Το «Κορίτσι των Ναπάλμ» από το Βιετνάμ βραβεύτηκε για το έργο της για την ειρήνη

Κεντρική εικόνα: Η Κιμ Πουκ σε εκδήλωση το 2018. Στο φόντο, η εμβληματική φωτογραφία του 1972. |EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Η Κιμ Πουκ, που τιμήθηκε με το βραβείο Dresden, είχε γίνει σύμβολο κατά του πολέμου ενώ πλέον αγωνίζεται κατά της βίας και υπέρ των παιδιών που τραυματίζονται σε πολεμικές συγκρούσεις.

Η Κιμ Πουκ, το κορίτσι-σύμβολο του πολέμου στο Βιετνάμ που έτρεχε γυμνή να αποφύγει τις αμερικανικές βόμβες, βραβεύτηκε στη Γερμανία για τη δράση της υπέρ της ειρήνης.

Η 55χρονη, που ζει πλέον μόνιμα στον Καναδά, τιμήθηκε με το βραβείο Dresden για την υποστήριξη στο έργο της Unesco υπέρ των παιδιών που τραυματίζονται στους πολέμους, αλλά και για τις παρεμβάσεις της κατά της βίας και του μίσους.

Το βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο 10.000 ευρώ, γράφει ο Guardian.

Παραλήπτης του βραβείου στο παρελθόν υπήρξε, μεταξύ άλλων, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Η Πουκ ήταν μόλις εννέα ετών το 1972 όταν το χωριό της, στο Νότιο Βιετνάμ, βομβαρδίστηκε από την αμερικανική αεροπορίας με εμπρηστικές βόμβες (Ναπάλμ).

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να διαφύγουν όπως μπορούσαν, μεταξύ τους και η Πουκ, που έτρεχε κατατρομαγμένη, γυμνή και με μεγάλα εγκαύματα.

Τη σκηνή απαθανάτισε ο φωτογράφος Νικ Ουτ, ο οποίος βραβεύτηκε με Πούλιτζερ το 1973. Ο ίδιος πήγε την μικρή στο νοσοκομείο και απαίτησε από τους γιατρούς να την περιθάλψουν.

Είχε εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 30% του σώματός της, ενώ μόλις το 2015 άρχισε θεραπεία για τις ουλές της.

Πηγή