρώμα… μαγείας, καθώς η παράδοση επιτάσσει κάτι σαν Halloween. Συνήθως το Μεγάλο Σάββατο παιδιά παίρνουν τους δρόμους, μασκαρεμένα με κουρέλια και χτυπούν τις πόρτες, ζητώντας κέρασμα. Την Κυριακή του Πάσχα, φωτιές και πυροτεχνήματα ανάβουν στους δρόμους για να ξορκίσουν τις μάγισσες.

Στην Πολωνία, τέλος, το έθιμο επιτάσσει αρνί, που όμως δεν έχει καμία σχέση με το σουβλιστό. Πρόκειται για ένα αρνί από ζάχαρη, το οποίο τοποθετείται στη μέση του εορταστικού τραπεζιού, από το οποίο απουσιάζουν εντελώς τα ζεστά γεύματα -απαγορεύεται ο καπνός. Αντ’ αυτών υπάρχουν βαμμένα αυγά, ψωμιά, κέικ και διάφορων ειδών αλλαντικά.

Πηγή