Τα τούβλα προέρχονταν από χώρους κατεδάφισης παραδοσιακών κτιρίων γύρω από το Mouscron, πολλοί από τους οποίους κάποτε φιλοξενούσαν βιοτεχνίεςτων οποίων τα προϊόντα εκτίθενται σήμερα στο μουσείο. Αν και αυτά τα ανακυκλωμένα τούβλα είναι βαμμένα με άσπρο ασβέστη διακρίνονται όταν πλησιάσει κάποιος κοντά λόγω της διαφοράς τους στην υφή. Αυτό αποτελεί σκόπιμα μια ατελή αισθητική, η οποία παραπέμπει περισσότερο στον πολιτικό χαρακτήρα αυτής της πράξης παρά στον αισθητικό.

Το ένα τρίτο των τούβλων της πρόσοψης προέρχεται από εννέα υπάρχοντα κτίρια και ταξινομείται με βάση την προέλευσή τους από ένα  παλιό αγρόκτημα, ένα σπιτάκι και μια αίθουσα κινηματογράφου ανάμεσα σε άλλα. Το V + είχε αρχικά αναλάβει τη δημιουργία μιας επέκτασης για ένα νέο προσωρινό εκθεσιακό χώρο, βεστιάριο και τουαλέτα για το κτήριο του 19ου αιώνα.


Αλλά οι αρχιτέκτονες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι θα ήταν πιο λογικό να οικοδομήσουν ένα νέο μουσείο σε ένα κοντινό συγκρότημα βιομηχανικών υπόστεγων, με θέα σε ένα μεγάλο κομμάτι γης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κήπος. Μπορεί το έργο να ήταν μεγαλύτερο, αλλά θα μπορούσε να συνδεθεί πιο ενεργά με την πόλη. Ο διευθυντής του μουσείου πείστηκε και το νέο κτίριο διαθέτει επιπλέον επιφάνεια 1.471 τετραγωνικών μέτρων και στεγάζει τα γραφεία του μουσείου, εκθεσιακούς χώρους για τη μόνιμη συλλογή και για προσωρινές εκθέσεις, καθώς και αίθουσα στην είσοδό του. Το Λαογραφικό Μουσείο στο Mouscron ήταν ένα από τα 21 κτίρια στο Βέλγιο που προτάθηκαν για το φετινό EU Mies Award για την καλύτερη νέα αρχιτεκτονική κατασκευή των τελευταίων δύο ετών.

Πηγή