Greek villages: Δύο νέοι άντρες υμνούν την ομορφιά της Ελλάδας μέσα από έναν λογαριασμό στο Instagram

Ζαγοροχώρια, Φωτογραφία: By Vasilis_Liappis/Shutterstock

Δυο φίλοι, ο Πολυχρόνης Καμπισόπουλος και ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκος, με καταγωγή από την Πάτρα και την Λακωνία αντίστοιχα, ξεκίνησαν τον Μάϊο του 2018 το «Greek Villages».

Βλέποντας φωτογραφίες από τις διακοπές στα χωριά τους, άρχισαν να συζητούν το πόσο πολύ θα βοηθούσε σε διάφορα επίπεδα το να γνωρίζαμε όλοι οι Έλληνες ουσιαστικά και σε βάθος τη χώρα μας.

Οι δυο φίλοι συμφώνησαν πως η πραγματική γνωριμία με τον ίδιο μας τον τόπο έχει να κάνει με την «επιστροφή» στις ρίζες μας που δεν είναι άλλες από τα χωριά μας και σκέφτηκαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Το «Greek Villages» λοιπόν δημιουργήθηκε από δύο νέους ανθρώπους στο Instagram και το Facebook ως ένα μέσο για να γνωρίσουν και να έρθουν οι ίδιοι πιο κοντά στις ρίζες τους και ταυτόχρονα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με το ευρύ κοινό.

Πρόκειται για έναν ξεχωριστό λογαριασμό στα social media που υμνεί τις ομορφιές της Ελλάδας και τα ελληνικά χωριά μέσα από τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι ίδιοι από τα ταξίδια τους.

Hδη η πρωτοβουλία τους αυτή έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Έχει πάνω από 8.000 ακολούθους στο Instagram, ενώ τα hashtags των επισκεπτών με το #Greekvillages έχουν ξεπεράσει τα 4.000.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους δημιουργούς του Greek Villages και να τους θέσουμε κάποια από τα ερωτήματα που μας γεννήθηκαν για την πρωτοβουλιά αυτη.

(Από αριστερά) Πολυχρόνης Καμπισόπουλος -Στο δρόμο για το νησάκι Μονή της Αίγινας/ Κωνσταντίνος Σπυριδάκος -Από το κάστρο του Μολύβου στη Λέσβο
(Από αριστερά) Πολυχρόνης Καμπισόπουλος -Στο δρόμο για το νησάκι Μονή της Αίγινας/ Κωνσταντίνος Σπυριδάκος -Από το κάστρο του Μολύβου στη Λέσβο

Οι φωτογραφίες που βλέπουμε στο Greek Villages είναι τραβηγμένες από εσάς τους ίδιους;

Η αγάπη μας για την φωτογραφία ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ξεκινήσαμε αυτό το account και αν και λόγω δουλειάς δεν μας δίνεται η ευκαιρία να ταξιδεύουμε πολύ συχνά, ωστόσο οι περισσότερες εικόνες προέρχονται από εμάς. Υπάρχουν ωστόσο και άνθρωποι του οικογενειακού και φιλικού μας περιβάλλοντος, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας εικόνες και εμπειρίες τους από τα ταξίδια τους.

Χερρόνησος Σίφνος, Φωτογραφία: Greek villages
Χερρόνησος Σίφνος, Φωτογραφία: Greek villages

Γιατί επιλέξατε έναν γάιδαρο για το κεντρικό πρόσωπο του Greek Villages; 

Τις πρώτες ημέρες του GreekVillages αναζητούσαμε έναν ισχυρό συμβολισμό που θα το εκπροσωπεί, κάτι που θα ταίριαζε σε αυτό που λέμε ελληνικό χωριό. Ανατρέξαμε στις μνήμες των παιδικών μας χρόνων: στις αγκαλιές του παππού και της γιαγιάς που με ανυπομονησία μας περίμεναν να έρθουμε από την Αθήνα για τις διακοπές μας και στα παιχνίδια με τους φίλους μας στους δρόμους του χωριού και ό,τι θυμόμασταν από την ελληνική ύπαιθρο.

Η εικόνα ενός γάιδαρου ήταν και για τους δύο μία οικεία και ευχάριστη εικόνα που ξυπνούσε θετικά συναισθήματα. Μάλιστα, λίγες ημέρες αφότου πήραμε την απόφαση να είναι ο γάιδαρος το κεντρικό σύμβολο του Greek Villages προέκυψε και η δημοσιότητα με τους εκμετάλλευση των γάιδαρων σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, οπότε θεωρήσαμε πως ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξουμε πως ο γάιδαρος στις δικές μας μνήμες ζούσε ελεύθερος και ξεσαμάρωτος.

Greek villages
Greek villages

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα ελληνικά χωριά που ανεβάζετε;

Κάθε χωριό είναι ξεχωριστό όποια εποχή του χρόνου κι αν το επισκεφτείς και καθένα έχει σίγουρα έναν λόγο για να πας. Κάθε ταξίδι μας στα ελληνικά χωριά λοιπόν γνωρίζουμε πως θα μας χαρίσει μια σημαντική εμπειρία και γι’ αυτό περισσότερο μας απασχολεί να βρούμε τον χρόνο να ταξιδεύουμε παρά το πού θα πάμε. Όπως θα δείτε στο account μας προσπαθούμε να έχουμε έναν αφιερωματικό χαρακτήρα στους προορισμούς. Για παράδειγμα δεν βάζουμε ένα post από ένα χωριό της Λακωνίας και μετά από ένα χωριό της Αχαΐας κ.ο.κ. αλλά προσπαθούμε να έχουμε μια σειρά από εικόνες που να δείχνουν συνολικά αυτό που εμείς «είδαμε» στον προορισμό. Παράλληλα ανεβάζουμε στα stories μας επιπλέον φωτογραφίες και βίντεο από τον προορισμό ώστε να μπορούν οι χρήστες/ ακόλουθοι να δουν επιπλέον εικόνες από το ταξίδι μας.

Πλύτρα Λακωνίας, Φωτογραφία: Greek villages
Πλύτρα Λακωνίας, Φωτογραφία: Greek villages

Πόσο συχνά ταξιδεύετε εντός Ελλάδας και με ποιο κριτήριο βγάζετε φωτογραφίες ενός τόπου;

Στόχος μας είναι να ταξιδεύει ο καθένας μας σε έναν προορισμό εντός Ελλάδας κάθε μήνα. Είναι στην υποκειμενική μας κρίση τι θα βγάλουμε φωτογραφία και τι όχι. Επιδιώκουμε να αποτυπώνεται η ατμόσφαιρα, οι φυσικές ομορφιές, οι γεύσεις και το κυριότερο οι άνθρωποι και ο τρόπος ζωής τους όπως εμείς τα ζούμε. Το ταξίδι είναι ένα ελεύθερο βίωμα. Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία από κάθε τόπο που, ομολογουμένως, έχουν ενδιαφέρον αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτά.

Αστυπάλαια, Φωτογραφία: Greek villages
Αστυπάλαια, Φωτογραφία: Greek villages

Έχετε συγκεντρώσει πάνω από 8.000 followers στο Instagram. Πού θέλετε να φτάσετε; 

Θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε -και όχι εμείς, αλλά το μήνυμά μας. Σε λιγότερο από έναν χρόνο περίπου που τρέχουμε το account υπάρχει εξαιρετική ανταπόκριση τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Είναι εντυπωσιακό για εμάς, από τα μηνύματα που λαμβάνουμε, το πόσοι ξένοι τουρίστες θέλουν να γνωρίσουν τη χώρα μας σε βάθος, ξεπερνώντας την απλή αναζήτηση των γνωστών προορισμών στις μεγάλες διαδικτυακές τουριστικές πλατφόρμες και ζητώντας να μάθουν τις μικρές λεπτομέρειες της ελληνικής υπαίθρου. Περισσότεροι από 2.000 έχουν κάνει tag το Greek Villages στις φωτογραφίες τους ενώ πάνω από 4.000 έχουν χρησιμοποιήσει το hashtag #greekvillages.

Ερεσός Λέσβου, Φωτογραφία: Greek villages
Ερεσός Λέσβου, Φωτογραφία: Greek villages

Ποιο ελληνικό χωριό σας έκλεψε την καρδιά και για ποιο λόγο; 

Από τα πιο όμορφα ελληνικά χωριά για εμάς είναι το Νυμφαίο στη Β. Ελλάδα, το Δίκορφο στα Ζαγοροχώρια, το Μεγάλο Χωριό στο Καρπενήσι, η Άνω Χώρα και ο Πλάτανος της Ορεινής Ναυπακτίας, η Δημητσάνα στην Ορεινή Αρκαδία, τα Μεστά και το Πυργί της Χίου, ο Βώλακας της Τήνου, η Πέτρα και η Αγιάσος της Λέσβου.

Κ.Σ.: Η Αγιάσος δεν μοιάζει με κανένα άλλο χωριό της Λέσβου και τολμώ να πω πως όμοιό του δύσκολα συναντά κανείς στη νησιωτική Ελλάδα. Το παραδοσιακό της χρώμα, οι παραδοσιακές τέχνες όπως η κεραμική και η ξυλογλυπτική που διατηρούνται ακμάζουσες, ο πλούσιος μουσικός πολιτισμός, ο ναός της Παναγίας με το περίφημο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, και βέβαια η μαγευτική φύση και ο επιβλητικός Όλυμπος συνθέτουν εικόνες που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη μου.

Π.Κ: Ο Βώλακας της Τήνου, με τα λιγοστά κάτασπρα σπιτάκια του, ακουμπισμένα σε τεράστιους ηφαιστειογενείς ογκόλιθους συνθέτει ένα μοναδικό θέαμα που παραπέμπει σε ένα σεληνιακό τοπίο. Από το χωριό ξεκινούν υπέροχα μονοπάτια προς την Αγάπη, το Φαλατάδο και τα γύρω χωριά που αξίζει να περπατήσει κανείς, ενώ τα περιποιημένα ταβερνάκια του σερβίρουν φουρτάλιες, τοπικά λουκάνικα και γλυκά του κουταλιού, τα οποία σε συνδυασμό με το χαμόγελο που σερβίρονται και τη γαλήνη της Τήνου σε κάνουν να θες πάντα να γυρνάς.

Μεστά Χίου, Φωτογραφία: Greek villages
Μεστά Χίου, Φωτογραφία: Greek villages

Θα μπορούσατε να ζήσετε για πάντα στην ύπαιθρο;

Κ.Σ.: Έζησα για περίπου 12 χρόνια στη Λέσβο: τα 6 ως φοιτητής και τα τελευταία 6 χρόνια ως εργαζόμενος. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που είχα την μοναδική εμπειρία και ευκαιρία να περάσω μερικά από τα δημιουργικά μου χρόνια σε αυτό το υπέροχο νησί. Αναμφισβήτητα, η ζωή μακριά από τις μεγαλουπόλεις σε μαθαίνει να σέβεσαι τον εαυτό σου, να αξιοποιείς δημιουργικά και σωστά τον χρόνο σου, να γνωρίζεις τους ανθρώπους ουσιαστικά και όχι τυπικά και να διακρίνεις τα πραγματικά προβλήματα. Άρα ναι, θα σας έλεγα πως με χαρά θα επέστρεφα σε αυτή τη ζωή. Πιστεύω πάντως πως, όσοι έχουμε τη χαρά να διαθέτουμε σπίτι σε κάποιο χωριό της ελληνικής υπαίθρου, ολοκληρώνοντας την εργασιακή μας «διαδρομή» στα αστικά κέντρα θα επιστρέψουμε στις ρίζες μας.

Π.Κ. Θα συμφωνήσω με τον Κωνσταντίνο. Έχοντας περάσει δεκάδες καλοκαίρια στα χωριά των Καλαβρύτων, πιστεύω πως έχω βιώσει σε αυτά τη μοναδική ηρεμία που συναντάς μακριά από το «θόρυβο» της μεγαλούπολης και κοντά στη φύση, μια ηρεμία που σε κάνει να ακούς πραγματικά τον εαυτό σου και τις επιθυμίες σου. Κύριο μέλημα μου λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσω έναν τρόπο ζωής που θα μου επιτρέπει να βρίσκω συχνά αυτή την τόσο αναζωογονητική ηρεμία.

Καλάβρυτα, Φωτογραφία: Greek villages
Καλάβρυτα, Φωτογραφία: Greek villages

Ποια μέρη είναι στα άμεσα σχέδιά σας να επισκεφτείτε;

Είμαστε στην αρχή της άνοιξης και όλοι οι προορισμοί είναι στο… τραπέζι. Στον σχεδιασμό μας έχουμε σίγουρα ένα ταξίδι στη Λέσβο όπου θα επισκεφθούμε τον Μόλυβο, την Ερεσό και την Αγιάσο. Παράλληλα στα πλάνα μας είναι μια επίσκεψη στα Ζαγοροχώρια και στο Πάπιγκο, ενώ ήδη κάνουμε την έρευνά μας για τις καλοκαιρινές μας διακοπές ανάμεσα σε προορισμούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Μόλυβος Λέσβου, Φωτογραφία: Greek villages
Μόλυβος Λέσβου, Φωτογραφία: Greek villages

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον του Greek Villages;

Καθημερινά κάνουμε και από μία σκέψη για το Greek Villages. Τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κόσμο μας βάζουν σε δρόμους που, είναι αλήθεια, δεν πιστεύαμε πως θα μπαίναμε όταν ξεκινούσαμε. Σύντομα θα έχετε νέα μας…

Αγιος Στέφανος στο Μανταμάδο Λέσβου, Φωτογραφία: Greek villages
Αγιος Στέφανος στο Μανταμάδο Λέσβου, Φωτογραφία: Greek villages

Greek villages στο Instagram

Greek villages στο Facebook

Πηγή