Μάνος Λιανόπουλος: Διοργανωτής του TravelFest

Ο Μάνος Λιανόπουλος, όταν δεν ταξιδεύει, ζει στην Αθήνα. Είναι ο εμπνευστής και διοργανωτής του TravelFest, ενός διήμερου φεστιβάλ που προβάλλει κυρίως θεματικά ταξίδια μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες ανθρώπων που ήδη τα έχουν πραγματοποιήσει. Είναι επίσης ιδρυτής του ταξιδιωτικού blog Tripment, στο οποίο ανεβάζει βίντεο με εικόνες και χρήσιμες πληροφορίες από τα μέρη που επισκέπτεται. Ταξιδιώτης από την παιδική του ηλικία, έκανε το χόμπι του σταθερή επιχειρηματική δραστηριότητα. Ανήσυχος όμως, όπως όλοι οι εξερευνητές, έψαχνε τρόπο για να έρχεται σε επαφή με άλλους ταξιδευτές, να ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνώσεις, και να τις μοιράζονται με άλλους ανθρώπους που διψάνε για δράση. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του TravelFest, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά, στις 6 και 7 Απριλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς στο Μαρούσι.

Πότε αρχίσατε την προσωπική σας εξερεύνηση στον κόσμο;

Το ταξίδι για μένα είναι τρόπος ζωής, έτσι μεγάλωσα. Είχα την τύχη να ταξιδεύω από πολύ μικρός, γιατί η οικογένειά μου αγαπούσε την επαφή με τη φύση. Δεν κάναμε extreme πράγματα, αλλά με κάθε ευκαιρία εξερευνούσαμε και ένα νέο μέρος στην Ελλάδα. Ακόμα και όταν τα οικονομικά μας δεν το επέτρεπαν, φορτώναμε μια σκηνή με τα απαραίτητα και φεύγαμε. Το να δημιουργώ βίντεο ήρθε αργότερα –σαν χόμπι αρχικά–, ώσπου μετά το 2013 πήρα την απόφαση να στήσω το πρώτο ελληνικό ταξιδιωτικό κανάλι στο youtube. Μέσω του Tripment –προέρχεται από τις λέξεις «trip» και «treatment» («ταξίδι» και «θεραπεία», γιατί θεωρώ ότι τα ταξίδια μάς θεραπεύουν)– μοιράζομαι τις εμπειρίες μου από τα μέρη που επισκέπτομαι και πραγματικά χαίρομαι, διότι ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει. Το διαπιστώνω καθημερινά από τους ανθρώπους που το παρακολουθούν.


Καππαδοκία, Τουρκία (Φωτογραφία: Δημήτρης Κατσούλας)

Πώς προέκυψε το TravelFest και ποιος είναι ο στόχος του;

Το TravelFest ήταν η εξέλιξη του Tripment. O ίδιος, μέσω των βίντεο, είχα βρει τον τρόπο να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου, άρχισα όμως να αναζητώ με κάποιον τρόπο το πώς θα μπορούσα να δώσω βήμα και σε άλλους ταξιδευτές για να πουν τις δικές τους εμπειρίες. Κατέληξα στο ότι ήθελα να δημιουργήσω έναν νέο θεσμό που θα αποτελεί ετήσιο ραντεβού για όλους όσοι αγαπούν τα ταξίδια, την επαφή με τη φύση και τις δραστηριότητες. Ένα ραντεβού στο οποίο θα δίνουμε πληροφορίες και θα εμπνέουμε τον κόσμο να εξερευνήσει νέους τόπους και πολιτισμούς με εναλλακτικούς τρόπους. Γι’ αυτό και από την πρώτη διοργάνωση προσπαθούμε να προβάλλουμε θεματικά ταξίδια που πραγματοποιούνται με διαφορετικά μέσα, όπως road trip με αυτοκίνητο, με μηχανή, με ποδήλατο, με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, ακόμα και με τα πόδια!

Πώς επιλέγετε τη θεματολογία του TravelFest και τι θα συναντήσει κάποιος όταν έρθει εκεί;

Ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε τους καλά κρυμμένους θησαυρούς του πλανήτη, οι οποίοι μπορεί να είναι και δίπλα μας και απλώς να μην τους γνωρίζουμε. Ταξιδιώτες που έχουν εμπειρίες από διάφορους προορισμούς έρχονται σε επαφή μαζί μας και στη συνέχεια επιλέγουμε σε συνεννόηση ποιο ταξίδι τους θα παρουσιάσουν ως ομιλητές του TravelFest. Κάθε χρόνο προστίθενται νέοι ταξιδιώτες, με αποτέλεσμα η παρέα να μεγαλώνει και να διαφοροποιείται η ατζέντα μας. Φέτος, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, θα δούμε μια ταινία από αποστολή στην τρίτη ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Κανγκτσενγιούνγκα (8.586 μ.), τον γύρο της Ισλανδίας με μηχανή, αλλά και ένα πολιτιστικό ταξίδι στην καρδιά της Ινδίας, το Ρατζαστάν. Ο κόσμος που θα έρθει στο TravelFest θα παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες ομιλίες και ταινίες, θα δοκιμάσει ποικίλες γεύσεις, θα δει διάφορα είδη ταξιδιού από τις εταιρείες που συμμετέχουν και θα αποδράσει εντός της πρωτεύουσας. Δεν βγήκε τυχαία το σλόγκαν μας «Ο γύρος του κόσμου σε δύο μέρες»!

Η διοργάνωση είναι διαδραστική. Δηλαδή το κοινό συμμετέχει;

Ναι, έπειτα από κάθε ομιλία ο λόγος δίνεται στον κόσμο, για να θέσει τις ερωτήσεις του στους ομιλητές. Αυτή είναι και η ομορφιά του φεστιβάλ, ότι έχεις απέναντί σου ανθρώπους που έκαναν πράγματα τα οποία μέχρι χθες μπορεί να σου φάνταζαν ακατόρθωτα και μπορείς να συνομιλήσεις μαζί τους. Και όλο αυτό συνεχίζεται και έξω από το αμφιθέατρο, σε ένα ευχάριστο κλίμα με φαγητό και ποτό.


Ρανγκπούρ, Ινδία (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Μετά την περσινή σας εμπειρία, θεωρείτε ότι τέτοιες δράσεις βρίσκουν ανταπόκριση; Καταφέρατε να πείσετε τον κόσμο να ταξιδεύει περισσότερο;

Η πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς ήταν ότι ο κόσμος αγκάλιασε τη διοργάνωση. Παρόλο που δεν υπήρχε κάποιο αντίστοιχο εγχείρημα και ουσιαστικά δεν ήξερε τι ακριβώς θα συναντήσει. Από το feedback που λάβαμε μετά το τέλος των περσινών ομιλιών φάνηκε ότι είχαν επηρεάσει τους συμμετέχοντες. Επίσης, συχνά δέχομαι μηνύματα από ανθρώπους που με ευχαριστούν γιατί τους ενέπνευσα να ταξιδέψουν, είτε μέσω του Tripment είτε μέσω του TravelFest. Ακόμα και στον δρόμο με σταματάνε για να μου μιλήσουν για τα ταξίδια τους.

Πώς πιστεύετε ότι ταξιδεύουν οι Έλληνες σήμερα;

Δεν είμαι ο ειδικός για να το κρίνω, αλλά θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Φεύγουμε από το κλασικό «κάνουμε διακοπές από την καθημερινότητά μας» και προσπαθούμε να γνωρίσουμε, να εμβαθύνουμε και να ζήσουμε νέες εμπειρίες. Συνήθως όλοι ξεκινάμε με ταξίδια σε προορισμούς στους οποίους πετάνε οι low cost εταιρείες – και είναι ένα πρώτο βήμα, γιατί έτσι ανοίγει η όρεξη. Αυτό που δεν κάνουμε οι  Έλληνες είναι το να ταξιδεύουμε μόνοι μας. Σε όσους έλεγα ότι παίρνω τη μηχανή και φεύγω μόνος μου με θεωρούσαν τρελό. Και όμως, είναι εθιστικό, αρκεί να κάνεις την αρχή. Έχω πολλούς φίλους που δεν ταξιδεύουν γιατί δεν έχουν παρέα. Το θεωρώ λάθος. Εξάλλου, αν φοβάσαι να ταξιδέψεις μόνος σου, πολύ απλά ακολούθησε ένα γκρουπ μέσω κάποιου ταξιδιωτικού γραφείου. Θα κάνεις νέους φίλους με κοινά ενδιαφέροντα, θα γλιτώσεις από κακοτοπιές και χρόνο ψαξίματος.

Η ταξιδιωτική σας ατζέντα γράφει ότι έχετε επισκεφτεί 22 χώρες και 75 πόλεις. Πείτε μας κάτι που θυμάστε έντονα.

Το ταξίδι μου στα Καρπάθια όρη με τη μηχανή, όπου σε μια παράνομη προσπέραση είχα άσχημο μπλέξιμο με την τροχαία. Τη γλίτωσα όταν κατάλαβαν ότι κάνω ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ για την περιοχή. Άλλαξε εντελώς το ύφος τους, έσκισαν την κλήση και μου ζήτησαν να κάνω καλή δουλειά για την προβολή τους! Στο τελευταίο μου, πάλι, ταξίδι στην Πολωνία με σταμάτησαν δύο Έλληνες followers του Tripment για να βγάλουμε μαζί φωτογραφία, και δεν σου κρύβω ότι χάρηκα.

Έπειτα από τόσα ταξίδια, σε ποιο μέρος νιώθετε ότι ξεφεύγετε;

Στον δρόμο! Κάθε φορά που καβαλάω τη μοτοσικλέτα μου και φεύγω. Μου αρέσει να «καταπίνω» χιλιόμετρα απολαμβάνοντας την οδήγηση. Πολλές φορές, αυτό μου δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση και από τον ίδιο τον προορισμό. Λατρεύω τα βουνά. Έχουν ιδανικό κλίμα για τις μοτοσικλετιστικές μου αποδράσεις και μοναδική ηρεμία.

|| Kόστος εισιτηρίων: 9 ευρώ το άτομο/ημέρα για αγορά στο ταμείο και 7 ευρώ το άτομο/ημέρα για online προπώληση μέχρι 31/3 στο travelfest.gr

Πηγή