Μικρά επιχειρηματικά «θαύματα» από μαθητές

Από την Κωνσταντάτου Ελένη

Περισσότεροι από 3.000 μαθητές και μαθήτριες από γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας θα λάβουν μέρος εφέτος στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019», του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Με την καθοδήγηση και την υποστήριξη του ΣΕΝ/JA Greece, των καθηγητών και των εθελοντών (στελέχη επιχειρήσεων), τα παιδιά, μέσα σε λίγους μήνες, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουν πετύχει ένα «επιχειρηματικό θαύμα», καθώς έχουν κάνει πράξη τις πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες προτάσεις τους.

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες αντιλαμβάνονται ότι αυτό το project είναι υψηλού κύρους και με μεγάλη αξία για τη ζωή τους και την Ελλάδα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εφέτος θα δούμε έφηβους «επιχειρηματίες» από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμα και από τους Φούρνους Ικαρίας. Τα παιδιά είναι έτοιμα να μας καταπλήξουν με τις καινοτόμες ιδέες τους, που μπορούν να εξελιχθούν σε αληθινές επιχειρήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece κ. Μάρκος Βερέμης.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη του προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», κυρία Ελένη Χελιώτη, δήλωσε: «Διαπιστώνουμε εφέτος αυξημένο ενδιαφέρον και ευαισθητοποίηση των παιδιών από περιοχές όλης της Ελλάδας για επιχειρηματικές λύσεις που ανταποκρίνονται με καινοτόμο τρόπο σε καίριες κοινωνικές ανάγκες, όπως θέματα προσβασιμότητας/κινητικότητας ατόμων τρίτης ηλικίας και διαπολιτισμικής συνύπαρξης. Παραμένει βέβαια πάντα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ως αντικείμενο πολλών μαθητικών επιχειρήσεων και βασικός προβληματισμός των παιδιών, το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού και της αξιοποίησης νέων επαγγελματικών ευκαιριών, είτε υπό μορφή ενημέρωσης των νέων είτε με την έννοια της αξιοποίησης τοπικών προϊόντων».

Ε-learning παραδοσιακής μουσικής

Ανάμεσα στους εφετινούς συμμετέχοντες είναι οι 11 μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Κηφισιάς οι οποίοι θα λάβουν μέρος με την πρωτότυπη υπηρεσία εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων «Εράν music». Οπως και οι ίδιοι εξηγούν στη σελίδα της επιχείρησής τους: «Εράν σημαίνει να αγαπάς πολύ. Είναι το απαρέμφατο του αρχαίου ρήματος εράω-ερώ που βρίσκεται κρυμμένο στη μαγική λέξη έρωτας. Αυτή η λέξη μάς αντιπροσωπεύει καθώς είμαστε ερωτευμένοι με τη μουσική αλλά και την ίδια τη ζωή».

Η επιχείρησή τους, μέσω e-learning πλατφόρμας, έχει ως στόχο να μάθει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη χρήση παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Η πλατφόρμα απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε έμπειρους οργανοπαίκτες που επιθυμούν να διευρύνουν τη γνώση τους.

Με μελωδίες και τραγούδια βαθιά ριζωμένα στην καρδιά του λαού μας και την ιστορική του συνείδηση, η «eranmusic», χωρίς διακρίσεις και σύνορα αλλά μονάχα με μεράκι και αγάπη για την παράδοση, καινοτομεί στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης. Με σεβασμό στη λαϊκή παράδοση οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κηφισιάς, με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής.

Το πρόγραμμα των Μαθητικών Εμπορικών Εκθέσεων 2019 του ΣΕΝ/JA Greece

Το ΣΕΝ/JA Greece, για να τιμήσει τους μικρούς «επιχειρηματίες», για να τους φέρει σε επαφή με το αγοραστικό κοινό και για να αξιολογήσει τη δουλειά τους, διοργανώνει κάθε χρόνο δύο μεγάλες μαθητικές εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εκεί τα παιδιά παρουσιάζουν τα «έξυπνα» προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και αξιολογούνται από την κριτική επιτροπή του οργανισμού. Για πρώτη φορά εφέτος οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι δύο μαθητικές εμπορικές εκθέσεις του ΣΕΝ/JA Greece θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 στο «Mediterranean Cosmos» στη Θεσσαλονίκη για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, της Ρόδου και της Κρήτης. Την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 μαθητές από σχολεία της Κεντρικής, της Νότιας Ελλάδας και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου θα διαγωνιστούν στο «The Mall Athens», στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα με τις μαθητικές εμπορικές  εκθέσεις του προγράμματος ο παγκόσμιος οργανισμός Junior Achievement Worldwide, παράρτημα του οποίου είναι το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Eπίσης, για πρώτη φορά εφέτος, το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019» έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και στις δύο εκθέσεις θα συμμετάσχουν 100 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη τη χώρα, 60 στην Αθήνα και 40 στη Θεσσαλονίκη. Τo ΣΕΝ/JA Greece θα στήσει στα δύο εμπορικά κέντρα «περίπτερα» στα οποία οι μικροί επιχειρηματίες θα τοποθετήσουν τις αφίσες, τα φυλλάδια και τα «έξυπνα» προϊόντα τους, τα οποία θέτουν προς πώληση στο αγοραστικό κοινό. Τα περίπτερα των ομάδων επισκέπτεται και βαθμολογεί η κριτική επιτροπή του οργανισμού, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων των παιδιών διατίθενται σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.

Οι μαθητικές εμπορικές εκθέσεις θα ξεκινήσουν στις 09.00 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 15.00 με την απονομή των βραβείων – 3 στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» – που υλοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας – ωθεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στην καινοτομία, τους δίνει χαρά, ελπίδα και προοπτική για το επαγγελματικό τους μέλλον, ενώ δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε θερμά τους υποστηρικτές μας σε ένα έργο απαραίτητο για τα παιδιά και τη χώρα μας.

Πηγή