«Lady Bird» από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

Με πολλές ευχές για το νέο έτος 2019 η ΚΛΠ συνεχίζει τις προβολές της την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στις 9.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο με την ταινία Πασχαλίτσα-Lady Bird της Greta Gerwig.

Τιμή εισιτηρίων 6€. Άνεργοι-φοιτητές 4€.

«Lady Bird» 
Aμερικανική Δραματική κομεντί, 2017, 94′

Η ιστορία ενηλικίωσης της 17χρονης «Lady Bird» που προσπαθεί να «αποδράσει». Το 2002 η 17χρονη Κριστίν-«Lady Bird»-ΜακΦέρσον περνάει την τελευταία τάξη του λυκείου στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια ονειρευόμενη την κολεγιακή της «απόδραση» στη Νέα Υόρκη. Η ιστορία είναι αρκετά απλή και εύκολα αναγνωρίσιμη. Βλέπουμε την ενηλικίωση της «επαναστάτριας» Christine – και αυτοεπονομαζόμενης- Lady Bird στο τελευταίο έτος του σχολείου και πριν φύγει για το πανεπιστήμιο. Παρακολουθούμε τη σύγκρουση με τη μητέρα της και τη σχέση με τον πατέρα της, τους φίλους της και τα αγόρια.

Επιστροφή στην αθωότητα με το σκηνοθετικό ντεμπούτο της indie darling Greta Gerwig (Frances Ha) και την Saoirse Ronan (Brooklyn) στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το Lady Bird κατάφερε να κατακτήσει 2 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Ταινίας και Α’ Γυναικείου για κωμωδία ή μιούζικαλ), 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ και 3 υποψηφιότητες για BAFTA.

Μπορεί η αφήγηση να μην είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη και να γίνεται αρκετά προβλέψιμη σε κάποια σημεία, αλλά παρουσιάζεται με τέτοια ειλικρίνεια που είναι αδύνατον να της αντισταθείς. Η ιστορία δεν είναι ακριβώς αυτοβιογραφική, είναι όμως επηρεασμένη από τη ζωή της Gerwig και αυτός είναι ίσως ένας λόγος που έχει μεταφερθεί με τόση τρυφερότητα στη μεγάλη οθόνη. Το πρώτο μισάωρο της ταινίας είναι σκηνοθετικά αξιοθαύμαστο  κάτι που περιμένεις από βετεράνους σκηνοθέτες κι όχι από μια πρωτοεμφανιζόμενη. Σε βομβαρδίζει με πληροφορίες για τους χαρακτήρες, αλλά γίνεται με τόση επιτυχία που νομίζεις ότι είχες μια ολόκληρη σεζόν τηλεοπτικής σειράς για να δεθείς μαζί τους. Ό,τι χάνει η ταινία σε πρωτοτυπία, το κερδίζει σε συναίσθημα και θαλπωρή.

Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέργουιγκ
Πρωταγωνιστούν: Σέρσια Ρόναν, Τιμοτέ Σαλαμέ, Λόρι Μέτκαλφ, Τρέισι Λετς