Το πρώτο βραβείο στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό θα απονείμει η Α.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος. Ο Τελικός Διαγωνισμός φέτος είναι πανηγυρικός, καθώς ο παγκόσμιος οργανισμός Junior Achievement Worldwide -που έχει παραρτήματα σε 120 χώρες- γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και πρόσφατα κατέκτησε μια πολύ σπουδαία διάκριση, την 7η θέση στη λίστα των 500 καλύτερων μη κερδοσκοπικών οργανισμών παγκοσμίως. Η πρόκριση στη δεκάδα, μεταξύ 160 μαθητικών «επιχειρήσεων» που συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» του ΣΕΝ/JA Greece αποτελεί μεγάλη επιτυχία και οι μαθήτριες και οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο Mεγάλο Τελικό είναι ενθουσιασμένοι.

Οι 10 ομάδες που θα διαγωνισθούν στον 14ο Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (με αλφαβητική σειρά, ξεκινώντας από τις επωνυμίες στα ελληνικά), είναι:

“Εράν Music” – 3ο Γενικό Λύκειο Κηφισιάς

Διαδικτυακή πλατφόρμα που ενθαρρύνει όσους αγαπούν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα να ξεκινήσουν μαθήματα, οικονομικά και από την άνεση του σπιτιού τους. Τα μαθήματα για κρητική και ποντιακή λύρα, μπουζούκι, λαούτο, σαντούρι κ.ά. παραδίδονται μέσω βίντεο από έμπειρους δασκάλους – οργανοπαίχτες σε προσιτές τιμές και οι χρήστες σύντομα μπορούν να παίζουν με άνεση.

“Εύγε” – Γενικό Λύκειο Φιλοθέης

Όργανο εκγύμνασης ειδικά σχεδιασμένο για την Τρίτη ηλικία, κατασκευασμένο από αλουμίνιο και προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε κάθισμα. Οι ηλικιωμένοι κάνοντας ήπιες, ασφαλείς ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών, μπορούν να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Είναι επιστημονικά εγκεκριμένο με τη συνεργασία φυσιάτρου, γηριάτρου και φυσικοθεραπευτή.

“Ποντοπόρεια – Hellenic Cargo Safety” – 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου

Λύσεις για ολιστική διαχείριση φορτίου με δύο μηχανισμούς: Ιntelligent Balance (ib): Κρατά το container σε παράλληλη θέση σε σχέση με τη θάλασσα για την αποφυγή καταστροφής του φορτίου και προστασία του περιβάλλοντος και Intelligent Watcher (iw): Έλεγχος θέσης και βάρους σε πραγματικό χρόνο με ενημέρωση του διαχειριστή για αποφυγή παράνομων εκφορτώσεων.

“Αnt” – Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

Εφαρμογή για κινητά στην οποία ο χρήστης εισάγει με 4 διαφορετικούς τρόπους συγκεκριμένα προϊόντα – από οποιοδήποτε e-shop- που θέλει να αγοράσει (π.χ. αθλητικά παπούτσια).  Η «Αnt» (μυρμήγκι στα ελληνικά) παρακολουθεί την πτώση της τιμής σε όλα τα επιλεγμένα προϊόντα και ειδοποιεί το χρήστη (με sms ή email) όταν η τιμή φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο για να τα αγοράσει.

“Count-IT” – Κολλέγιο Ανατόλια

Mετρητής που συνδέεται με οποιαδήποτε οικιακή συσκευή, δίνοντας στον καταναλωτή τον πλήρη έλεγχο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ανά συσκευή και πρόσβαση στις μετρήσεις μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό του. Ο μετρητής «CountIT» λειτουργεί και ως διακόπτης έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει κάποια συσκευή μέσω του κινητού του.

“Duke’s Firewatch” – Εκπαιδευτήρια Δούκα

Συσκευή με τριών ειδών αισθητήρες που ανιχνεύει την έναρξη πυρκαγιάς και στέλνει αυτόματα ειδοποίηση σε λίστα παραληπτών, πυροσβεστών και εθελοντών. Η συσκευή τοποθετείται σε κατοικημένες περιοχές και δάση, έχει μεγάλη εμβέλεια, είναι ενεργειακά αυτόνομη και διαθέτει κέλυφος που την προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες.

“Euphoria Βeauty” – 1ο Γενικό Λύκειο Χολαργού

Εταιρεία παραγωγής χειροποίητων, αγνών σαπουνιών σε στερεή και υγρή μορφή, με βάση το ελληνικό ελαιόλαδο. Η υψηλή ποιότητα και η καλαίσθητη συσκευασία δίνει την αίσθηση ενός premium προϊόντος όσον αφορά τα οφέλη του, που όμως προσφέρεται σε χαμηλή τιμή για να είναι προσιτό σε όλους. Σε συνεργασία με άλλες 3 μαθητικές «επιχειρήσεις» προσφέρουμε και το Beauty Basket με 4 προϊόντα ομορφιάς.

“Homo Ergo” – Pierce Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

Υπηρεσία Υγείας με 4 θυγατρικές εταιρείες που υποστηρίζουν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, μέσω ειδικών εφαρμογών για κινητά. 1. Cardiobit, για ακριβείς μετρήσεις triplex και ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης, 2. Diabeates, για εξειδικευμένη-μεσογειακή διατροφή, 3. Prevent – U, για προσωποποιημένες, προληπτικές εξετάσεις και 4. Humaid, για έμμεση χρηματοδότηση κοινωνικών οργανισμών υγείας.

“Guardians” – Εκπαιδευτήρια Καίσαρη

Συσκευή που αποτρέπει τους οδηγούς να παρκάρουν σε θέση ΑΜΕΑ. Η «Ρarking Lot Guard» τοποθετείται στο οδόστρωμα και αφού περάσουν 3 λεπτά από τη στιγμή που θα σταθμεύσει μη εξουσιοδοτημένο όχημα, αρχίζει να χτυπά συναγερμός. Αν το όχημα δεν απομακρυνθεί, το σύστημα ειδοποιεί την τροχαία. Ο νόμιμος κάτοχος της θέσης δεν ενοχλείται από το σύστημα μιας και με τη χρήση ειδικού τηλεχειριστηρίου απενεργοποιεί το συναγερμό πριν χτυπήσει.

“SAVeat” – Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού

Διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και δράσης κατά της σπατάλης τροφίμων μέσω της οποίας γίνεται διαχείριση των κοντολήξιμων προϊόντων από τα super markets έτσι ώστε να αγοράζονται έγκαιρα από τους καταναλωτές σε τιμή προσφοράς. Πέντε ημέρες πριν τη λήξη τους προϊόντα που περισσεύουν προσφέρονται σε κοινωφελή ιδρύματα για άμεση κατανάλωση.

Στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό στις 6 Μαΐου, η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί με συνεντεύξεις και παρουσιάσεις των μαθητικών «επιχειρήσεων» στην κριτική επιτροπή του «ΣΕΝ/JA Greece». Κατά την επίσημη τελετή των βραβεύσεων θα απονεμηθούν 4 βραβεία «Δημιουργικότητας», «Κοινωνικής Καινοτομίας», «Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών» και «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας» σε μαθητικές επιχειρήσεις που δεν προκρίθηκαν στη δεκάδα αλλά ξεχώρισαν σε αυτούς τους επιμέρους τομείς, 2 βραβεία εθελοντισμού και τα βραβεία της 3ης , 2ης, και 1ης θέσης.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν από εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού, πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου που υποστηρίζουν τα παιδιά και το ΣΕΝ/JA Greece, αναδεικνύουν την καλή Ελλάδα και πηγαίνουν τη χώρα μας μπροστά.  Η τελετή των βραβεύσεων θα μεταδοθεί ζωντανά, με livestreaming και θα την παρουσιάσει η Δημοσιογράφος, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΕΝ/JA Greece, Mαρία Γιαννέτου

Πηγή