Φεστιβάλ Ιρανικών ταινιών και Πολιτιστική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο

Παρασκευή 1 έως Κυριακή 3 Φεβρουαρίου
Πνευματικό Κέντρο

Πρόγραμμα

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019
ώρα 20.00
Συνάντηση του βραβευμένου Ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμαντ Γκανεφάρντ με το Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου και το Τμήμα Υποκριτικής Τέχνης, Θεάτρου και Κινηματογράφου του ΔΙΕΚ Λευκάδας.

Ταινίες που θα προβληθούν την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, 
ώρα 21.00, στην Αίθουσα Συνεδρίων, Είσοδος ελεύθερη

1.Ο οπαδός: 10 ‘
Η κεραία της τηλεόρασης της ηλικιωμένης αγρότισσας έχει καταστραφεί, μετά από μερικές ώρες που θα ξεκινούσε το εθνικό ποδόσφαιρο. Η ηλικιωμένη γυναίκα προσπαθεί πολύ για να την φτιάξει, αλλά δεν τα καταφέρνει. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας άντρας στο χωριό για να την βοηθήσει κι έτσι ταξιδεύει σε μια πόλη το συντομότερο δυνατό και πολύ βιαστικά αγοράζει μια νέα κεραία. Τελικά οι προσπάθειες της ηλικιωμένης γυναίκας έχουν μια λογική καθώς ο ανάπηρος γιος της μπορεί πλέον να παρακολουθήσει το ποδόσφαιρο.
Με Ελληνικούς υπότιτλους

2.Ο Φακός: 2′
Η στιγμή που ένας φωτογράφος αντιμετωπίζει έναν ελεύθερο σκοπευτή σε μια ζώνη πολέμου.
Η ταινία μου είναι για μια στιγμή. Τη στιγμή που ένας φωτογράφος φωτογραφίζει έναν ελεύθερο σκοπευτή. Την στιγμή που η κάμερα τοποθετείται ενάντια στο όπλο. Τη στιγμή που βλέπουμε τη ζωή και τη φιλοσοφία της ζωής από δύο διαφορετικές προοπτικές. Ο φακός είναι πολύ μικρός όπως η ίδια η ζωή. Και μας λέει πως ότι απομένει είναι η τέχνη, τίποτα άλλο.
Ο πόλεμος και η αιματοχυσία δεν φεύγουν. Η ταινία ασχολείται με τον αντίκτυπο της τέχνης της φωτογραφίας.

3. Η Ευκαιρία: 4’
Μια ιστορία για την προσοχή μας στην οικολογία.

4. Απλά να είσαι η μητέρα μου: 16’
Η Σάρα είναι μια μητέρα που ζει μαζί με έναν άντρα αφού έχει χωρίσει με τον σύζυγο της αλλά ο γιός της είναι έναντιος σε αυτή τη σχέση. Η Σάρα καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον γιό της και την αγάπη της…
Με Ελληνικούς υπότιτλους

5. Ρουμπίνι 8’
Είναι η ιστορία ενός νεαρου τεχνικου κουδούνιου πόρτας, ο ποιος ψάχνει να βρει ένα σπίτι που έχει παραγγείλει ένα θυροτηλέφωνο, όμως δεν βρίσκει το σπίτι ενώ παράλληλα γνωρίζει και μια ηλικιωμένη γυναίκα.
6.Lighting in the army boot: / Φως στη στρατιωτική μπότα 14’
Αυτό το ντοκιμαντέρ περιγράφει την ιστορία της μητέρας ενός πολεμιστή που μετά από 30 χρόνια δεν έχει κανενα νέο από αυτόν και όλη της η ελπίδα είναι ένα ζευγάρι άρβυλα που το εχει φέρει ένας φίλος του από τον πόλεμο.
Αυτή συνέχεια περιμένει να γυρίσει ο γιος της, πρέπει να μερικές ημέρες αναγκάζεται να εκαταλλήπει από το σπίτι και επειδή φοβάται να έρθει ο γιος του παίρνει την απόφαση να του φτιάξω μια ταινία ώστε όταν γυρνάει να το δει και να την περιμένει.
Με Ελληνικούς υπότιτλους

7. Ο Οδηγός 4’
Η ταινία είναι για έναν νέο άντρα οδηγό φορτηγού που συμπεριφέρεται βίαια στο μικρό του κοριτσάκι.
Με Ελληνικούς υπότιτλους

Ταινία που θα προβληθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου,
ώρα 20.00, στην Αίθουσα Συνεδρίων, Είσοδος ελεύθερη

Το Τελευταίο Δείπνο / Ντοκιμαντέρ / Ιράν, 2017, 108’
Το ντοκιμαντέρ «Το Τελευταίο Δείπνο» γυρίστηκε στο αρχαίο χριστιανικό χωριό που ονομάζεται Μααλούλα, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Δαμασκό και μετράει χιλιάδες χρόνια ιστορίας.Οι κάτοικοι της πόλης αυτής, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, μιλούν τα αραμαϊκά, την γλώσσα που μιλούσε ο Ιησούς Χριστός. Η Μααλούλα έχει περίπου 40 εκκλησιές και μοναστήρια όπου κάθε χρόνο προσκυνητές από διάφορα σημεία του κόσμου ταξίδευαν για να προσκυνήσουν αλλά και να βιώσουν την ομορφιά του ιστορικού αυτού χωριού.Κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Συρία το χωριό δέχτηκε επίθεση από ορισμένους εξτρεμιστές μουσουλμάνους που ονομάζονται Jabhat al-Nusra. Μπήκαν στο χωριό εξαπατώντας με χρήματα κάποιους μουσουλμάνους κατοίκους και επιτέθηκαν με τον πιο βάναυσο τρόπο στους ανθρώπους του χωριού. Τέτοια ήταν η μανία τους που δεν έδειξαν έλεος ούτε στις αθώες γυναίκες και τα παιδιά. Έκαψαν τις εκκλησίες, λεηλάτησαν τα αρχαία αντικείμενα που βρίσκονταν στα μοναστήρια και έκαναν ασεβείς πράξεις στις εικόνες του Χριστού (AS) και της Παναγίας (AS). Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό , δεν σταμάτησαν εκεί. Μπήκαν στο μοναστήρι Ταγκλα όπου ζούσαν μερικές μοναχές μαζί με κάποια εγκαταλελειμμένα παιδιά με σκοπό να τις εκδιώξουν. Εκείνες όμως παρά τους συνεχόμενους πυροβολισμούς δεν έφυγαν από την πόλη και αποφάσισαν ότι αν ήταν να πεθάνουν θα πέθαιναν στην πόλη τους.Σκηνοθεσία: Μοχάμμαντ Γκανεφάρντ Μετάφραση: Τζίνα ΖορμπάΥπότιτλοι: Σεγιέντ Αλή Καρατζή
Mohammad GhanefardΑπόφοιτος κινηματογραφικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, o Mohammad Ghanefard είναι παραγωγός σε περισσότερες από είκοσι ταινίες και ντοκιμαντέρ. Το Last Supper προβλήθηκε στο μη διαγωνιστικό τμήμα του 35ου Fajr International Film Festival στο πλαίσιο αφιερώματος σε ταινίες για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία στο Ιράν και τη Συρία, καθώς και στο 10ο Cinema Verite, το κυριότερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Ιράν.

Ταινία που θα προβληθεί τη Κυριακή 3 Φεβρουαρίου,
ώρα 20.00, στην Αίθουσα Συνεδρίων, Είσοδος ελεύθερη.

Ο αδελφός μου ο Χοσρό/ Ιρανική, 2014, 130΄
Ο Χοσρο είναι ένας άντρας που πάσχει από διπολική διαταραχή και αναγκάζεται να ζει στο σπίτι του αδερφού του Nasser, καθώς η νοσοκόμα και η αδερφή του πρέπει να πάνε στο εξωτερικό για λίγο καιρό. Σύντομα τα αδέρφια έρχονται σε σύγκρουση λόγω της συμπεριφοράς του Χοσρο και τις δυσκολες ηθικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο Nasser.
Μετάφραση και Υποτιτλισμός: S. Ali Karaji

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.