8 ιδιότητες της πολύτιμης γύρης

Από τη Μαριανίνα Πατσά

Η μέλισσα θεωρείται από όλα τα έντομα το πιο σπουδαίο για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση. Τα περισσότερα είδη καλλιεργειών που παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, επικονιάζονται χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών. Μόνο στην Ευρώπη, περισσότερα από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη σ’αυτές. Στην μεγάλη αξία της εργατικής μέλισσας, προστίθεται και η γύρη. Η γύρη αποτελεί την τροφή των νεαρών μελισσών και θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης, όχι μόνο για τις μέλισσες. Περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος (αμινοξέα, βιταμίνες), ενώ είναι πλούσια και σε πρωτεΐνες. Η πλούσια σύνθεση της γύρης, ενισχύει διάφορες βιολογικές δράσεις για καλύτερη υγεία του οργανισμού. Μία γεμάτη κουταλιά της σούπας γύρη καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες ενός μέσου ενήλικα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ έχει μόλις 45 θερμίδες.

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ: Η σύνθεσή της δεν είναι σταθερή καθώς μπορεί να προέρχεται από εκατοντάδες διαφορετικά άνθη. Το χρώμα της μπορεί να κυμαίνεται από κίτρινο ανοιχτό μέχρι και σκούρο καφέ-μαύρο. Περιέχει πάνω από 200 ουσίες όπως αμινοξέα, φλαβονοειδή, ένζυμα και μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λιπίδια και πρωτεΐνες), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, άλφα λινολενικό οξύ,, καροτενοειδεί και πολυφαινόλες. Περίπου η μισή από την πρωτεΐνη που περιέχει είναι στη μορφή των ελεύθερων αμινοξέων, τα οποία είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν αμέσως από το σώμα μας. Αναλογικά, περιέχει περισσότερα αμινοξέα από το βοδινό, τα αυγά και το τυρί, ίδιου βάρους.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ:

– Τονώνει το ανοσοποιητικό. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Η ποικιλία των θρεπτικών στοιχείων της χαρίζει ενέργεια.

– Καταπραΰνει τις αλλεργίες, αφού μειώνει την παρουσία της ισταμίνης, οδηγώντας στην ύφεσή τους. Έτσι αποτελεί κι ένα «φάρμακο» απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.

– Ρίχνει τη χοληστερίνη. Η συστηματική λήψη γύρης συμβάλει στη μείωση των λιπιδίων αίματος (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια). – Βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου. Συμβάλλει στη μείωση της συσσώρευσης αιμοπεταλίων, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και εγκεφαλικών.

– Έχει αντιμικροβιακή δράση. Μειώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς χάρη στην πλούσια σύνθεσή της σε φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα.

– Είναι αντιφλεγμονώδης. Αναστέλλει ένζυμα υπεύθυνα για την παραγωγή προσταγλαδινών και λευκοτριαινών, τα οποία εμπλέκονται σε καταστάσεις οξείας και χρόνιας φλεγμονής.

– Αγαπά το συκώτι μας. Προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από την επίδραση τοξινών, καθώς οι πολυφαινόλες, τα φλανονοειδή και τα φαινολικά οξέα που περιέχει, το αποτοξινώνουν από τα βαρέα μέταλλα.

– Είναι καλή για το δέρμα. Χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα που θεραπεύουν φλεγμονώδεις περιπτώσεις και απλές παθήσεις του δέρματος, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

ΠΟΥ ΤΗ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε καταστήματα και βιολογικά προιόντα και είδη διατροφής. Σε επιλεγμένα φαρμακεία. Σε τοπικούς παραγωγούς. Είναι σημαντικό να προμηθευόμαστε γύρη απο περιοχές που δεν ψεκάζονται με εντομοκτόνα οπότε ιδανικά επιλέγουμε νωπή βιολογική γύρη από τοπικούς παραγωγούς.

ΣΕ ΤΙ ΜΟΡΦΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ: Στο εμπόριο βρίσκουμε γύρη μελισσών σε 3 μορφές: νωπή, αποξηραμένη και σε ταμπλέτες. Προτιμάμε την νωπή καθώς όσο μικρότερη είναι η επεξεργασία της, τόσο περισσότερο διατηρεί τα συστατικά της. Η νωπή γύρη από παραγωγούς, η οποία πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και στην κατάψυξη. Η αποξηραμένη γύρη δεν χρειάζεται ψυγείο.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες είναι 20-40 γραμμάρια καθημερινά (3-5 κουταλάκια του γλυκού). Για τα παιδιά είναι 1-2 κουταλάκια του γλυκού. Συνήθως δίνεται σε 2-3 δόσεις μέσα στην ημέρα, με άδειο στομάχι, για 1-3 μήνες. Καλό είναι να παίρνουμε γύρη 2-4 φορές το χρόνο.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Κάποια άτομα ενδέχεται να έχουν ευαισθησία στη γύρη. Σε περίπτωση που παρουσιάσουμε δερματικές η γαστρεντερικές αντιδράσεις  (εξάνθημα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε τη λήψη της και συμβουλευόμαστε τον γιατρό. TRIVIA: Μια μέλισσα, για να συλλέξει κουταλιά της σούπας γύρη, πρέπει να εργάζεται για 8 ώρες την ημέρα επί έναν ολόκληρο μήνα.

Πηγή