Ανακαλύψτε 4 νέα ελληνικά κόμικς και 4 μουσικά βιβλία που αξίζουν

Από τη Μαρία Παππά

Οι πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις από την πρόσφατη παραγωγή

Τρέξιμο: Το μαρτύριο και η ηδονή

Inman Matthew (The Oatmeal)
Εκδόσεις ΟΞΥ

Ένα σατιρικό κόμικ για το τρέξιμο και όσους έχουν μανία με αυτό. Τα τελευταία χρόνια οι μαραθώνιοι, οι ημιμαραθώνιοι και το jogging έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας.

Πέρα από το τρέξιμο, όμως, το συγκεκριμένο βιβλίο αφορά τη ματαιοδοξία, τη λαιμαργία, τη δρομική ευφορία, τις ηλεκτρικές καταιγίδες και τον Γκοτζίλα, όπως γράφει στο οπισθόφυλλό του, και καμιά φορά το γιατί δεν είναι η σωστή ερώτηση που θα έπρεπε να κάνει κάποιος στον εαυτό του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά την ανάγνωσή του σε κάνει να θέλεις να βγεις στους δρόμους να τρέξεις.

O Συλλέκτης

Soloúp
Εκδόσεις Ίκαρος

Τέσσερα χρόνια μετά το Αϊβαλί, ο Soloύp επιστρέφει στη σύγχρονη εποχή με πέντε καθημερινές ιστορίες κι ένα παραμύθι,των οποίων κοινός κρίκος είναι μια χωρισμένη οικογένεια.

Ο κακός λύκος είναι ο πατέρας που μάταια προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την κόρη του. Πεταλούδες, γραμματόσημα, δαχτυλήθρες, δόντια, ταξί. Σκιές και μαύρες τρύπες. Μια παρέα στο καφενείο, ένα καναρίνι και μια διάρρηξη, δυο φίλοι, η πόρτα μιας πολυκατοικίας, η Κοκκινοσκουφίτσα.

Όλα μπλέκουν μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων, απλών ανθρώπων που δίνουν τη δική τους εκδοχή για την κατάσταση, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με μια γλυκόπικρη διάθεση. Δεν γίνεται να μη συγκινηθείς, ενώ δεν λείπουν τα φανταστικά στοιχεία, όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια.

Νύχτες με αέρα

Κυριάκος Μαυρίδης
Εκδόσεις ΚΨΜ

Μετά την εικονογράφηση των ποιημάτων του Νίκου Καββαδία, ο Κυριάκος Μαυρίδης επιχειρεί για άλλη μια φορά να κάνει κόμικ πέντε ποιήματα που παίρνουν θέση ενάντια στον φασισμό.

Στις σελίδες του Νύχτες με αέρα βρίσκουμε δουλειές σημαντικών ποιητών, όπως ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Λόρκα. Οι πρόσφυγες και ο ισπανικός εμφύλιος είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζει το κόμικ.

Στο τέλος κάθε ιστορίας ο ίδιος ο Μαυρίδης σχολιάζει τον τρόπο που σκέφτηκε να ζωντανέψει την πολιτική ποίηση μέσα από τα σχέδιά του, κάνοντας το συγκεκριμένο εγχείρημα ακόμη πιο ξεχωριστό.

1800: 1. Πατέρας

Θανάσης Καραμπάλιος
Εκδόσεις Jemma Press

Το πρώτο μέρος της ιστορίας με ήρωα τον Δημήτρη Καραμάνου, έναν οικογενειάρχη με κρυφό παρελθόν που προσπαθεί να επιβιώσει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μαζί με τη γυναίκα του και τα πέντε τους παιδιά. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του, όμως, κι έτσι ο πρωταγωνιστής λαμβάνει ένα μήνυμα από έναν καπετάνιο που τον καλεί να αναλάβει δράση.

Ραγιάδες, καπεταναίοι, κλέφτες και αρματολοί σε ένα κόμικ που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ευρωπαϊκές ιστορίες για σκοτεινούς και ρομαντικούς παρανόμους όπως ο Ρομπέν των Δασών.

Το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα 1974-2002

Γιώργος Μυζάλης
Εκδόσεις Fagotto

Μια άγνωστη και πιο σύγχρονη πλευρά του ελληνικού πολιτικού τραγουδιού διερευνά ο μουσικολόγος Γιώργος Μυζάλης.

Ήταν πολιτικά τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν μετά τη χούντα από καλλιτέχνες όπως ο Νικόλας Άσιμος, ο Τζίμης Πανούσης, ο Θάνος Μικρούτσικος κ.ά.;

Ο Μυζάλης επιχειρεί να καταλάβει και να ορίσει τι σημαίνει ουσιαστικά «πολιτικό τραγούδι», κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα. Αντλεί το υλικό του από βιβλιογραφική έρευνα και συνεντεύξεις των δημιουργών με τους οποίους καταπιάνεται σε αυτή την αρκετά ενδιαφέρουσα απόπειρα.

To ροκ πέθανε, ζήτω το ροκ!

Απρόβλεπτες Εκδόσεις

Μια συλλογή από πιο «σοβαρές» αναλύσεις για το ροκ, τις διάφορες εκφάνσεις του στην ελληνική κοινωνία αλλά και τις πιο περίεργες μουσικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί τελευταία.

Οι συντάκτες των κειμένων καταπιάνονται με διάφορα θέματα, από την ηλικιακή ταυτότητα των σύγχρονων ρόκερ, το φύλο και την ανεξάρτητη αθηναϊκή σκηνή μέχρι το χιπ-χοπ και τη μουσική από βιντεοπαιχνίδια. Θέτουν μια σειρά από ερωτήσεις τις οποίες απαντούν με ακαδημαϊκό τρόπο που δεν αποθαρρύνει τον απλό αναγνώστη και μουσικόφιλο.

Το βιβλίο είναι μια ακόμη πετυχημένη προσθήκη στις μελέτες που έχουμε δει τελευταία και αφορούν τις ελληνικές υποκουλτούρες.

Μαύρη Ψυχή

Nina Simone
Εκδόσεις Σέλας

Η ζωή της θρυλικής Nina Simone, όπως την αφηγείται η ίδια στην επίσημη αυτοβιογραφία της. Στο Μαύρη Ψυχή (στα αγγλικά ο τίτλος είναι Ι put a spell on you) ρίχνει φως στη συχνά παρεξηγημένη και πολυτάραχη πορεία της.

Παιδί-θαύμα στο πιάνο, μιλάει για τα όνειρα που είχε μεγαλώνοντας, πριν τα συνθλίψει ο ρατσισμός σε μια ταραγμένη εποχή για τις ΗΠΑ. Από μικρή αφιέρωσε τη μουσική και τη ζωή της στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Η προσωπική της εμπειρία σκιαγραφεί πετυχημένα το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα εκείνης της εποχής, που υιοθέτησε το τραγούδι της «To be young, gifted, and black» ως τον ύμνο της αλλαγής.

Ο ήχος της πόλης

Charlie Gillett
Εκδόσεις Κουκκίδα

Ο Ήχος της πόλης είναι ένα από τα πιο επιδραστικά και σημαντικά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ για το rock ‘n’roll. Ο Βρετανός Charlie Gillett, που ξεκίνησε να το γράφει ως μια εργασία για το μεταπτυχιακό του, ερευνά εξονυχιστικά το μουσικό είδος που διαμόρφωσε όσο κανένα άλλο την ποπ κουλτούρα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Gillett αφηγείται ένα συναρπαστικό χρονικό που ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και φτάνει μέχρι το ’70, αναλύει όλες τις κοινωνικές συνθήκες και τις αιτίες που έκαναν μια γενιά να χορεύει στον πυρετό του swing, των big bands, αλλά και τα πρόσωπα, τα συγκροτήματα και τους μουσικούς που πρωταγωνίστησαν σε αυτό.

Πηγή