Ο χώρος που πριν μερικά χρόνια φιλοξενούσε το αγαπημένο Guru Bar στην Πλατεία Θεάτρου, έχει αλλάξει ταυτότητα ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής και έχει μεταμορφωθεί σε ένα χώρο, γέφυρα ανάμεσα στους ανθρώπους της γειτονιάς, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ΠΟΛΗ² και της δράσης Κατάστημα στο Κέντρο – με στόχο την αξιοποίηση κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας για να δώσει «πνοή» σε περιοχές που έχουν πληγεί από την κρίση- όπου παραχωρήθηκε προσωρινά σε δύο οργανώσεις τη We Need Booksκαι την Challedu. Το όνομά του Book & Play. Με το βιβλίο για αφορμή.

Book & Play – Χώρος και Οργανώσεις

Ένας χώρος πολυπολιτισμικός, που ενθαρρύνει το διάλογο και τη δημιουργικότητα, φιλοξενώντας τακτικά πολιτιστικά δρώμενα, όπως αφηγήσειςπαραμυθιών, μουσικές βραδιές, προβολές, αλλά και εκπαιδευτικά εργαστήρια και μαθήματα ξένων γλωσσών ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως χώρος για παιχνίδι και ανάγνωση για μικρούς και μεγάλους συνδυάζοντας δημιουργικά τη δυναμική των βιβλίων με αυτή των παιχνιδιών. Μια όμορφη συνύπαρξη της We Need Books και της Challedu.

Στον κάτω όροφο υπάρχουν τραπέζια για να παίξεις επιτραπέζια παιχνίδια, να συνομιλήσεις, να δουλέψεις, ενώ ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα, συναντάς το δεύτερο όροφο που μπορείς να συμμετάσχεις στη λέσχη φιλαναγνωσίας, να διαβάσεις, να παρακολουθήσεις δημιουργικά εργαστήρια και να κάνεις χειροτεχνίες.

Ιωάννα Νισυρίου και ο Ναντίρ Νούρι είναι και οι στυλοβάτες της οργάνωσης We Need Books και εκείνοι που λειτουργούν κατά βάση αυτή τη στιγμή το χώρο, με την Ιωάννα και τον Ναντίρ να το οραματίζονται πρώτοι σε μια καθοριστική και για τους δύο στιγμή της ζωής τους. Γιατί η Ιωάννα και ο Ναντίρ τη στιγμή της κρίσης, αντί να ανταλλάσσουν μηνύματα θλίψης από τον καναπέ τους, σηκώθηκαν και έπραξαν. Σχεδίασαν και οργάνωσαν, συγκέντρωσαν και μοίρασαν και πάνω από όλα συνεχίζουν να πράττουν για τη διάνοιξη ενός δρόμου συνεργασίας και αλληλεγγύης μέσα από την εκπαιδευτική υποστήριξη, τη δημιουργία και την ανάγνωση. Σημαντικός ο ρόλος της Βιβής Λούλου, η οποία και επιβλέπει και φροντίζει για όλα τα workshops που προγραμματίζονται στο χώρο του Book & Play.

«Στο Book and Play στόχος είναι η πιστοποίηση της ελληνομάθειας»

Τι είναι η οργάνωση We Need Books και ποιο το κύριο μέλημά της;

Η οργάνωση ξεκίνησε το 2016 με στόχο να συγκεντρώσει βιβλία για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στα camps. Καθώς όμως εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα για περισσότερο καιρό σκεφτήκαμε πως θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια πιο μόνιμη δομή, προσβάσιμη από όλους είτε η γλώσσα τους είναι τα ελληνικά, τα αραβικά, τα φαρσί, τα σουηδικά είτε τα τούρκικα, αντιλαμβανόμενοι πως η Αθήνα έχει γίνει πολυπολιτισμική και αυτό πρέπει κάπως να εκδηλώνεται. Ταυτόχρονα πολλές κοινότητες ζουν απομονωμένες και έτσι έπρεπε να βρούμε ένα χώρο με κοινά ενδιαφέροντα. Κύριο μέλημά της είναι το βιβλίο να φέρει τους ανθρώπους κοντά, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της We Need Books;

Δύο ήταν τα σημαντικά γεγονότα. Όταν γράφτηκα στο Refugees Welcome γιατί είχα χώρο και ήθελα να φιλοξενήσω, παρουσιάστηκε ένας υποψήφιος που έμενε ωστόσο χρόνια στην Ελλάδα αλλά παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα και έμεινε χωρίς χαρτιά και δεν μπορούσε φυσικά να εργαστεί και θα τον πετούσαν έξω από το σπίτι του. Έτσι γνωρίστηκα με τον Ναντίρ, το συνιδρυτή της We Need Books. Έμεινε για ένα διάστημα σπίτι μου και μετά μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του και όλα ήταν μια χαρά. Αυτό όμως άλλαξε πολλά και για τoυς δυο και σκεφτόμασταν τι να κάνουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση. Αυτό ήταν το ένα γεγονός.

Το άλλο ήταν η έναρξη της συνεργασίας μου με ένα κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, όπου πηγαίναμε στα camps, πριν ακόμα οργανωθούν και έβλεπα τι γίνεται. Μου φάνηκε σπαρακτικό το ότι περνούσαν εκεί τη ζωή τους άνθρωποι, μέρες ατελείωτες που καλύπτονταν οι βασικές τους μόνο ανάγκες και αυτές όχι σε αξιοπρεπή βαθμό. Δεν υπήρχε τίποτα για κάποιον που ήθελε να φύγει για λίγο με το μυαλό του από αυτή την κατάσταση. Έτσι αρχίσαμε να μαζεύουμε χρήματα για να αγοράσουμε βιβλία και να τους τα πάμε. Το ένα έφερε το άλλο. Η ιδέα ωρίμαζε και τώρα πια έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη – πολυπολιτισμικό Κέντρο. Το βιβλίο είναι η αφορμή.

Έχει καλωσορίσει η γειτονιά το χώρο του Book and Play;

Πολλοί είναι εκείνοι που είδαν με μεγάλη ανακούφιση αυτό το χώρο. Είναι χώρος ζεστόςφιλόξενος και δωρεάν. Δε χρειάζεται να ξοδέψεις καθόλου χρήματα είτε για να παίξεις, να διαβάσεις. Εμείς προσφέρουμε ακόμα και καφέ. Με τον καιρό μάλιστα άρχισαν να μας εκφράζουν και άλλες ανάγκες και έτσι κάπως αρχίσαμε να προσφέρουμε και μαθήματα.

Άρα αυτή τη στιγμή ποιες ανάγκες καλύπτονται και ποιες οι δράσεις που έχετε σχεδιάσει;

Έχουμε δυο τμήματα ελληνικής γλώσσας, γερμανικά και ξεκινήσαμε αγγλικά. Γεμίζουμε ένα κενό που υπάρχει αφού υπάρχει πληθώρα μαθημάτων ελληνικής αλλά χωρίς κάποιο στόχο. Εδώ στο Book and Play στόχος είναι η πιστοποίηση της ελληνομάθειας. Έχουμε λοιπόν ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα αλλά και κάποιους που με την προοπτική της επανένωσης με την οικογένειά τους θέλουν να μάθουν γερμανικά. Επίσης υπάρχει γκρουπ μουσικών που καθώς διαμένουν στον Ελαιώνα δεν είχαν μέρος να κάνουν τις πρόβες στους και έτσι εδώ τους προσφέρουμε στέγη γι’ αυτό, ενώ παράλληλα προσφέρουν και δωρεάν μαθήματα μουσικής σε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που ζουν σε μια Δομή κοντά. Έτσι κάπως χτίζεται μια σχέση «δίνω και παίρνω».

Κάνουμε συχνά και προβολές, πρόσφατα προβάλλαμε ένα γαλλικό animation movie, την κόκκινη χελώνα. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα με ημέρες και ώρες, το οποίο και τηρείται με ευλάβεια από όλους. Παράλληλα έχουμε σχεδιάσει workshops ανοιχτά για παιδιά από Δομές αλλά και από τη γειτονιά που παρέχονται δωρεάν από εθελοντές. Πιο συγκεκριμένα, κάθε Παρασκευή υπάρχει ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μικρά παιδιά έως 5 ετών με χειροτεχνίες και διαφορετική κάθε φορά θεματική, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά από 4-6 ετών και διοργανώνεται κάθε Κυριακή με στόχο την εκμάθηση βασικών λέξεων στα αγγλικά μέσω παραμυθιών, ένα διαδραστικό εργαστήριο αφήγησης παραμυθιών για παιδιά από 6 ετών με διαφορετικές κάθε φορά θεματικές, workshop με origami που απευθύνεται σε παιδιά από 8-12 ετών αλλά και ενήλικες και διοργανώνεται κάθε δεύτερη εβδομάδα, και ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε εφήβους και περιλαμβάνει την εκμάθηση τεχνικών αποτύπωσης και 3D εκτύπωσης.

Υπάρχει μια μικρή αναγνωστική βιβλιοθήκη που φιλοδοξεί να γίνει δανειστική.Φιλοξενούμε περίπου 3.000 βιβλία αυτή τη στιγμή σε πολλές γλώσσες – αυτή τη στιγμή διαθέτει βιβλία στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, φαρσί, ουρντού, παστό, ιταλικά, ισπανικά, ρώσικα, ρουμάνικα και γερμανικά. Σύντομα θα προσθέσουμε και βιβλία στα κινέζικα και στα αλβανικά, τα οποία και έχουμε συλλέξει κυρίως από δωρεές εκτός από κάποια που έχουμε εμείς οι ίδιοι αγοράσει. Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε την κωδικοποίηση.

Ποιοι είναι συνήθως οι επισκέπτες σας;

Έχουμε πολλούς επισκέπτες από τη γειτονιά αλλά και πολλούς ανθρώπους που μένουν στις Δομές και έρχονται με τους συνοδούς τους αν είναι ανήλικα ή έφηβοι. Ειδικά στις Δομές δεν υπάρχει ιδιωτικός χώρος και έτσι εδώ υπάρχουν ιδανικές συνθήκες. Έρχονται να διαβάσουν, να παίξουν αλλά και να μάθουν μια ξένη γλώσσα. Εδώ να αναφέρουμε το πόσο σημαντικό είναι το έργο της Challedue που ασχολείται με το παιχνίδι, σχεδιάζοντάς το ως μέσο ένταξης, όπως παιχνίδια για ηλικιωμένους, για παιδιά με αναπηρία και αυτισμό. Έτσι έχουν προσφέρει πολλά παιχνίδια στο χώρο του Book and Play που μπορεί κανείς να έρθει και να παίξει.

Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους ανθρώπους που θα στηρίξουν αυτό το έργο σας;

Αυτή τη στιγμή όλοι εργαζόμαστε εθελοντικά. Και καθώς ο χώρος παραμένει ανοιχτός πολλές ώρες, υπάρχει ανάγκη ακόμα και για μια φυσική παρουσία. Κάποιος δηλαδή που θα ανοίξει και θα κλείσει το χώρο. Είχαμε κάνει ένα κάλεσμα για βιβλιοθηκονόμους αλλά δυστυχώς δεν είχε ανταπόκριση. Έτσι αυτή τη στιγμή οι εθελοντές σε ώρες κενές προχωράνε το σύστημα αρχειοθέτησης και κωδικοποίησης των βιβλίων. Το ωράριο εργασίας τους κυμαίνεται ανάλογα με τη δική τους διαθεσιμότητα.

Σημαντική επίσης είναι και η χρηματική συνεισφορά. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε καμία επιδότηση και όση υποστήριξη έχουμε λάβει είναι μέσω crowdfunding. Στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουμε απευθυνθεί γιατί δεν έχουμε νιώσει αρκετά έτοιμοι. Τώρα ελπίζουμε ότι μπορούμε να παραθέσουμε στοιχεία ώστε να ζητήσουμε βοήθεια. Ειδικά τώρα που λήγει η σύμβασή μας με το χώρο και το Δήμο τον Απρίλιο.

~

Ευχαριστώ πολύ την Ιωάννα και την Βιβή για αυτή μας τη κουβέντα. Η σύμβαση παραχώρησης με το Δήμο Αθηναίων λήγει τον Απρίλιο του 2019 και νιώθουμε πως η διάδοση του εθελοντικού έργου που προσφέρουν μερικοί μόνο άνθρωποι σε αυτό το χώρο με λιγοστούς πόρους αλλά μεγάλο όραμα, επιβάλλεται.

~

Book & Play: Χώρος ανάγνωσης και παιχνιδιού | Πλατεία Θεάτρου 10, Αθήνα | Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 19.00 & Σάββατο: 10.00 – 14.00
Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος για προσφορά σε αυτό το έργο μπορείτε να επικοινωνήσετε με το e-mail: info@weneedbooks.org
«Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους είναι πραγματικότητα» – Γιόκο Όνο

Πηγή