Χριστουγεννιάτικα ζυμώματα στην Καρυά

“Στα παλιά τα χρόνια κάθε σπίτι έκοβε το Σταυρό, την παραμονή των Χριστουγέννων, στο τραπέζι που ήταν γεμάτο νηστίσιμα καλούδια. Εκτός από τον Σταυρό ζυμώναμε και το Χριστόψωμο, που το κόβαμε ανήμερα το μεσημέρι. Στα σπίτια που είχαν κόρες φκιάχναμε μπαλούμπες, μια για κάθε κόρη. Η γιαγιά μου έλεγε: “βάλ’ της και μια ρόκα στο χέρι, να γίνει προκομμένη κοπέλα!”. *

Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018 στις 11 το πρωί στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Καρυάς θα αναβιώσουμε τη διαδικασία της παρασκευής όλων των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων ζυμωμάτων, όπως γινόταν παλιά σε όλα τα σπίτια, κυρίως στα χωριά της Λευκάδας.

Το βιωματικό εργαστήρι περιλαμβάνει αφηγήσεις και παρουσίαση των εθίμων για το τελετουργικό της παρασκευής των ζυμωμάτων, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να ζυμώσουν τα δικά τους ψωμάκια μαζί με τους γονείς τους.

Ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος Καρυάς “Ο Απόλλων” προσκαλεί στο βιωματικό εργαστήρι “Χριστουγεννιάτικα ζυμώματα” τους γονείς μαζί με τα παιδιά τους αλλά και όσους θέλουν να γνωρίσουν τα γιορτινά έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής μας.

Σας περιμένουμε.

* απόσπασμα από το βιβλίο της Εύης Λ. Βουτσινά, Λευκαδίτικα μαγειρέματα, εκδόσεις fagottobooks.