Αρχή του τέλους για το πλαστικό καλαμάκι

Τα everest είναι η πρώτη αλυσίδα εστίασης στην Ελλάδα η οποία στις 18 Φεβρουαρίου 2019 κατάργησε το πλαστικό καλαμάκι αντικαθιστώντας το με το φιλικό στο περιβάλλον βιοδιασπώμενο καλαμάκι (PLA)

Στις 18 Φεβρουαρίου, προχωρώντας σε μια σημαντική κίνηση για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η εταιρεία everest ανακοίνωσε ότι καταργεί το πλαστικό καλαμάκι και το αντικαθιστά με καλαμάκι βιοδιασπώμενο, φιλικό προς στο περιβάλλον.

Τα everest, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστίασης στην Ελλάδα με περισσότερα από 200 σημεία πώλησης και χιλιάδες εργαζόμενους, είναι η πρώτη ελληνική αλυσίδα που καταργεί το πλαστικό καλαμάκι, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και της δέσμευσής της για διαρκή βελτίωση στους τομείς της συσκευασίας, της ανακύκλωσης και της γενικότερης περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Μεγάλες διεθνείς εταιρείες της τροφικής αλυσίδας σε ΗΠΑ και Ευρώπη (ακόμη και η Alaska Airlines, μια από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες με περιβαλλοντική συνείδηση) καταργούν τα καλαμάκια και τους αναδευτήρες μιας χρήσης από πλαστικό ανταποκρινόμενες στην απαίτηση του κοινού για ανάληψη δράσης εναντίον ενός προϊόντος το οποίο φαντάζει μεν απλό και αθώο, στην πραγματικότητα όμως βλάπτει σοβαρά τους ωκεανούς, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών.

Τόνοι πλαστικών επιπλέουν στους ωκεανούς του πλανήτη μας

Οι αριθμοί μιλούν καθαρά για το μέγεθος της βλάβης. Περίπου 8 εκατ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες κάθε χρόνο, από τους οποίους 236.000 τόνοι είναι μικροπλαστικά, δηλαδή μικροσκοπικά κομμάτια που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 4,75mm, ενώ σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Sciencemag.org υπολογίζεται ότι περισσότερα από 5 τρισ. πλαστικά αντικείμενα βάρους 268.940 τόνων επιπλέουν στους ωκεανούς του πλανήτη μας.

Το ακόμη χειρότερο νέο όμως είναι ότι την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με δημοσίευμα του nationalgeographic.com, αυτός ο όγκος θα αυξηθεί, εκτός και αν βρεθούν τρόποι συλλογής και επεξεργασίας των αποβλήτων.

Τα πλαστικά καλαμάκια μπορεί μεν να μην είναι στην κορυφή των ειδών που μολύνουν, συμβάλλουν όμως επίσης γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανάληψη δράσης από όλους μας.  Μόνο στις ΗΠΑ πετιούνται καθημερινά 500 εκατ. καλαμάκια, ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρσι υπολογίζεται ότι 8,3 δισ. πλαστικά καλαμάκια μολύνουν τις παραλίες του πλανήτη.

Υπολογίζεται ότι 8,3 δισ. πλαστικά καλαμάκια μολύνουν τις παραλίες του πλανήτη

Για σκεφτείτε: στην πραγματικότητα μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς πλαστικά καλαμάκια, είναι κάτι που δεν απαιτεί δραστικές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.

Τι είναι τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία everest λανσάρει τώρα τα φιλικά προς το περιβάλλον βιοδιασπώμενα καλαμάκια που έχουν ως βασικό συστατικό το PLA*, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες φυτικές πρώτες ύλες όπως το άμυλο καλαμποκιού και ζαχαροκάλαμου.

Η εταιρεία everest λανσάρει τώρα τα φιλικά προς το περιβάλλον βιοδιασπώμενα καλαμάκια που έχουν ως βασικό συστατικό το PLA

Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια διασπώνται με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Συνεπώς, κατά την απόρριψή τους δεν συμβάλλουν στα απόβλητα μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, όπως το πλαστικό καλαμάκι. Δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν, αφού αποσυντίθενται όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα, για παράδειγμα τα υπολείμματα φαγητού.

*PLA: βιοδιασπάσιμος πολυεστέρας που παράγεται από φυτικό άμυλο

Η δέσμευση των everest

Η ενασχόληση της εταιρείας everest με το περιβάλλον πάει πίσω αρκετά χρόνια, αφού μια από τις βασικές αρχές της είναι να χρησιμοποιεί το μέγεθος και την τεχνογνωσία της για να συνεισφέρει στο κοινό καλό.

Ειδικότερα, σε μια προσπάθεια να συμβάλλει έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει ορίσει ως προτεραιότητά της τη διαρκή επένδυση στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Ετσι έχει σχεδιάσει και υλοποιεί διαχρονικά μια σειρά κινήσεων, όπως:

Ποτήρι για καφέ από bamboo που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί (Εverest/Facebook)

  • Σταδιακή αντικατάσταση του πλαστικού αναδευτήρα με αντίστοιχο ξύλινο
  • Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στα καταστήματα everest (ποτήρι bamboo, θερμός, υφασμάτινη τσάντα)  προσφέροντας στους πελάτες τους την εναλλακτική να μην χρησιμοποιούν συσκευασίες μιας χρήσης
  • Σύστημα ανακύκλωσης: Σταδιακή τοποθέτηση στα καταστήματα everest ειδικών κάδων για ανακυκλώσιμα υλικά
  • Παράλληλα γίνονται και άλλες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση όπως συλλογή λαδιού τηγανίσματος και παρεμβάσεις βελτίωσης των δεικτών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και κατανάλωσης νερού

Και όλοι εμείς όμως μπορούμε επίσης να συμβάλλουμε στη συλλογική προσπάθεια.

Τι μπορούμε να κάνουμε ατομικά

Ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικές συνήθειες, και είναι στο χέρι όλων μας να αποφασίσουμε αν έχει νόημα να αλλάξουμε κάποιες από αυτές ώστε να συνεισφέρουμε όλοι μαζί σε αυτό το σκοπό. Ιδού μερικές ιδέες που προτείνουν τα everest στους πελάτες τους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια:

  • Στα everest ετοιμάζουν με χαρά τον αγαπημένο σας καφέ στο δικό σας ποτήρι αρκεί να το έχετε μαζί σας
  • Όταν παραγγέλνετε καφέ, σκεφθείτε … σας χρειάζεσαι οπωσδήποτε το καπάκι; Αν πιστεύετε ότι κάποιες φορές μπορείτε να το αποφύγετε, είναι κι αυτός ένας τρόπος να συνεισφέρετε κι εσείς στην μείωση των υλικών συσκευασίας μιας χρήσης
  • Ακόμα και αν ο αναδευτήρας είναι ξύλινος, δεν παύει να είναι άλλο ένα υλικό συσκευασίας που ίσως να μη χρειάζεσαι κάποιες φορές

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δέσμευση και τις πρωτοβουλίες των everest σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, επισκεφθείτε το wegogreen.everest.gr.\

Κεντρική εικόνα: Σύντομα το πλαστικό καλαμάκι θα αποτελεί παρελθόν… | Shutterstock

Πηγή