Μοιράζοντας φαγητό και αγάπη

Η ομάδα που συγκεντρώνει τρόφιμα από εστιατόρια της Αθήνας και τα μοιράζει με την ενεργή συμμετοχή εκείνων που τα χρειάζονται  

Από την Αθηνά Λεβέντη

«Προσφέρουμε ανθρωπιά και αγάπη καθώς προετοιμάζουμε και διανέμουμε φαγητό χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν κάνουμε διακρίσεις, παρέχουμε ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο φαγητό αυξάνοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στην Ελλάδα».

Η «Άρτος και Αγάπη» είναι μια ανεξάρτητη Μ.Κ.Ο. η οποία μοιράζει όχι μόνο τρόφιμα αλλά και αγάπη σε οικογένειες. Ξεκίνησε το 2016 με όραμα ένα μέλλον όπου κανένα παιδί δεν θα έχει ακάλυπτη την ανάγκη για ένα ζεστό οικογενειακό τραπέζι. Στην αρχή συγκέντρωνε τρόφιμα και τα μοίραζε σε οικογένειες. Όμως αργότερα συνειδητοποίησε πως μπορεί να κάνει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Με τη βοήθεια εστιατορίων και δήμων, η Μ.Κ.Ο. συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διάρκειας. Για να εξασφαλιστεί ποικιλία υλικών, κάθε μήνα τα μέλη της ομάδας στέλνουν μια λίστα με τρόφιμα που χρειάζονται και από το κάθε εστιατόριο ζητούν ένα συγκεκριμένο προϊόν. Έπειτα τα τρόφιμα χωρίζονται σε μερίδες και διανέμονται. Η προσπάθεια είναι συλλογική και αυτό είναι το μεγάλο ατού της. Αντί να προσφέρονται έτοιμα τα τρόφιμα ως μια παθητική δράση, οι γονείς συμμετέχουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να αισθάνονται πως παρέχουν στα παιδιά τους εκείνο που χρειάζονται αλλά και τα παιδιά αποκτούν μια χρήσιμη οπτική για τη ζωή αφού βλέπουν τους γονείς να δουλεύουν για να αποκτήσουν αυτό που χρειάζονται, όχι να περιμένουν παθητικά να τους δοθεί.

Μια φορά τον μήνα ο «Άρτος και Αγάπη» μαγειρεύει με τα παιδιά του Ιδρύματος Χατζηκώνστα. Τα παιδιά συμμετέχουν στο εργαστήρι και παρασκευάζουν τη συνταγή ομαδικά υπό τις οδηγίες κάποιου σεφ. Στη διαδικασία ετοιμασίας του γεύματος, το παιδί γεμίζει από εικόνες και μυρωδιές μιας ιεροτελεστίας που ενδυναμώνει τους οικογενειακούς δεσμούς αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη για όλους. Όπως λένε εμπνευστές του εγχειρήματος, «ενισχύεται έτσι το δικαίωμα του κάθε παιδιού για ένα σωστό οικογενειακό γεύμα».

Αλληλεγγύη δεν σημαίνει ελεημοσύνη. Σημαίνει μοιρασιά, ανταλλαγή, προσφορά. Σημαίνει πως εκτός από τον άρτο, χρειάζεται και λίγη αγάπη.

Πηγή