Σε βιβλιοθήκη-οφθαλμαπάτη μετέτρεψαν πολυκατοικία Ολλανδοί καλλιτέχνες

Ένα εντυπωσιακό graffiti δημιούργησαν δύο Ολλανδοί street artists στην Ουτρέχτη

Δύο Ολλανδοί καλλιτέχνες, οι Jan Is De Man και Deef Feed, μετέτρεψαν ένα τριώροφο κτίριο διαμερισμάτων στην Ουτρέχτη σε μια γιγαντιαία βιβλιοθήκη.

Στη «βιβλιοθήκη» αυτή απεικονίζεται μια σειρά από τα αγαπημένα βιβλία των καλλιτεχνών, αλλά και μερικά από τα αγαπημένα βιβλία των κατοίκων της γειτονιάς. Όπως ανέφερε στο λογαριασμό του στο Instagram ο Jan Is De Man, οι καλλιτέχνες ζήτησαν από τους κατοίκους της γειτονιάς να παραδώσουν το πιο πολύτιμο βιβλίο τους, ώστε να μπορέσουν να το ενσωματώσουν σε αυτήν την «διαδραστική» τοιχογραφία, ενώ ανέφερε πως ειδικά σε μια πολυπολιτισμική γειτονιά όπως εκείνη είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τόσες εθνικότητες και διαφορετικά γούστα να στέκονται ήσυχα σε ένα «ράφι».  Τα ράφια της βιβλιοθήκης αυτής κοσμούν βιβλία στα αραβικά, γερμανικά, πολωνικά, αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά και τούρκικα.

Φυσικά, οι καλλιτέχνες επινόησαν μερικούς από τους τίτλους, περιλαμβάνοντας και μερικούς με τα ονόματα τους, ενώ αριστερά στο κάτω ράφι της «βιβλιοθήκης» φαίνεται και ένα μικρό μαύρο βιβλίο με το χαρακτηριστικό κουνελάκι της Playboy, για το οποίο οι καλλιτέχνες αστειεύτηκαν ότι είναι ένα «διεθνές» σύμβολο.

Οι Ολλανδοί street artists έκαναν ουσιαστικά ένα γκράφιτι- οφθαλμαπάτη, δηλαδή έδωσαν στο έργο τους μια τρισδιάστατη μορφή, που κάνει την τοιχογραφία που κοσμεί το κτίριο ακόμα πιο εντυπωσιακή, δεδομένου ότι πήρε στους καλλιτέχνες μόλις μια εβδομάδα για να το τελειώσουν.

Ένα παρόμοιο έργο, ένα γιγαντιαίο «ράφι» βιβλιοθήκης 7 μέτρων, βρίσκεται και στο Κάνσας, στην Αμερική, στο πλάι ενός γκαράζ, που ανήκει στην δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης. Εκεί, οι κάτοικοι κλήθηκαν να ψηφίσουν τα βιβλία που θα απεικονίζονταν και μεταξύ άλλων επέλεξαν τον «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» του J. R. R Tolkien και το “Fahrenheit 451” του R. Bradbury.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως οι εντυπώσεις ήταν θετικές και οι κάτοικοι της περιοχής πανευτυχείς που η κοινότητα τους μπόρεσε να λάβει μέρος σε ένα τέτοιο πρότζεκτ.

Αρχική πηγή

Πηγή