Μια ομάδα συγκεντρώνει τρόφιμα από εστιατόρια της Αθήνας και τα μοιράζει σε άπορες οικογένειες

Μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας στηρίζουν τη δράση «Άρτος και Αγάπη», με την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων που επωφελούνται από αυτή

Από τον Άκη Κατσούδα

Η είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου το τελευταίο διάστημα: «Δεκάδες εστιατόρια της Αθήνα προσφέρουν μέσω του οργανισμού “Άρτος και Αγάπη” τρόφιμα μακράς διάρκειας σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Ο Αργύρης Ζαννιάς, μαζί με την ομάδα του, σχεδόν τρία χρόνια πριν, τον Μάρτιο του 2016, δημιουργούν το «Άρτος και Αγάπη», τον οργανισμό που βρίσκεται πίσω από τη δράση.

«Οφείλω να σας ομολογήσω ότι εξεπλάγην από το πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι επαγγελματίες εστιατορίων και τροφίμων. Εμείς δεν περιμέναμε αυτήν τη στήριξη. Είναι συγκινητικό το πόσο θερμά μας έχουν αγκαλιάσει. Δεν μπορώ να σας τους αναφέρω όλους, έναν έναν, αν και θα έπρεπε. Οι πρώτοι που μας βοήθησαν ήταν τα εστιατόρια Vezené, Cookoovaya, CTC, Malconi’s αλλά και όλοι οι υπόλοιποι του κλάδου είναι ευαισθητοποιημένοι και αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό» εξηγεί ο ίδιος σήμερα στη LiFO.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Κάθε μήνα τα μέλη του «Άρτος και Αγάπη» στέλνουν μια λίστα με τα τρόφιμα που θα ήθελαν τα εστιατόρια να παραγγείλουν για την προσφορά. Από το καθένα ξεχωριστά ζητούν να προμηθευτεί ένα συγκεκριμένο προϊόν προκειμένου να υπάρχει ποικιλία υλικών.

Στόχος μας δεν είναι, μόνο, να παρέχουμε βοήθεια στους γονείς, αλλά το πως θα μπορούν να γίνουν και εκείνοι ενεργά μέλη των δράσεων και όχι να δέχονται παθητικά τα τρόφιμα.

Η λίστα στηρίζεται κυρίως στα προϊόντα μεσογειακής διατροφής και συνάμα μακράς διάρκειας: όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι. Πριν από τη συγκομιδή είχαν, μάλιστα, επικοινωνία με τον ΕΦΕΤ για τη διαδικασία συγκομιδής και διανομής.

«Από εκεί και πέρα η δυσκολία μας είναι ότι δεν έχουμε τους οικονομικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα ώστε να γίνουμε πιο δυνατός οργανισμός και να έχουμε μεγαλύτερη εμβέλεια» σημειώνει ο ίδιος από το Orange Grove, τον πολυχώρο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην πρεσβεία της Ολλανδίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Η καινοτομία, ωστόσο, της συγκεκριμένης δράσης έχει να κάνει με το γεγονός πως οι ωφελούμενοι γονείς είναι αυτοί που μαζί με τη βοήθεια εθελοντών του οργανισμού και της κοινωνικής υπηρεσίας του εκάστοτε Δήμου, αναλαμβάνουν την ισόποση μεριδοποίηση των τροφίμων που λαμβάνουν.

«Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι ωφελούμενοι δεν εισπράττουν παθητικά τη διανομή του φαγητού, αλλά παίζουν ενεργό ρόλο καθώς συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή. Με τη συμμετοχή τους τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους, γιατί δεν τους χαρίζονται τα τρόφιμα λόγω αδυναμίας, αλλά επειδή οι ίδιοι δρουν ενεργά.

»Επίσης, το παιδί βλέπει τον γονιό να “παλεύει” για τα αγαθά του σπιτιού. Αποτελεί ένα θετικό πρότυπο για εκείνο. Έτσι, ενδυναμώνονται οι δεσμοί της οικογένειας, μέσω της διαδικασίας του μαγειρέματος και του γεύματος στο σπίτι».

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα «σχήμα συνεργατικό», σύμφωνα με τον κ. Ζαννιά, από τις παραγγελίες των εστιατορίων μέχρι την προσφορά.

Η ομάδα αυτή την περίοδο στηρίζει με τρόφιμα περίπου 80 οικογένειες. Τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό των οικογενειών που έχουν ανάγκη τη βοήθεια έχουν έρθει σε επικοινωνία με τις κοινωνικές υπηρεσίες δύο δήμων, μέχρι στιγμής, του Αμαρούσιου και της Δάφνης – Υμηττού.

Η ομάδα αυτή την περίοδο στηρίζει με τρόφιμα περίπου 80 οικογένειες. Τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό των οικογενειών που έχουν ανάγκη τη βοήθεια έχουν έρθει σε επικοινωνία με τις κοινωνικές υπηρεσίες δύο δήμων, μέχρι στιγμής, του Αμαρούσιου και της Δάφνης – Υμηττού.

«Ο λόγος που συνεργαζόμαστε με δήμους είναι γιατί εκείνοι γνωρίζουν ποιοι δημότες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Στόχος μας δεν είναι μόνο να παρέχουμε βοήθεια στους γονείς, αλλά το πώς θα μπορούν να γίνουν και εκείνοι ενεργά μέλη των δράσεων και όχι να δέχονται παθητικά τα τρόφιμα.

»Ξέρετε, στα χρόνια της κρίσης και της ανεργίας ένα μεγάλο μέρος των γονιών παραιτούνται, με το άγχος για το πώς θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες να τους κυριεύει.

»Αρκετοί ήταν διστακτικοί στην αρχή, που είναι και λογικό γιατί πρέπει να χτιστεί μια σχέση ανάμεσα σε εκείνους και εμάς, σχετικά με το ποιοι είμαστε και τι ακριβώς παρέχουμε και ζητάμε απ’ αυτούς. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που τους άρεσε από την αρχή και ήταν πολύ ανοιχτοί στην ιδέα. Έχει να κάνει με το πώς το βλέπει ο καθένας.

»Το πιο βασικό για μας, βέβαια, είναι να ξέρουν πως υπάρχει ένας άνθρωπος που τους ακούει και τους αποδέχεται. Να μην αισθάνονται πως αυτοί είναι κατώτεροι και εμείς αυτοί που πάμε να τους βοηθήσουμε. Να μη νιώθουν ότι η φτώχεια είναι ντροπή. Αυτό το στερεότυπο προσπαθούμε να σπάσουμε με όλες αυτές τις δράσεις» συμπληρώνει.

Μαζί με τη συγκομιδή τροφίμων στους δήμους, μια φορά τον μήνα ο «Άρτος και Αγάπη» επισκέπτεται το ίδρυμα Χατζηκώστα και μαγειρεύει με τα παιδιά που ζουν εκεί, παρουσία κάποιου γνωστού σεφ.

«Αυτό βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες και πρότυπα του χώρου της εστίασης και να τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό».

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο εργαστήρι παρασκευάζουν μια συνταγή ομαδικά. «Σκοπός της δράσης είναι να συνεργαστούν, να χαρούν και να συμμετάσχουν σε μια δημιουργική διαδικασία, μια δυνατότητα που, λόγω συνθηκών, δεν τους δίνεται συχνά. Έτσι δημιουργούνται δεσμοί φιλίας, αγάπης και φροντίδας μεταξύ των παιδιών. Η συμμετοχή σε αυτές και τις δράσεις είναι εξαιρετικά σημαντική για την ψυχολογία και τη δημιουργικότητά τους» εξηγεί ο κ. Ζαννιάς.

«Όλα ξεκίνησαν επειδή προέρχομαι από μια οικογένεια που ζούσε στο όριο της φτώχειας. Ξέρω πώς είναι για έναν γονιό και για ένα παιδί να βρίσκεται σε μια τέτοια θέση. Μεγαλώνοντας αποφάσισα πως θέλω να κάνω κάτι για αυτό. Ξέρεις, ένα από τα χειρότερα πράγματα για έναν άνθρωπο που ζει έτσι είναι η αδράνεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

»Γι’ αυτόν, λοιπόν, τον λόγο η ιδέα του “Άρτος και Αγάπη” γεννήθηκε όχι μόνο για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, αλλά για να τους ενεργοποιήσουμε να γίνουν τα σωστά παραδείγματα για τα παιδιά τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Για μας αυτό είναι σημαντικό.

Γιατί όπως λέει μια κινέζικη παροιμία ”Δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα ζήσει μια μέρα, μάθε του να ψαρεύει και θα ζήσει μια ζωή”».

Info
info@artoskaiagapi.gr
Facebook: Άρτος και Αγάπη 

Πηγή