Όσκαρ 2019: Κουαρόν και Πράσινο Βιβλίο οι μεγάλοι νικητές

Με λίγες εκπλήξεις, ανάμεσα στις οποίες και η επικράτηση της Ολίβια Κόλμαν έναντι της Γκλεν Κλόουζ, τρία βραβεία για το Πράσινο Βιβλίο -ανάμεσα στα οποία και εκείνο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς- και μόνο το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, τελείωσε η 91η απονομή των Βραβείων Όσκαρ.

Το «Green Book» (Πράσινο Βιβλίο) του Πιτερ Φάρελι κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, σε μία βραδιά χωρίς κεντρικό… παρουσιαστή και μεγάλες συγκινήσεις. Ο Αλφόνσο Κουαρόν και το «Ρόμα» κέρδισαν τα βραβεία Σκηνοθεσίας, Ξενόγλωσσης Ταινίας και Φωτογραφίας. Το «Bohemian Rapsody» κέρδισε τέσσερα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων το Α’ Ανδρικού Ρόλου στον Ράμι Μάλεκ.

Η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου «έφυγε» τελικά μόνο με το ένα από τα δέκα Όσκαρ που ήταν υποψήφιο, αυτό του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν. Το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου δόθηκε στην Ρετζίνα Κίνγκ και ο Μαχέρσαλα Αλί κέρδισε το Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για το «Green Book».

Η βραδιά ξεκίνησε χωρίς παρουσιαστή αλλά με Queen και Άνταμ Λάμπερτ:

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Η ταινία «Το Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι αποδείχθηκε τελικά η… ευνοούμενη της 91ης τελετής απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου καθώς απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο Πίτερ Φαρέλι μίλησε για το νόημα της αγάπης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της ταινίας Βίγκο Μόρτενσεν και ευχαρίστησε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την Οκτάβια Σπένσερ, και όσους ενεπλάκησαν στην ταινία. Το βραβείο απένειμε στον Φαρέλι η Τζούλια Ρόμπερτς.

Το «Πράσινο Βιβλίο» βασίζεται σε πραγματική ιστορία και έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών.

Στην ταινία ο Μαχέρσαλα Αλί (Όσκαρ Β’ Αντρικού ρόλου) υποδύεται τον βιρτουόζο Ντον Σέρλι, έναν Αφροαμερικανό πιανίστα της τζαζ ο οποίος, σε πείσμα των φυλετικών διακρίσεων της δεκαετίας του ’60, αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια ριψοκίνδυνη μουσική περιοδεία σε μερικές από τις πιο πολιτείες του αμερικανικού Νότου όπου ο ρατσισμός είναι πιο κραταιός.

Για να φέρει σε πέρας το πολύ δύσκολο ταξίδι, ο Σέρλι προσέλαβε ως σοφέρ και προστάτη του έναν Ιταλοαμερικανό μπράβο από το Μπρονξ τον Τόνι Βαλελόνγκα – τον ενσαρκώνει ο Βίγκο Μόρτενσεν.
Η «προσωπική υπόθεση» του Αλφόνσο Κουαρόν για το «Ρόμα»
Ο Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας για το «Ρόμα», το ασπρόμαυρο, προσωπικό ταξίδι αναμνήσεων του σκηνοθέτη από το Μεξικό.

Πρόκειται για τον πρώτο δημιουργό που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο με μια ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση, ισπανόφωνη ταινία.

«Ποτέ δεν θα βαρεθώ να βρίσκομαι εδώ!» είπε ο Αλφόνσο Κουαρόν, ευχαριστώντας τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό και την οικογένειά του. Ο περσινός νικητής του Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ήταν εκείνος που απένειμε το βραβείο στον Κουαρόν.

Βασισμένος στις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας στην Πόλη του Μεξικού, ο Κουαρόν στο «Ρόμα» επικεντρώνεται στην καθημερινή ρουτίνα μας μεσοαστικής οικογένειας και της οικιακής βοηθού της κατά τη διάρκεια ενός έτους που θα αλλάξει δραματικά τις ζωές τους.

Συνυποψήφιοι του για το βραβείο Σκηνοθεσίας ήταν ο Γιώργος Λάνθιμος («Ευνοούμενη»), ο Σπάικ Λι («BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση»), ο Πάβελ Παβλικόφσκι («Ψυχρός Πόλεμος»), και ο Ανταμ ΜακΚέι («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»).

Συνυποψήφιοι του για το βραβείο Φωτογραφίας ήταν ο Λούκας Ζαλ («Ψυχρός Πόλεμος»), ο Καλέμπ Ντεσανέλ («Never Look Away»), ο Ρόμπι Ράιαν («Ευνοούμενη») και ο Μάθιου Λιμπατίκ («Ένα Αστέρι Γεννιέται»).

Στον Ράμι Μάλεκ το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το «Bohemian Rhapsody»

Η «μεταμόρφωση» του Ράμι Μάλεκ στον θρυλικό frontman των Queen, τον Φρέντι Μέρκιουρι, στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ, χάρισε στον Αμερικανό ηθοποιό το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Η βράβευση του κάνει τον 37χρονο Μάλεκ έναν από τους νεότερους νικητές στη συγκεκριμένη κατηγορία.

«Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με φέρατε εδώ, όλους όσοι με βοηθήσατε, στοιχηματίσατε πάνω μου, κι ας μην ήμουν η πιο προφανής επιλογή. Είμαι γιος μεταναστών από την Αίγυπτο, Αμερικανός πρώτης γενιάς κι η ιστορία μου γράφεται τώρα. Είμαι ευγνώμων σε όποιον πίστεψε σε μένα, θα κρατήσω αυτή τη στιγμή σαν θησαυρό» είπε ο Μάλεκ, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Queen και τους συντελεστές της ταινίας – πλην του σκηνοθέτη της, του Μπράιαν Σίγνκερ, που απολύθηκε μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που ήρθαν στο φως.

Συνυποψήφιοι του Ράμι Μάλεκ ήταν οι Κρίστιαν Μπέιλ («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»), Μπράντλεϊ Κούπερ («Ένα Αστέρι Γεννιέται»), Γουίλεμ Νταφόε («Στην Πύλη της Αιωνιότητας») και Βίγκο Μόρτενσεν («Πράσινο Βιβλίο»).

Στην Ολίβια Κόλμαν το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την «Ευνοούμενη»

Η Ολίβια Κόλμαν επικράτησε της Γκλεν Κλόουζ, κερδίζοντας το Όσκαρ A’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, όπου υποδύεται τη Βασίλισσα Άννα.

Αυτό ήταν και το μοναδικό βραβείο Όσκαρ για την ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος μετά την ανακοίνωση του βραβείου σηκώθηκε από τη θέση του και φίλησε συγκινημένος τη Βρετανίδα ηθοποιό.

«Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανένα, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Έμμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, τα παιδιά της που παρακολουθούν την τελετή από το σπίτι, και τον σύζυγό της, τον καλύτερό της φίλο εδώ και 20 χρόνια όπως είπε.

Πριν από τη σημερινή τελετή, η Βρετανίδα ηθοποιός είχε κερδίσει επίσης το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη Βενετία, τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ), το βραβείο BAFTA και πάνω από 30 ακόμα βραβεία Αμερικανικών Κριτικών Ενώσεων.

Συνυποψήφιες της στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Γκλεν Κλόουζ για το «Η Σύζυγος», η Mελίσα ΜακΚάρθι για το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;», η Γαλίτζα Απαρίθιο για το «Ρόμα» και η Lady Gaga για το «Ενα Αστέρι Γεννιέται».

Πήρε Όσκαρ η Lady Gaga – Καλύτερη Μουσική το Black Panther

Οι Λέιντι Γκάγκα, Μαρκ Ρόνσον, Άντονι Ροσομάντι και Άντριου Γουάιατ κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «Shallow» που ακούγεται στην ταινία «Ένα Αστέρι Γεννιέται».

Αυτό είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ για τη Lady Gaga με την διπλή υποψηφιότητα φέτος (τραγουδιού και Α΄ Γυναικείου Ρόλου), για την ερμηνεία της ως προστατευόμενη και ερωμένη ενός αυτοκαταστροφικού ροκ σταρ, που ξεπερνά τον μέντορα της.

Το «Shallow» ερμήνευσε η ίδια νωρίτερα ζωντανά, στη σκηνή του Dolby Theatre μαζί με τον Μπράντλεϊ Κούπερ – με το κοινό να τους αποθεώνει.

«Έχω δουλέψει πολύ σκληρά σε όλη μου τη ζωή. Δεν είναι μόνο η νίκη, αλλά το όνειρο, το να μην τα παρατάς, το να σηκώνεσαι όρθιος, όσες φορές κι αν σε απορρίψουν. Μην το βάζετε κάτω αν έχετε ένα όνειρο, αν έχετε πάθος δουλέψτε σκληρά», είπε συγκινημένη η Λέιντι Γκάγκα, η οποία ευχαρίστησε την Ακαδημία, τους συνεργάτες και την οικογένεια της.

Το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής απονεμήθηκε στον Λούντβιγκ Γκόρανσον, για το soundtrack του «Black Panther».

Στη Ρετζίνα Κινγκ το βραβείο B’ Γυναικείου Ρόλου

Η Ρετζίνα Κινγκ επικράτησε ίσως στην πιο απρόβλεπτη κατηγορία της οσκαρικής βραδιάς, κερδίζοντας Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει» του Μπάρι Τζένκινς.

«Είμαι παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί, αν έχεις την αγάπη και την υποστήριξη των γύρω σου» είπε συγκινημένη η ηθοποιός, παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο αφιέρωσε στον Τζέιμς Μπόλντουιν -τον συγγραφέα του βιβλίου που αποτέλεσε τη βάση του σεναρίου της ταινίας – ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τη μητέρα της.

Η Ρετζίνα Κινγκ ήταν η νικήτρια της Χρυσής Σφαίρας στην αντίστοιχη κατηγορία, ενώ βραβεύθηκε επίσης από αρκετές ενώσεις κριτικών.

Συνυποψήφιές της ήταν η Έιμι Ανταμς («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»), η Μαρίνα Ντε Ταβίρα («Ρόμα») και η Έμμα Στόουν και η Ρέιτσελ Βάις («Ευνοούμενη»).

Στον Μαχερσάλα Αλί το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

Μόλις δύο χρόνια μετά το Όσκαρ που έλαβε για το «Moonlight» κι έχοντας διακριθεί ήδη στις Χρυσές Σφαίρες, τα SAG, τα BAFTA και τα βραβεία αρκετών κριτικών ενώσεων, ο Μαχερσάλα Αλί κέρδισε το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι.

Πρόκειται για την δεύτερη βράβευση του ηθοποιού στη δεύτερη υποψηφιότητά του .

«Προσπάθησα να αποδώσω την ουσία του Δρ. Ντον Σέρλεϊ» είπε ο ηθοποιός παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή του Βίγκο Μόρτενσεν και τον σκηνοθέτη Πίτερ Φαρέλι, ενώ αφιέρωσε το βραβείο στην γιαγιά του που τον έπεισε πως ό,τι θέλει, μπορεί να το κάνει.

Συνυποψήφιοί του ήταν οι ‘Ανταμ Ντράιβερ («BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση»), Σαμ Έλιοτ («Ένα Αστέρι Γεννιέται»), Ρίτσαρντ Ι. Γκραντ («Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;») και Σαμ Ρόκγουελ («Vice: Δεύτερος στην Ιεραρχία»).

Αναλυτικά όλοι οι νικητές:

 

Καλύτερη Ταινία: «Πράσινο Βιβλίο»

Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Κουαρόν για το «Ρόμα»

Α’ Ανδρικός Ρόλος: Ράμι Μάλεκ για το «Bohemian Rhapsody»

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Ολίβια Κόλμαν για την «Ευνοούμενη»

Β’ Ανδρικός Ρόλος: Μαχερσάλα Αλί, για το «Πράσινο Βιβλίο»

B’ Γυναικείος Ρόλος: Ρετζίνα Κινγκ για το «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει»

Διασκευασμένο Σενάριο: Tσάρλι Βάχτελ, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτζ, Κέβιν Γουίλμοτ και Σπάικ Λι για το «BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση»

Πρωτότυπο Σενάριο: Νικ Βαλελόνγκα, Μπράιαν Κάρι και Πίτερ Φαρέλι για το «Πράσινο Βιβλίο»

Φωτογραφία: Αλφόνσο Κουαρόν για το «Ρόμα»

Κοστούμια: Ρουθ Ε. Κάρτερ για το «Black Panther»

Μοντάζ: Tζον Ότμαν για το «Bohemian Rhapsody»

Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία

Μουσική: Black Panther

Τραγούδι: Shallow από το «Ενα Αστέρι Γεννιέται» (Lady Gaga, Μαρκ Ρόνσον, Αντονι Ροσομάντι και ΑΝτριου Γουάιατ)

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χάνα Μπίτσλερ για το «Black Panther»

Οπτικά Εφέ: First Man

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν των Μπομπ Περσιτσέτι, Πίτερ Ράμσεϊ και Ρόντνεϊ Ρόθμαν

Ξενόγλωσση Ταινία: Ρόμα, Αλφόνσο Κουαρόν, Μεξικό

Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους: Free Solo

Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους: Period. End of Sentence

Μικρού Μήκους Ταινία – Animation: Bao

Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action: Skin

Μοντάζ Ήχου: Bohemian Rhapsody

Μιξάζ Ήχου: Bohemian Rhapsody