Πώς να βοηθήσετε τα αδέσποτα το χειμώνα

Από την Λίνα Θεολογίτου

Όσα μπορείτε να προσφέρετε σε ένα αδέσποτο τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες και νύχτες.

Eίναι ωραίος ο χειμώνας. Το κρύο, η βροχή, τα αναμμένα τζάκια, το χουχούλιασμα, τα ζεστά ποτά, το χιόνι. Έχει κάτι μαγικό ο χειμώνας, κάτι από παραμύθι. Αρκεί να μην είσαι το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Ή άστεγος. Ή αδέσποτο. Διότι τότε ο χειμώνας καταλήγει να είναι μια διαρκής αγωνία για το πώς θα βγάλεις κι αυτήν τη νύχτα.  Ο χειμώνας δεν αγαπά τους αδέσποτους αυτού του κόσμου. Τους αγαπάμε εμείς όμως.

Ό,τι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε σε ένα αδέσποτο τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα είναι μια γωνιά στο σπίτι σας. Βάλτε μέσα το αδέποτο που φροντίζετε ή επικοινωνήστε με τη φιλοζωική της περιοχής σας και ενημερώστε  τους ότι μπορείτε να φιλοξενήσετε ένα ζώο για κάποιες μέρες.

Αν για κάποιον λόγο δεν μπορείτε να φιλοξενήσετε , μπορείτε κάλλιστα να τους φτιάξετε ένα σπιτάκι που θα τους προσφέρει ζεστασιά. Σε ένα προστατευμένο από αέρα και βροχή μέρος βάλτε ένα κιβώτιο, ένα καφάσι, ένα παλιό συρτάρι, έστω ένα χαρτόκουτο και βάλτε μέσα ζεστά υφάσματα όπως κουβερτάκια, μαξιλαράκια ή παλιά σας ρούχα. Φροντίστε να το διατηρείτε στεγνό και καθαρό.

Βάλτε σε όσο πιο πολλά σημεία μπορείτε τροφή και νερό. Τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται πιο πολλή τροφή τους χειμερινούς μήνες εφόσον καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια στην  προσπάθεια τους να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους. Στο εμπόριο  κυκλοφορούν πολύ οικονομικές τροφές τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε σε μεγάλες ποσότητες. Προσπαθήστε να διατηρείτε  πάντα καθαρά τα σημεία που ταΐζετε  τα ζώα ώστε να μην ενοχλούνται οι γείτονες οι οποίοι συχνά δεν είναι εξίσου φιλόζωοι.

Αν δεν μπορείτε οι ίδιοι να φροντίσετε κάποιο αδέσποτο και να του προσφέρετε όσα αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε να δωρίσετε τροφές και κουβέρτες σε άλλους φιλόζωους ή φιλοζωικές ομάδες. Πιστέψτε μας, θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα.

Οι γάτες έχουν την τάση κατά τους χειμερινούς μήνες να χώνονται μέσα και κάτω από αυτοκίνητα για να ζεσταθούν. Χτυπάμε πάντα μια δυο φορές το καπό του αυτοκινήτου μας πριν μπούμε μέσα και βάλουμε μπροστά τη μηχανή.

Αν εντοπίσετε ιδιόκτητο ζώο που ζει εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και χωρίς κατάλληλο κατάλυμα,  πράξτε τα δέοντα. Μιλήστε, αν είναι εφικτό, αρχικά με τον ιδιοκτήτη κι αν δεν παίρνει από λόγια, ενημερώστε άμεσα τις αρχές. Πρόκειται για παθητική κακοποίηση, είναι ανήθικο, παράνομο και διώκεται ποινικά.

Πηγή